Wednesday, May 27, 2015

Minister Solveig Horne: – Unable to place 10,000 Syrian refugees – Aftenposten

I dag er siste frist for å svare på en henvendelse der statsråd Solveig Horne (Frp) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har bedt norske kommuner si hvor mange syriske flyktninger de greier å ta i mot.

Bakgrunnen er at alle opposisjonspartiene på Stortinget, pluss de to støttepartiene Venstre og KrF, har vedtatt å hente 10.000 kvoteflyktninger til Norge på landsmøtene sine denne våren. Selv om det er litt forsinkelse med å registrere alle svar, er konklusjonen at det til nå bare er funnet plass til ca 1000 flyktninger. Altså bare en tiendedel av det opprinnelige ønsket. Ifølge departementets oversikt er det onsdag ettermiddag tilbudt plass for Statsråd Horne sier at kommunene har meldt plasser for 520 ekstra flyktninger i år og 539 neste år. 1059 så langt.

117 kommuner har svart, av dem har 60 bedt om utsettelse. Noen har svart ja med forbehold. De vil gjerne ha forsikringer fra det offentlige om at de ikke ender opp med å betale sluttregningen.

- Disse tallene viser at det er stor avstand mellom stortingsflertallets ambisjoner og hva kommunene egentlig har kapasitet til, sier Horne. 

Vilje

- Hvordan skal man, med så liten vilje ute i kommunene, greie å bosette 10.000 flyktninger i Norge over to år?

- Det er derfor vi har gjort denne kartleggingen. Og så vil det vel gå en måneds tid ekstra til alle kommuner har fått svart, fordi mange har villet ha det opp i sine lokale kommune- og bystyrer. Men mitt utgangspunkt er de 5300 som allerede sitter i mottak i dag, som har sittet lenge og som jeg trenger å få bosatt. Når stortingsflertallet snakker om å bosette 10.000 ekstra som vil komme foran dem i køen fordi de nye er kvoteflyktninger, får jeg en utfordring med dem som allerede sitter i mottak.

Ikke tvang

- Vil det være aktuelt for deg å tvinge kommuner til å bosette ekstra flyktninger?

- Overhodet ikke. Dette vil måtte basere seg på frivillighet. Skal vi lykkes med bosetting, må vi spille på lag med kommunene. Jeg har forståelse for de kommuner som sier de ikke klarer flere nå.

- Det du sier nå er vel egentlig at det en lang rekke partier gjennom sine  landsmøtevedtak har gått inn for, er umulig å få til?

- Ja, med den kartleggingen fra kommunene selv er det urealistisk å bosette 10.000 syriske flyktninger når det er så mange som allerede sitter her. Derfor vil regjeringen hjelpe i nærområdene.

Hentes fra køen

- De plassene som kommunene har meldt inn at de har – ser du for deg at de kan brukes til å ta i mot folk som i dag sitter i mottak, eller skal de øremerkes “de nye”?

- Jeg håper for all del av kommunene ikke begynner å selektere mellom personer. De som har sagt ja, håper jeg kan være med på å ta unna noe av den køen som allerede finnes. Samtidig sitter det i dag over 1000 syriske flyktninger på mottak i Norge som kan hjelpes ved å bli tatt i mot.

- Dette er jo nye tall som vil være grunnlag for forhandlinger i Stortinget. Tror du dette vil bli brukt som grunnlag, og at opposisjonen vil gi seg?

- Jeg håper jo at flertallet tar inn over seg hva kommunene faktisk har sagt. Det er jo dem man bør lytte til her.

Ti milliarder

Etter Regjeringens anslag vil det koste ti milliarder kroner over fem år å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria. Det tilsvarer to milliarder kroner over årlige budsjetter.

Spørsmålet om inndekning står sentralt. Flere av opposisjonspartiene motsetter seg at pengene til en ekstra Syria-pakke skal tas over bistandsbudsjettet. Budsjettmessig er det nå bestemt at ekstra utlegg for nye kvoteflyktninger skal tas ved salderingen av budsjettet for 2016 og saken blir dermed løftet noe bort fra innspurten med revidert nasjonalbudsjett som foregår i Stortinget nå.

Det forhandles nå om de 10.000 på politisk topplan i Stortinget. De parlamentariske lederne sitter flere ganger i uken samlet. Regjeringen har foreslått å hjelpe flyktningene i nærområdene, og har kommet med en større pakke med hjelpetiltak.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment