Sunday, March 27, 2016

While weather advice: Go home from Easter mountain today – Aftenposten



Meteorologisk institutt sendte lørdag ut Obs-varsel for hele ni fylker på grunn av mye vind, nedbør og vanskelige kjøreforhold i fjellet. Det førte til stengte veier og kolonnekjøring flere steder, og Statens vegvesen advarte mot å kjøre fra hytte lørdag kveld.

Nå sier meteorologene at været kan bli like ille mandag.

– Det blir mindre vind og nedbør utover dagen i dag, og så skal vinden øke igjen i morgen. Det beste tidspunktet for å dra hjem fra fjellet er nok i ettermiddag, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen til Aftenposten.

Propp ved Elverum

Elverum er hardest rammet av påsketrafikken søndag ettermiddag. Det er køer både på riksvei 3 og riksvei 25 inn mot Elverum.

I Buskerud og Hordaland er riksvei 7 over Hardangervidda stengt for personbiler og mindre kjøretøy inntil videre.

På grunn av fare for ras og snøras er riksvei 13 over Vikafjellet i Sogn og Fjordane stengt for trafikk. Veien blir ikke gjenåpnet søndag. Vegvesenet opplyser at de vil ta en ny vurdering av strekningen mandag klokken 10.

Også fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet ble stengt på grunn av det dårlige været søndag.

I vest ble E16 gjennom Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane stengt på grunn av stor trafikk og svært dårlig luftkvalitet i 14-tiden første påskedag. Litt senere ble den åpnet igjen, før den på ny måtte stenges.

Luftforurensning er grunnen til at også Flenjatunnelen i forlengelsen av Gudvangatunnelen måtte stenges. Også Fretheimtunnelen i Sogn og Fjordane og Røldalstunnelen i Hordaland er stengt.

- Dette har vært et problemområde i hele dag. Det kan være lurt å vente litt med å dra hvis man vil unngå de verste køene, sier trafikkoperatør Trude Lindstad ved Veitrafikksentralen.

Søndag kveld er det en viss bedring i trafikkbildet, men det er fortsatt mye biler på E6.

- Gjennom Gudbrandsdalen fra Hafjell til Hamar er det tett trafikk og stedvise køer. Det er grei flyt, men det går seint, sier Lindstad.



Når man først har kommet gjennom disse problemområdene, flyter trafikken inn mot Oslo greit, ifølge Veitrafikkssentralen. 

– Best kjøreforhold utover dagen

Det er enda ikke avklart om Obs-varslene vil bli opprettholdt, men ifølge meteorolog Bentsen ser det ut som om været blir like ille i morgen som det var i går kveld.

Selv om været blir bedre utover dagen ser det ut til å bli en våt dag i store deler av landet. Det vil fremdeles blåse kuling i fjellet, og det blir periodevis storm på vestlandet rundt Stadt.

– Det ser ut som det blir best kjøreforhold utover dagen, sier Bentsen.

Forventer mer trafikk søndag

Trafikkoperatør Tomas Eriksen er enig med meteorologen.

– Det gjør at vi forventer mer trafikk utover dagen, fra rundt 12 og utover. Trafikktoppen blir vel på ettermiddagen og kvelden, sier Eriksen.

Han råder de som skal over fjellet til å dra snart, og legger til at de bør ta høyde for forsinkelser på grunn av kolonnekjøring.

Akkurat nå er de fleste veiene åpne, så han mener det bør gå greit, selv om det er litt vind.

De fleste veier er åpne

Riksvei 13 over Vikafjellet som er stengt på grunn av fare for snøras, i tillegg til riksvei 7 over Hardangervidda som er stengt for mindre kjøretøy. Også Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet var søndag stengt.

(Sjekk trafikkmeldingene selv på statens vegvesen sine nettsider.)

– De som ikke skal over fjellet bør kjøre nå, for nå er veiene tomme. Det blir mer trafikk senere i dag.

– Tror du at det blir mer trafikk enn vanlig på grunn av at være tvinger alle til å kjøre hjem i dag?

– Erfaringsmessig så pleier påsketrafikken å spre seg greit utover, så jeg regner med at det skjer i år også.

Til slutt kommer trafikkoperatøren med et godt påskeråd: Ta hensyn til andre trafikanter og hold køen!

LikeTweet

No comments:

Post a Comment