Friday, February 26, 2016

Powerful failure of Norwegian tourism to the Canaries – Aftenposten



De kanariske øyene har opplevd en nærmest konstant vekst i turismen fra Norge helt siden årtusenskiftet.

For reisearrangørene har Atlanterhavsøyene vært en sikker salgsmaskin og vårt største enkeltmarked, spesielt i vintersesongen.

Øyene opplevde også økende popularitet som sommer-reisemål.

Nå har pendelen snudd.

Tall fra det spanske luftfartsverket, Aena, forteller om 65.000 færre besøkende nordmenn, fra 507.000 til 442.000, i fjor. Det utgjør en nedgang på 12,8 prosent.

LES OGSÅ

Vil snu trenden

Turistattaché Miguel Nombela ved Spanias Turistkontor i Norge bekrefter tilbakegangen, og sier at man nå setter i gang målrettede markedskampanjer for å snu utviklingen.

Han er ikke bekymret: Uansett er Kanariøyene nordmenns favorittreisemål nr. 1.



Tilbakegangen fra Norge er den klart største av alle land som dominerer besøksstatistikken på Las Canarias. Alle de nordiske land har tilbakegang, men regnet etter antall reisende er den norske svikten klart størst.

LES OGSÅ

Svikt i alle markeder fra Norge

Det er avisen «Dag og natt», som kommer ut på Gran Canaria, som presenterer 2015-statistikken fra Aena og fokuserer på nok en jubelsesong for øygruppen. Hele 11,7 millioner turister invaderte de populære ferieøyene i fjor.

Mens alle de store landene øker eller bare har en marginal svikt, er den norske utviklingen ikke spesielt oppløftende for spanjolene: Det er tilbakegang over hele linjen.

Selv ikke den absolutte feriefavoritten blant nordmenn, Gran Canaria, klarer å leve opp til sitt rykte som en evig vinner i markedet. De offisielle tallene viser en tilbakegang på 25.000 besøkende i fjor, eller 7,4 prosent.

LES OGSÅ

Hver fjerde gjest forsvant

Dette til tross, nordmenn er den tredje største gruppen på Gran Canaria – bare slått av Tyskland og Storbritannia.

For de øvrige øyene er tallene for i fjor også nedslående. Tenerife, nest størst blant nordmenn, hadde en norsk svikt på hele 25 prosent. Omtrent samme tilbakegang opplevde Lanzarote, her var tilbakegangen på 26,1 prosent.

Nombela ved Spanias Turistkontor minner om at antall nordmenn til Kanariøyene økte med nesten 50 prosent i løpet av bare tre år, fra 2010 og 2013, og at øyene ble oversolgt av norske reisearrangører.

LES OGSÅ

- Det var ikke mulig å opprettholde slike høye vekstrater i lengre perioder, og det er normalt at markedet opplever en nedjustering etter en slik vekst. Den norske nedgangen kan også forklares med en svekket kroneverdi, sier Nombela.

Tror nedgangen er stanset

Mange nordmenn har opplevd en stagnasjon i kjøpekraften, mener Nombela, og mener det er med på å forklare at selv et norsk ferieparadis opplever svikt.

Han tror nedgangen nå er stanset, og sier han venter noenlunde samme antall – eller en moderat økning – i antall nordmenn i år.

- Men viktig er i tillegg hvor mye penger man bruker i løpet av ferien, og det vil vi forsøke å øke, sier Nombela.

Beholder troen

Charterarrangøren Ving er markedslederen på Kanariøyene, og PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett sier at selskapet i inneværende sesong har redusert antall tilbudte flyseter til Kanariøyene.

Dette skyldes først og fremst en tilbakegang for Tenerife på 27 prosent. For Gran Canaria, derimot, økte produksjonen med 13 prosent.

- Vi opplever stor etterspørsel etter reiser til Kanariøyene både sommer som vinter. Også for neste vinter er etterspørselen god, sier Larsen-Vonstett.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment