Tuesday, June 21, 2016

SSB: We are 6 million residents in Norway in 2030 – Aftenposten



Annet hvert år legger Statistisk sentralbyrå frem befolkningsfremskrivningene for Norge frem til år 2100.

SSBs prognoser tar for seg innvandring og utvandring til Norge, fruktbarhet, aldring, regionale framskrivinger, og hvordan de tidligere befolkningsfremskrivningene har truffet. SSB vil legge ut all statistikken her.

Vokser en million på under 20 år

I dag er folketallet 5,2 millioner. Vi passerte 5 millioner i 2012. Da hadde det gått 37 år siden vi passerte 4 millioner. I befolkningsfremskrivingene passerer vi 6 millioner i 2031. Det vil si at vi vokser med en million på under 20 år, skriver SSB i sitt hovedalternativ.

Innen 2060 passerer vi 7 millioner og før 2090 har vi blitt 8 millioner, hvis prognosene stemmer.

Om befolkningsfremskrivingen slår til så vil Norges folketall passere Danmark og Finnland før 2040.

I hovedalternativet fra SSB er det lagt til grunn at:

  • fruktbarhet forblir på dagens nivå med rundt 1,7 barn per kvinne
  • levealderen øker med rundt syv år for menn og fem år for kvinner frem mot 2060
  • det innenlandske flyttemønstret vi har sett de siste ti årene fortsetter
  • nettoinnvandringen på sikt blir liggende mellom 25.000 og 30.000.

Flere innvandrere, men usikkert hvor mange

Ifølge SSB-rapporten vil det bo stadig flere innvandrere i Norge, men det er svært usikkert hvor mange.

Tallet på innvandrere vil dobles fra 700.000 i dag til 1,4 millioner i 2040, ifølge SSBs hovedalternativ. I 2060 vil antall innvandrere være 1,7 millioner, ifølge hovedalternativet.

SSB framskriver også en svak befolkningsvekst i majoritetsbefolkningen – altså personer som ikke selv er innvandrere eller født i Norge med to innvandrerforeldre. I hovedalternativet øker denne øvrige befolkningen fra 4,4 millioner i dag til 4,7 millioner i 2060.

I dag er drøyt 13 prosent av befolkningen innvandrere, mens norskfødte med to innvandrerforeldre utgjør 3 prosent. I hovedalternativet øker andelene til 24 prosent i 2060 for innvandrere og 9 prosent for norskfødte med innvandrerforeldre. Andelene vil deretter holde seg på dette nivået fram til 2100.

Flere utvandrer

Utvandringen fra Norge har økt betydelig det siste tiåret, og i befolkningsframskrivingenes hovedalternativ vil stadig flere også flytte fra Norge.

– Det skyldes først og fremst at vi forutsetter at det vil bo stadig flere innvandrere i Norge, og innvandrere har høyere sannsynlighet for å utvandre enn befolkningen ellers, forklarer Marianne Tønnessen.

Usikre innvandringsprognoser

Flere momenter som kan påvirke innvandringen til Norge er i liten grad tatt inn i SSBs modell.

– Det gjelder hendelser som er vanskelige å forutse, som politiske endringer, kriger og katastrofer. Modellen vår forutser ikke hendelser som det store antallet asylsøkere som kom til Norge høsten 2015, sier Tønnessen.

Andre eksempler på endringer som modellen ikke forutser, er innstramminger eller liberaliseringer i norsk innvandringspolitikk, omlegginger av det internasjonale eller europeiske flyktning- og migrasjonsregimet, eller endringer i hvilke land som er medlemmer i EU og får fri eller nesten fri adgang til det norske arbeidsmarkedet og som også er åpne for innvandring fra andre EU-land.

– Men i år har vi lagt vi likevel på kort sikt tatt hensyn til en del av disse faktorene, sier Tønnessen.

I befolkningsfremskrivningene lages det tre ulike alternativer for befolkningsutviklingen i Norge framover.

I de ulike alternativene er det lagt inn ulike forutsetninger for de tre komponentene som bestemmer folketallsutviklingen: barnetall per kvinne, det vil si fruktbarhet, levealder (dødelighet) og nettoinnvandring (innvandring minus utvandring).

Mellomalternativet er SSBs hovedalternativ. Der legger instituttet til grunn middels utvikling i både fruktbarhet, levealder, innenlandske flyttinger og innvandring.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Mindre innvandring fra rike land

I SSBs hovedalternativ legges det til grunn at inntektsforskjellene mellom Norge og andre vesteuropeiske land vil bli mindre.

– Dette vil føre til at innvandringen fra disse landene vil bli mindre, sier Tønnessen.

Når det gjelder innvandringen fra østeuropeiske land så vil den gå kraftig ned på grunn av lavere folketall og høyere inntekter i Øst-Europa.

Innvandringen fra resten av verden vil gjøre et hopp de neste årene på grunn av flyktningsituasjonen i verden nå, men deretter flate ut, viser SSBs beregninger.

– Denne gruppen er en sammensatt gruppe som ikke bare inkluderer flyktninger. Her er det ektefeller fra andre land, ingeniører fra India, aupairer fra Fillippinene, osv, sier Tønnessen.

Nettoinnvandringen blir stabil på rundt 30.000 årlig.

Flere eldre

Antallet eldre vil stige i årene fremover. I hovedalternativet er hver femte person 70 år eller meri 2060.

– De eldste blir også eldre. det vil få konsekvenser for tjenestetilbud, sierAstri Syse, seniorforsker for fruktbarhet og aldring.

Høy fruktbarhet og høy innvandring bremser eldrebølgen, men også innvandrerne blir eldre. I dag utgjør innnvandrere bare 4 prosent over 70 år. I fremskrivingen vil denne andelen øke til 27 prosent i 2060.

Aldringen blir mye sterkere i distriktene enn i byene.

– 12 prosent av Oslos befolkning vil være 70 eller mer i 2040. I enkelte distriktskommuner vil denne andelen være 30 prosent, sier Syse.

I 2100 vil de være 200.000 flere eldre enn barn i Norge.

Hvordan traff den forrige befolkningsfremskrivingen?

Befolkningsfremskrivingen i 2014 la til grunn at folketallet i Norge fortsetter å vokse hele dette hundreåret. Ifølge de daværende prognosene vil veksten bli særlig stor i og rundt de store byene, og det vil bli stadig flere eldre.

Befolkningsveksten ble 10.000 lavere enn fremskrevet. Det skyltes laver innvandring enn forventet (7000) og mer utvandring enn beregnet (2000).

  • Her kan du lese noen av Aftenpostens saker og debattinnlegg fra de tidligere befolknigsfremskrivnigene:

Det Anders Anundsen burde ha visst om asylstrømmen | Nina Hjerpset-Østlie Vi blir 6 millioner i 2031 Hun får eldrebølgen rett i fanget Innen 2070 vil Oslo være en millionby Oslo trenger ikke vokse | Johan Brockfield

LikeTweet

No comments:

Post a Comment