Tuesday, February 16, 2016

Paal Enger indicted for theft of food for 38 million – and art 653000 – Aftenposten



Kunsttyveriet dreier seg om 15 bilder av kunstnerne Pushwagner, Vebjørn Sand og Camilla Grythe til en samlet verdi av 653.000 kroner fra galleriet Fineart A/S.

- Det er et uttrykk som heter «leilighet gjør tyv», og det var nok tilfellet her. Han var der for å høre om de var interessert i å kjøpe bilder av ham. En dør sto på gløtt og han gikk inn der. Der må det ha ligget bilder for mange millioner kroner, sier Engers forsvarer, advokat Fritjof Feydt.

Enger ble avslørt fordi de ansatte i galleriet fant lommeboken hans i dette lagerrommet og forsto at det var han som hadde stjålet bilder. Tiltalen gjelder 15 bilder.

«Stjålne bilder» dukket opp igjen

- Han erkjenner tyveri av fem bilder. Han var tidligere siktet for tyveri av 17 bilder, men så dukket to av bildene opp. De lå i en skuff på galleriet og skulle rammes inn. Jeg har bedt om dokumentasjon på at de ti andre bildene er forsvunnet, sier Feydt.

Han mener at galleriet kan anklages for falsk anmeldelse da de anmeldte Enger for tyveri av bilder som faktisk ikke var stjålet.

  • Ble kjent for å ha stjålet maleriene «Vampyr» og «Skrik» av Edvard Munch. Ble i 1996 dømt til seks år og tre måneders fengsel i Oslo byrett for blant annet tyveriet av «Skrik» og andre forhold.
  • Han har også blitt dømt for en rekke andre vinnings-, trafikk- og narkotikaforbrytelser.
  • Enger begynte å male under et fengselsopphold i 2007, først dyr og kjøretøy, og deretter abstrakte motiver. I mars 2011 åpnet han sin egen kunstutstilling.

I andre enden av skalaen i tiltalen finner vi tyveriet av «diverse matvarer» for 38 kroner fra en Kiwi-forretning, tyveri av en Gore-Tex bukse til 5300 kroner og kjøttvarer til 2900 kroner.

- Han erkjenner det meste, sier advokat Feydt.



Farlig kjøring

Enger er også tiltalt for promillekjøring og farlig kjøring da politiet forfulgte ham – én gang på Nøtterøy da han blant annet kjørte i feil del av kjørebanen, og på Skøyen i Oslo.

Straffesaken mot Enger er berammet til 8. og 9. mars i Oslo tingrett.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment