Norge innfører nå et nytt og mer nøyaktig høydesystem. Dette innebærer at enhver by, bygd og fjelltopp får høyder som stemmer bedre med terrenget.
-Målemetodene vi har i dag er bedre enn vi hadde for 25 til 30 år siden. Derfor blir det nå noen justeringer på høydene, forklarer seksjonsleder Per Christian Bratheim i Kartverket.
Det nye systemet erstatter et høydesystem som ble innført i 1954. Siden den gangen har mye skjedd. Landjorden har forandret seg. Det samme har havnivået. Kravene til presis posisjonering er også blitt større.
-For den vanlige turgåer har dette ingenting å si, men for endel profesjonelle miljøer har det stor betydning. Det gjelder blant annet innenfor bygg og anlegg, vann og avløp og andre bransjer der presis posisjonering er viktig, sier Bratheim.
Nå kan du skrive ut dette selv
Noen opp – andre ned
For folk flest er endringene av mer kuriøs art. Men det kan være viktig nok for dem som er opptatt av høyden på fjell og hjemsted. Foreløpig kjenner man imidlertid ikke til et eksempel der økningen eller reduksjon har vært såpass stor at den har gitt stedet en ny høydemeter. Det handler om centimeter. Noen steder kan det imidlertid dukke opp ny høyde over havet.
-Vi har ikke sjekket alle stedene, men det kan få konsekvenser for metertallet. De store fjelltoppene beholder imidlertid de samme høydene som de har hatt, opplyser Bratheim.
Galdhøpiggen er fortsatt 2469 meter over havet, selv om den nå justeres ned 6 centimeter.
Noen opp – andre ned
Det nye systemet innebærer at store deler av Norge blir litt høyere. Mot svenskegrensen i Sør-Norge vil tallene bli justert mest opp. Trysil er blitt 30 centimeter høyere. Men det er store forskjeller. Ute ved kysten blir høydene mange steder justert ned.
-Landhevingen er større inne i landet enn ute ved kysten, opplyser Bratheim.
Forklaringen på alt dette finner vi tilbake i siste istid. Da presset isen bakken nedover. Etter at isen forsvant, begynte den å stige igjen. Den jobben er bakken ennå ikke ferdig med.
No comments:
Post a Comment