Friday, June 3, 2016

Betew being reinstated forvaringsdom – Aftenposten



Statsadvokat Tormod Haugnes fikk dermed medhold i sin påstand om at Betew må gjeninnsettes på forvaringsdommen.

– Betew hadde kontakt med 40 kriminelle, sa statsadvokaten under rettssaken i Oslo tingrett.

Da han ble prøveløslatt, var det satt opp strenge vilkår; ingen kontakt med andre kriminelle, han måtte bo i avtalt leilighet, måtte være hjemme før midnatt, han måtte ha et godkjent studie- eller arbeidsopplegg, og han måtte finne seg i jevnlige kontroller fra kriminalomsorg i frihet.

Nokas-dømte Betew hadde forbudt kontakt med kriminelle

– Jeg har hatt kontakt med andre kriminelle, men jeg synes ikke det er grunn nok til at jeg skal settes inn på nytt, sa Metkel Betew under rettssaken.

Betew har sittet i fengsel stor deler av sitt voksne liv, og forklarte at det da ikke var lett å ha kontakt med andre, vanlige mennesker uten denne spesielle erfaringen. -Jeg har jo bare kriminelle venner, sa han under rettssaken.

Nektet å svare på spørsmål fra aktor

Han nektet å svare på spørsmål fra aktor, statsadvokat Tormod Haugnes, men bekreftet på spørsmål fra dommer Vigdis Berg at han hadde hatt kontakt med andre dømte i Nokas-saken i tillegg til andre kriminelle.

Etter å ha hørt 20 vitner, mange av dem politiets spanere, og fått avspilt opptak av telefonsamtaler, finner Oslo tingrett det bevist at Betew har hatt kontakt med over 40 personer i det kriminelle miljø. Mange av dem er dømt for svært grov kriminalitet, noen også for deltagelse i ranet av Nokas i Stavanger, hvor politiførstebetjentArne Sigve Klungland ble skutt og drept.

Hadde kontakt med tunge kriminelle

Tingretten finner det bevist at Betew blant annet har hatt kontakt med disse tunge kriminelle;

  • David Toska, dømt som hovedmann i Nokas-ranet
  • Lars Hernes, tidligere Bandidos-topp, 10 dommer, grove ran og ulovlig frihetsberøvelse, er nå siktet for å ha planlagt drap
  • NN, med 13 dommer, blant annet for grove ran
  • NN, to dommer for grov narkotikaforbrytelse
  • NN, 15 dommer, blant annet for legemsbeskadigelser, trusler, narkotikalovbrudd
  • NN, syv dommer, blant annet for grov narkotikaforbrytelse, grov legemsbeskadigelse,
  • NN, tre dommer, grovt ran, grov narkotikaforbrytelse, drapsforsøk
  • NN, tre dommer, brudd på våpenloven, drapsforsøk, grov legemsbeskadigelse
  • NN, 13 dommer, grovt ran, ransforbund, grov narkotikaforbrytelse
  • NN, syv dommer, blant annet grovt ran, grov narkotikaforbrytelse

Hadde møter på kirkegården

Mange av møtene er forsøkt holdt skjult for andre, det ble ringt fra telefonkiosker og fra andre telefoner enn Betews egen. Det ble også gjennomført treff med kriminelle på en kirkegård på kveldstid.

–Etter rettens vurdering gir Betews kontakt med straffedømte personer av fordekt og/eller konspiratorisk karakter grunn til bekymring og som retten mener må anses å innebære en øket risiko for at Betew på ny vil begå straffbare handlinger av alvorlig karakter som f.eks. grovt ran, skriver tingretten i dommen.

Nærliggende fare for ny kriminalitet

Retten mener det er en nærliggende og reell fare for at Betew vil begå ny kriminalitet, og at gjeninnsettelse er nødvendig for å verne samfunnet for ny alvorlig kriminalitet. Oslo tingrett mener samfunnsvernet må gå foran Betews ønske om å tilbakeføres til samfunnet.

Eksperter advarte mot løslatelse

Flere eksperter, blant dem psykater Randi Rosenqvist på Ila, var kritiske til at Betew skulle løslates på prøve da han krevde det i 2014.

Fagfolk advarte mot å løslate Betew – domstolene lyttet ikke

Likevel bestemte Asker og Bærum tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett at Metkel Betew skulle løslates på strenge vilkår.

Bare noen måneder etter prøveløslatelsen ble det oppdaget at Betew ikke fulgte de strenge kravene om å holde seg unna kriminelle miljøer.

Han avbrøt etter få måneder også studiene ved Universitetet i Oslo, studier som var noe av begrunnelsen han brukte for å bli prøveløslatt.

Under rettssaken la aktor frem opplysninger som tydet på at Betew hadde jukset på en eksamen ved å levere en oppgave skrevet av en annen, men retten fant det ikke nødvendig å ta stilling til dette.

Aktor: – Metkel Betew er ikke klar for samfunnet

LikeTweet

No comments:

Post a Comment