Wednesday, June 22, 2016

The result in Forbrukerrrådets sunscreen testing is shocking – ABC News

Fakta om solkrem med grønt smilefjes

For barn:

* Vita Harmoni Kids Vannfast Solspray Spf 30

* Nivea Sun Kids Protective & Sensitive Sun Spray Spf 50+

* La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Enfants Spf 50 +

For voksne:

* Cosmica Sun Mousse Active Spf 30

* Nivea Sun Protect & Sensitive Spf 30

* Eucerin Transparent Sun Spray Spf 30

* Cliniderm Caring Protection Spf 25

* Cosmica Sun Lotion Spf 25

* Vita Harmoni Solkrem Spf 15

* Änglamark Coop Sun Spray 30

* Ânglamark Coop Sun Lotion 15

Forbrukerrådet har sjekket solkrem for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer og kjemiske stoffer i nanoform.

Resultatet er at hele 30 solkremer får strykkarakter.

– Vi har over lang tid bedt om at bruken av hormonforstyrrende stoffer blir strengere regulert og at bransjen stopper å bruke disse. Det er fullt mulig å lage solkrem uten disse stoffene, sier forbrukerdirektør Randi Flesland. 

– Kan føre til ulike kreftformer

Totalt 21 av de 41 solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer. Ifølge Forbrukerrådet mistenkes disse stoffene å være helseskadelige, og forskere frykter de kan gi økt risiko for sykdommer som ulike kreftformer, fedme, diabetes 2 og nedsatt fruktbarhet. 

Forbrukerdirektøren understreker at man har for lite kunnskap om mulige skadevirkninger av mange av stoffene, og advarer mot å bruke barn som prøvekaniner.

– Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier hun.

Se hele testen her: Solkremtesten 2016

Bekymret for barna

Bare tre av solkremene for barn får grønt smilefjes, mens de øvrige 13 får «ikke godkjent» av Forbrukerrådet.

Ni av barne solkremene havnet i versting-kategorien.

– Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

– Livslang plage

Forbrukerrådet advarer mot at hvis man først blir allergisk mot et kjemikalie, kan det bli en livslang plage som forverres over tid. 

I de totalt 41 solkremene, hadde 11 stoffer som er allergifremkallende. 

Les også: Hvordan smøre solkrem på et lite barn

Tre kategorier

I år er testen delt inn i tre kategorier. Solkremer med hormonforstyrrende stoffer havner på rødt, mens allergifremmende stoffer og stoffer i nanoform havner på gult.

– De potensielle skadevirkningene er store. Hormonforstyrrende stoffer kan øke risikoen for kreft, diabetes og barnløshet, sier Flesland. 

Forbrukerrådet anbefaler solglade forbrukere å kjøpe svanemerket solkrem. I tillegg bør du ifølge rådet heller kjøpe krem enn spray, så unngår du å puste inn kjemikalier. 

Alle produktene i testen er kjøpt inn i norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i mai 2016. 

Jobber for strengere regelverk

Forbrukerrådet har, i samarbeid med europeiske søsterorganisasjoner, forsøkt å få til en strengere regulering slik at de potensielt skadelige stoffene skal fases ut.

Forrige uke la EU-kommisjonen endelig fram et sterkt forsinket forslag, men innholdet var skuffende, mener Flesland.

– Det inneholder altfor strenge krav til når et stoff skal regnes som hormonforstyrrende. Blir dette vedtatt, er det fritt fram å benytte en rekke stoffer som mistenkes for å være hormonforstyrrende, sier hun.

Miljømyndigheter i Sverige og Danmark har allerede gitt uttrykk for at forslaget var for svakt. Flesland sier Forbrukerrådet vil fortsette samarbeidet med europeiske kolleger for å få et bedre forslag på bordet.

– Vi trenger regulering som er strengere, sterkere og klarere, sier hun. 

Les også: Ti solkrem-tabber nesten alle gjør

LikeTweet

No comments:

Post a Comment