Saturday, June 25, 2016

Stavanger airport hit by fuel strike – Aftenbladet.noStavanger lufthavn er en av flere flyplasser som er rammet, etter at til sammen 21 medlemmer av fagforbundet Parat lørdag morgen ble tatt ut i streik.

Ni streikende på Sola

Årsaken er brudd i meklingen om oljetransportavtalen.

Ni av Parat-medlemmene har Stavanger lufthavn, Sola som arbeidssted. Arbeidet til disse ni består i hovedsak av å kjøre og betjene bilene som fyller drivstoff på fly og helikoptre.

- Streiken gir redusert kapasitet på utvalgte lufthavner, men vi regner med at flyselskapene vil legge opp sine ruter slik at de tanker flyene sine ved andre lufthavner, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor.

Det er først ved en eventuell opptrapping av streiken 29. juni at den kan få større konsekvenser for flytrafikken i Stavanger, Bergen og Tromsø. Foreløpig har ikke streiken hatt store konsekvenser på flytrafikken.

- Ingen konsekvenser foreløpig

- På kort sikt ser vi ingen nevneverdige konsekvenser for flypassasjerene, sier fungerende lufthavndirektør ved Stavanger lufthavn, Sola, Morten Wathne.

Han forteller at lufthavnen har sendt ut beskjed – et såkalt notam – til flyselskapene om redusert kapasitet, og at flyene som skal innom Sola i størst mulig grad må ha med seg tilstrekkelig drivstoff også for neste flyvning.

Det er laget en prioriteringsliste som forteller hvem som har fortrinnsrett til drivstoff:

  • 1) Ambulanseflyvninger.
  • 2) SAR-flyvninger (search and rescue) – oppdrag som gjelder leting og redning.
  • 3) Offshoretrafikk.
  • 4) Lengre utenlandsflyvninger.

- På innenriksrutene er det fullt mulig å ha med seg nok drivstoff til flere flyvninger, sier Wathne til Aftenbladet.

- I dag og i morgen har vi to skift, med én mann på jobb på hvert skift. Det normale er fire, opplyser daglig leder i Flytanking AS, Tomas Jacobsson, til Aftenbladet.

Jacobsson bekrefter at Flytanking forholder seg til prioriteringslisten Avinor har satt opp.

Klokken 11 lørdag gikk han i møte hos Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) for å diskutere situasjonen.

Brudd i meklingen

Det ble brudd i meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri klokken 01:40 natt til lørdag.

Meklingen omfatter selskaper som leverer bensin og drivstoff, både på sjø, luft og land.

I første omgang vil selskaper som fyller drivstoff på fly og helikoptere bli rammet.

Parat tar ut 21 medlemmer i Flytanking AS i streik lørdag morgen. Medlemmene jobber i Gardermoen Fuelling Services, Flytanking AS og Sisternedrift.

Norsk Transportarbeiderforbund har tatt ut seks medlemmer i Smart Fuels avdelinger på Skjelnan i Tromsø og Lillesund i Haugesund, og medlemmene i Flytanking i Stavanger og Bergen.

LES OGSÅ

- Strakk oss langt

- Vi beklager at Norsk Industri og arbeidsgiverne ikke ville komme oss i møte og løfte minstelønnssatsene tilsvarende det som skjedde i frontfaget, sier forhandlingsleder Ole Einar Adamsrød i Norsk Transportarbeiderforbund. Forhandlingsleder for Parat, Thomas Lilloe, sier de har strukket seg langt for å komme til enighet.

- Fra 29. juni vil konflikten bli trappet opp. Da vil vi også ta ut de ansatte på Værnes og Bodø i streik, sier han.

Har du fått med deg at redningshelikoptrene på Sola skal få ny base? Slik blir den.

Frykter konsekvensene

Streikeuttakene vil ikke gi direkte konsekvenser på Oslo Lufthavn Gardermoen, og driften vil gå som normalt gjennom helgen og kommende uke.

Arbeidstakersiden beklager også at partene ikke lyktes med å komme til enighet. Organisasjonsdirektør Carla Botten-Verboven i Norsk Industri sier hun frykter streiken kan få store, negative konsekvenser for luftambulansen og flytrafikken.

Avinor opplyser derimot at under streiken vil det være beredskap for tanking av ambulanse- og redningsflyginger slik at disse ikke blir berørt.

Slik åpnet den nye utenlandsterminalen på Sola:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment