Monday, February 29, 2016

In this shelter lived a pregnant woman and a sick child – Aftenposten



Familier sov på gulvet på i et kaldt bomberom uten vinduer. Det var 100 flere barn i leiren enn driftsoperatøren Hero Norge hadde oppgitt.

Det var Nordlys som først omtalte rapporten om forholdene ved mottakssenteret for asylsøkere Vestleiren i Finnmark.

En delegasjon fra Bufetat og Fylkesmannen i Finnmark besøkte den tidligere militærleiren på Høybuktmoen utenfor Kirkenes den 20. og 21. november i fjor. De fant en rekke kritikkverdige forhold:

  • En familie med 11 barn var plassert på ett rom. Der hadde de vært i 14 dager, uten varmmat.
  • Det var «påtakende uryddig og skittent i hele leiren under befaring, det er manglende renhold i henhold til hvilken som helst standard».
  • På madrasser som ble lagt rett på gulvet i et kaldt bomberom uten vinduer sov to familier på tilsammen åtte personer. Her var to gravide kvinner  – den ene i 8. måned — og et 14 måneder gammelt barn med vannhode og tumor i hjernen.  
  • To familier med funksjonshemmede barn fortalte at de hadde bodd på samme rom i over en uke. De hadde ikke tilgang til toalett, vask eller dusj i samme etasje de bodde i. Fedrene – en av dem var selv syk – fortalte at de måtte bære barna mellom etasjene for grunnleggende hygiene. En av fedrene fortalte at to av barna var syke og ikke hadde tatt til seg næring på tre dager.

Her kan du lese mer om Vestleiren.

Regiondirektør ved Bufetat Nord Pål Christian Bergstrøm, som skrev rapporten, uttaler til Nordlys at situasjonen var «kaotisk og uoversiktelig».

Erna Solberg: – Gjør en formidabel jobb

Han konkluderte med at situasjonen for asylbarn var uforsvarlig, ifølge Nordlys.

Men da statsminister Erna Solberg besøkte leiren den 15. november, en snau uke før Bufetat og Fylkesmannen var der, var tonen en annen.



Ifølge Sør-Varanger Avis var statsministeren «godt fornøyd med det hun så i Vestleiren».  Hun omtalte riktignok ikke forholdene i leiren direkte.

- Omvisningen har vist at det logistikkmessige fungerer godt. Kommunen og politiet gjør og har gjort en formidabel jobb her og dette ankomstsenteret har kommet raskt opp og gå. Det er imponerende, sa Solberg ifølge avisen.

Da hadde leiren vært i drift i en knapp uke.

I sin blogg skrev omtalte hun også besøket i det nye ankomstsenteret. Hun skrev at alle involverte gjør en stor innsats.

«Her gjør mange en god og viktig jobb. Jeg sa det i går, og jeg sier det igjen: De fortjener all mulig ros».

- Ble Solberg lurt?

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) stiller  seg undrende til statsministerens rosende ord i forbindelse med besøket.

I et brev til statsministeren viser hun til de dårlige forholdene som blir beskrevet i rapporten, og spør henne:

- Ble ikke statsministeren informert om dette under sitt besøk, når fikk i så fall Regjeringen rapporten og hvilke tiltak ble i så fall iverksatt når?

Til Aftenposten sier hun:

- Når statsministeren kommer på besøk, og man vet om veldig alvorlige forhold på stedet, da bør det komme opp. Fikk hun vite om dette, har hun spurt om dette eller har dette vært en PR-jippo? Ble statsministeren lurt?

-Hun sa ikke direkte at hun var imponert over forholdene i leiren?

- Det er riktig. Men hvis hun hadde hatt kjennskap til det som kom i denne rapporten, antar jeg at hun ville valgt noen andre ord. En riktig reaksjon ville vært å si  at dette ikke er godt nok og at dette må rettes opp raskt, sier Andersen.

Hero: – Uoversiktelig situasjon

Regionsleder i Hero Norge Frode Sam Haugen forklarer at det var en uoversiktelig situasjon da tilsynet fant sted. Fjellhallen i Kirkenes, som hadde blitt brukt som transittmottak, var i ferd med å tømmes på dette tidspunktet. 

- Siden det ikke var et apparat til å ta imot så mye folk, ble det plassert flere folk enn stedet var beregnet til. Det handlet om å skaffe folk over hodet. Man måtte gjøre noen prioriteringer. Det var ikke en god situasjon, men det var ikke så mange alternaitver der og da.

Driftsdirektør i Hero Norge Vidar Torheim har ikke oversikt over hva statsministeren fikk se da hun besøkte ankomstsenteret.

-Hvordan var situasjonen på  i Vestleiren på dette tidspunktet?

-Det var en situasjon preget av at det kom mange beboere, det økte, sier han.

-Var Vestleiren overbooket?

-Jeg kjenner ikke til at det var det på dette tidspunktet, men har fått informasjon om at det var det etter dette. Overbooking er kanskje feil ord, men det var flere personer enn leiren var rustet for.

Hero oppga at det var 537 asylsøkere i leiren under befaringen. Da Erna Solberg var på besøk, var det 521 der, ifølge UDI.

Pål Christian Bergstrøm i Bufetat deltok på en ny befaring i februar.  Han mener forholdene i leiren er bedre nå siden funksjonen er endret, men at det fremdeles gjenstår mye arbeid.

Lederen ved mottaket sier til Nordlys at de nå vil gå ned fra 600 til 350 beboere, montere dusj og wc der det er mulig og dele mange av sovesalene til mindre rom.

UDI: – Forholdene er rettet opp

UDI sier til Nordlys at bekymringene som kom frem i rapporten ble fulgt opp umiddelbart i samarbeid med blant annet fylkeslegen, kommunen og driftsopertøren Hero.

- Dels ble sanitære og renovasjonsforhold rettet opp, dels ble det etablert et tettere samarbeid med helsetjenesten i kommunen og fylket, for å sikre tilgang til disse spesielt for barn og andre sårbare. Logistiske rutiner ble gjennomgått for å avdekke behov for oppfølging blant beboerne. Vi må huske på at Bergstrøms befaring kom bare en uke etter at senteret ble åpnet. Det var fullt fra dag én, sier presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen til Nordlys.

Han sier at leiren ble tømt for asylsøkere etter befaringen, at bemanningen nå er fulltallig og at det er en bedre differensiering av barnefamilier fra enslige menn.

Slik svarer Solberg:

Erna Solberg er ikke tilgjengelig for intervju med Aftenposten mandag kveld. I en skriftlig kommentar sier hun:

- Da jeg besøkte Vestleiren ga jeg uttrykk for at det ble gjort en stor innsats der under krevende forhold. Jeg ga ros til de frivillige og myndighetene for å ha fått på plass tilbudet. Mitt besøk til Vestleiren var i en periode med høy tilstrømming der et tilbud ble etablert på kort tid for å ta imot en stor mengde asylsøkere som kom over grensen i nord. Dette var en veldig krevende situasjon og det la vi ikke skjul på. Det ble gjort en betydelig innsats og det mener jeg fortsatt at de som fikk det på plass skal ha ros for.

Og videre:

- Jeg er glad for at at det foregår et arbeid mellom ansvarlige myndigheter for å følge opp og sikre at forholdene i ankomstsenteret er tilfredsstillende for beboerne. Senteret skal være et innkvarteringstilbud som er nøkternt, men forsvarlig, i likhet med andre asylmottak i Norge.

 Ifølge UDI fikk statsministeren en fikk en full omvisning i alle byggene asylsøkerne brukte på ankomstsenteret. Det var en en «guidet gjennomgang av leiren og en presentasjon av leirens ulike funksjoner, samt en samtale med noen av flyktningene hun møtte på omvisningen», ifølge UDI.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment