Borgerverngruppen Odins soldater har fått mye oppmerksomhet den siste uken. Den siste måneden har det kommet rapporter fra stadig flere steder om at bevegelsen, med opphav i Finland, har etablert seg i Norge.
I Tønsberg, Drammen, Stavanger og Kristiansand har svartkledde menn patruljert, ikledd hettegensere med vikingsymboler. De skal være etablert – eller i det minste ha sympatisører – i mange flere norske byer.
Mens enkelte i gruppen har gitt uttrykk for at de bare skal observere og tilkalle politiet om nødvendig, har andre gitt uttrykk for at de er i gatene for å gripe inn om de «ser at det er fare for at noen kan bli skadet».
Det er blitt hevdet at Odins soldater er i ferd med å etablere seg «i hver krik og krok av landet».
Flere ekspertkilder Afteposten har intervjuet, mener imidlertid at Odins soldaters verken teller veldig mange eller kommer til å forbli et innslag i gatene særlig lenge.
- Det er sannsynligvis et forbigående fenomen. Samtidig har stemningen endret seg, og at det er bedre mobiliseringspotensial for ytre høyre-krefter nå enn før er det ingen tvil om, sier postdoktor Jacob Aasland Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Aftenposten.
- Under 50 personer
Redaktør for det antirasistiske nettstedet Vepsen, Tor Bach, mener Odins soldater har fått langt mer oppmerksomhet enn bevegelsens omfang skulle tilsi. Bach har tidligere opplyst at Odins soldater «har kontakter 31 steder i Norge».
- Vi har registret at Odins soldater har kontakt med folk på 31 steder i landet. Det er ikke slik at de har organisert seg så mange steder. Hvor mange «likes» de får på Facebook, sier ingenting om hvor mange de er. De er langt i fra representert i hver krik og krok i Norge, som de selv har hevdet, sier Bach, og legger til:
- Bare tre stykker har meldt seg til patrulje i Drammen i helgen. Reelt sett dreier dette seg om en håndfull menn på en håndfull steder. Jeg vil anta at det til sammen er under 50 personer har vært ute og gått.
- Jeg synes oppmerksomheten de har fått, er vanvittig. Det problematiske er at veldig mange blir skremt av at disse marsjerer rundt flere steder, sier Bach, og fortsetter:
- De kritiske spørsmålene rundt hvor mange de er, har uteblitt. Og det er problematisk at de ikke er blitt utfordret på sin virkelighetsbeskrivelse. De hevder at kriminaliteten øker. Nei, sier politiet. De sier at de er representert i hver krik og krok i landet. Nei, det er ikke riktig.
- Odins soldater i oppløsning
Vepsen-redaktøren sier at Odins soldater i stor grad er utgjør det samme miljøet som engasjerte seg både i Norwegian Defence League (NDL) og Pegida. Og han mener å se at det gjentar seg:
- Det er det samme mønsteret som dette miljøet har fulgt de siste fem årene. Alle forsøk på å starte noe nytt, har endt i splittelse og nederlag.
Ifølge Bach har flere av dem samme bakgrunn som Ronny Alte, som har fungert som talsmann. Han var aktiv først i NDL, deretter i Pegida. Disse grupperingene er i praksis oppløst, som følge av intern uenighet og stridigheter.
Ifølge en Vepsen-artikkel torsdag er nå også Odins soldater i oppløsning, og Alte skal være kastet ut av ledelsen.
Alte har ikke besvart Aftenpostens henvendelse.
Finner sammen i Odins soldater
Ravndal ved FFI, som blant annet forsker på høyreekstremisme og internettradikalisering, deler Bachs analyse av miljøet Odins soldater springer ut av.
- I noen av gruppene ser man folk fra ulike typer miljøer: På den ene siden fra islamkritiske miljøer, og på den andre siden finner man folk fra klassiske høyreekstreme miljøer. Begge gruppene er representert i Odins soldater. Det er kanskje fordi de ikke har en så rendyrket politisk ideologi, utover ønsket om å «skape trygghet», og innvandringsmotstand, sier han, og legger til:
- Og det virker som de har klart å rekruttere folk med nasjonalistiske sympatier, men som ikke tidligere har hatt kontakt med det organiserte ytre høyre.
Ifølge Ravndal har mange av gruppene oppstått som Facebook-sider. Her kan gruppene lett få et uttrykk og et omfang som gir inntrykk av at de er tallrike og velorganiserte. Det stemmer ikke nødvendigvis med virkeligheten. Terskelen for å trykke «like» er langt lavere enn å stille i gatepatrulje. Det er mange som sympatiserer, men få som møter opp i gatene, påpeker han.
- Inntrykket som er skapt, er at de er større og mer velorganisert enn de egentlig er. Når det er sagt: Det er lenge siden en gruppe har vokst så fort og etablert seg på så mange ulike steder samtidig.Den utpregede borgervernsprofilen er også ny.
Lignende grupper har tidligere først og fremst vokst og hatt oppslutning på Facebook. Det har tatt lang tid før de har mobilisert i gatene. Det er relativt nytt at det har gått så fort som nå, men Ravndal sier det samme har skjedd også i resten av Europa. Særlig i Tyskland har nynazistiske grupper organisert slike grupper på nett, som etter hvert har fått oppslutning.
- Lurvete bakgrunn
Tore Bjørgo er forsker ved Politihøgskolen og leder for Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.
Forrige helg var han ute på patrulje med Odins soldater i Drammen.
- De påstår at de har medlemmer fra alle samfunnslag, men de som er ute i gatene virker som en litt spesiell gruppe. Det er mange unge menn i slutten av 20-årene eller starten av 30-årene, og mange av dem har en ganske lurvete fortid. Det er mitt inntrykk etter å ha snakket med en del av dem – og dette er ikke noe de legger skjul på.
Bjørgo mener dette kan forstås på to måter. På den ene siden utgjør det en risiko at noen av dem kan ha en lav terskel for å løse konflikter med vold. På den andre siden kan det også tolkes som at de prøver å legge sin kriminelle fortid bak seg og få anerkjennelse for å gjøre noe riktig og godt.
- Og jeg er tilbøyelig til å tolke dem i den siste retningen. De av dem jeg har snakket med har et oppriktig ønske om å bidra positivt til samfunnet, kanskje etter å ha bidratt veldig negativt tidligere, sier han.
Bjørgo tror, som både Ravndal og Bach, at den delen av gruppen som tar til gatene vil forbli ganske liten, og at den etter hvert forsvinner.
- Odins soldater har en innebygd motsetning mellom den visuelle fremtoningen deres, og det de forsøker å formidle verbalt. Jeg tror det vil føre til splittelse på splittelse i miljøet, og at det til slutt ikke henger i hop, sier han.
- På et tidspunkt tror jeg politiet kommer til å sette en stopper for dette også. Det var slående å se den tverrpolitiske enigheten for noen dager siden, med unntak av enkelte fra Frp, om at dette var et uønsket fenomen. Det er et signal til politiet om at de har ryggdekning for å ta seg av Odins soldater, sier Bjørgo.
- Hør politisk redaktør Trine Eilertsen snakke Odins soldater i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
No comments:
Post a Comment