Tuesday, March 29, 2016

Røe Isaksen alerts stricter supervision of private – Aftenposten



Kunnskapsdepartementet mener den private høyskolen har gitt uriktig informasjon til myndighetene og mottatt 28 millioner kroner i uberettiget statsstøtte.

Pengene ble utbetalt som støtte til en film- og TV-linje som ikke var godkjent. Støtten som ble utbetalt over en periode på ti år – fra 2002 til 2012 – vil staten nå ha tilbakebetalt.

Kan bli mer

– Vi ber Økokrim vurdere om det er snakk om rene misforståelser eller om det har vært et bevisst ønske om å rapportere inn feil slik at skolen får mer i statsstøtte enn den har rett til, sier Røe Isaksen til NTB.

Etter at departementet begynte å stille spørsmål om saken, har Westerdals opplyst at høyskolen har hatt ytterligere to tilbud uten godkjenning. Departementet er i gang med vurderinger av om Westerdals har mottatt uberettiget statsstøtte for elevene ved disse linjene også.

– Det kan komme nye tilbakebetalingskrav senere. Denne saken er på ingen måte avsluttet.

Endrer reglene

Bakgrunnen for saken er avsløringer i Dagens Næringsliv, som også har avdekket at Westerdals krevde ulovlige mye skolepenger i årene 2002 til 2012. Ifølge avisen krevde Westerdals fra 2002 til 2012 nesten det dobbelte av maksimalbeløpet i henhold til privatskoleloven. Tidligere studenter ved skolen har nå gått sammen og fått advokathjelp for å kreve pengene tilbakebetalt.

– Tilsynssystemet med private høyskoler har ikke vært godt nok, erkjenner kunnskapsministeren, som legger til at lovendringer og en skjerpet tilsynsordning «kommer med det første».





Nei til utbytte

I en rekke artikler i Dagens Næringsliv i fjor høst ble det også stilt spørsmål om hvorvidt Anthon B. Nilsen hentet ut ulovlig utbytte, da de overførte et beløp på over 100 millioner kroner fra sine statsstøttede privatskoler Westerdals, NITH og NISS til morskonsernet i forbindelse med at de tre skolene ble slått sammen.

Konsernet har avvist at overføringen var ulovlig, men valgte i november i fjor å tilbakeføre pengene til Westerdals og slette skolens gjeld «for å skape ro».

– De 100 millioner kronene er ikke en del av anmeldelsen. Pengene er tilbakeført, og skolen har tatt til følge at vi mener at dette var snakk om en ulovlig omplassering av penger. Når pengene er tilbakeført, er det etter vår vurdering heller ikke grunnlag for å anmelde, sier kunnskapsministeren.

– Alvorlig

Westerdals-saken er alvorlig for departementet og for tilliten til strukturen i utdanningssektoren, sier Aps Jette F. Christensen. Hun er saksordfører når saken kommer til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 20. april.

– Det viser at det var en grunn til at Riksrevisjonen ba om en særskilt oppfølging av de skolene i 2013. Men dette ble stoppet i departementet, og det er derfor vi sitter med denne situasjonen nå, sier Christensen til NTB.

Hun sier et viktig spørsmål for kontrollkomiteen er hvorfor det ikke ble gjort noe mer med saken fra departementets side før oppslagene kom i Dagens Næringsliv.

– Den nye ledelsen er opptatt av å samarbeide med Kunnskapsdepartementet og Økokrim i den videre prosessen, skriver kommunikasjonssjef Vibecke Osfoss ved Westerdals i en e-post til NTB.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment