Monday, May 25, 2015

World mourns Nash sudden death – Dagens Næringsliv

USA

Både filmindustrien, miljøet ved Princeton og Nobelstiftelsen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den amerikanske skuespilleren Russell Crowe sier han er lamslått av dødsfallet til John Nash, som han selv portretterte i filmen «Et vakkert sinn» («A Beautiful Mind») fra 2001.

«Lamslått … mine tanker går til John og Alicia og familien. Et fantastisk partnerskap. Vakre sinn, vakre hjerter», skriver Russell Crowe på Twitter.

Det ble søndag kjent at John Nash og hans kone Alicia omkom i en bilulykke i New Jersey lørdag. Ulykken skjedde kort tid etter at paret var kommet hjem til USA fra et besøk i Norge. Nash mottok tirsdag Abelprisen i matematikk sammen med Louis Nirenberg i Universitetets aula i Oslo.

De to regnes blant gigantene innen matematikken i det 20. århundre, og begge har lange karrierer ved amerikanske universiteter.

Stort tap

– Dette er et stort tap. John og Alicia Nash var en inspirasjonskilde og jeg beundrer dem dypt for alt de oppnådde i livene sine. Mine tanker går til deres familie, sier Jennifer Connelly som spilte Alicia i filmen.

«Et vakkert sinn» handler først og fremst om Nashs bidrag til utviklingen av spillteori, noe han arbeidet med i begynnelsen av karrieren, og som han mottok Nobelprisen i økonomi for allerede i 1994. Den viser også hvordan matematikeren utviklet paranoid schizofreni.

Filmens regissør, Ron Howard, var også sterkt preget av parets brå bortgang.

– RIP briljante nobelprisvinnende John Nash og hans enestående kone Alicia. Det var en ære å fortelle en del av deres historie, skriver Howard på Twitter.

Det menneskelige

Filmens produsent Brian Grazer brukte også Twitter for å uttrykke sin sorg og samtidig sin store beundring for Nash og hans kone:

– Det er ubeskrivelig trist å miste det nydelige og intelligente mirakelet som John Nash og hans kone var. John Nash ga verden et vindu inn i det menneskelige – hvordan de funksjonshemmede kanskje tenker og føler.

Ved den amerikanske ambassaden i Oslo ble Nashs dødsfall markert med en kondolansemelding søndag kveld.

– Vi sender våre kondolanser til familien til John Nash og hans kone etter deres tragiske dødsfall i går, skrev ambassaden på Twitter.

Rørte millioner

Ved Princeton-universitetet der Nash tok doktorgrad i spillteori, sier president Christopher L. Eisgruber i en uttalelse til ABC News at de mottok budskapet om matematikerens plutselige bortgang med sjokk.

– Vi er lamslått og triste av nyheten om det brå dødsfallene til John Nash og hans kone og store mester, Alicia, sier Eisgruber.

– Det John har oppnådd har vært enestående og inspirert generasjoner av matematikere, økonomer og forskere som var påvirket av hans briljante og banebrytende arbeid i spillteori. Og historien om hans liv med Alicia rørte millioner av lesere og kinopublikummere som ble imponert av deres mot til å møte skremmende utfordringer, skriver Eisgruber videre.

Også Nobelstiftelsen omtalte dødsfallet søndag, det samme gjorde mange av Nashs studenter ved Princeton. Flere av dem beskriver Nash som en av de beste mentorer og lærere de noensinne har hatt.

Les også: Ugland selger rekordeiendom ved sjøen

Selges etter 68 år i familiens eie

-Når blodårene begynner å synes på magen, da er du tynn

Selger gratissykler på finn

LikeTweet

No comments:

Post a Comment