Anders Behring Breivik satt på Ila fra 23. juli 2011 til september 2013. Torsdag vitnet Knut Bjarkeid, fengselsdirektør ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt i retten om denne tiden.
Han forklarte at Kriminalomsorgen fikk et tydelig mandat fra Justis- og beredskapsdepartementet da terroristen ankom Ila.
- Vi skulle bidra til at samfunnet fikk et rettsoppgjør med Breivik. Vi skulle sørge for at det ikke var noen avvik på noen område, at ikke han ble utsatt for noen type hendelser av noen, sa Bjarkeid.
- Vi skulle påse at han ikke skadet seg selv, slik at det ikke lot seg gjøre å gjennomføre rettsmøtet i 2012. At han ikke skulle ta livet sitt, sa Bjarkeid.
På spørsmål fra prosessfullmektig Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten sa Bjarkeid han aldri har fått noen signaler fra noen om soningsskader på Behring Breivik.
- Det er ingen ting som ligger i våre journaler som går i retning av sonigsskader, sa Bjarkeid.
Dette ser fengselet på som den største faren
Fengselsdirektøren fikk også spørsmål om behovet for glassvegg når Behring Breivik møter personer.
- En person kan tas som gissel eller man kan skade en person. Det kan gjørs for å prøve å komme seg ut av anstalten. Men jeg vil legge til: Det er ingen som kommer ut av fengsel ved å ta et gissel. En gisselaksjon vil bli avsluttet i et fengsel, sa Bjarkeid.
- Vi anser at den største faren ligger i at Breivik blir glemt hos sine støttespillere. Fremtidige støttespiller er helt avgjørende for ham. Hvis det blir for stille rundt ham, vil muligheten for den type handlinger være en type risiko, sa fengselsdirektøren på spørsmål fra Emberland i retten.
Øystein Storrvik, prosessfullmektig for Behring Breivik, presset Bjarkeid på ting han tidligere hadde skrevet. Storrvik leste opp et brev der fengselsdirektøren i 2012 hadde skrevet at det “det er åpenbart en grense for hvor lenge man kan være totalt isolert i avdeling G”.
Storrvik påpekte at Behring Breivik fortsatt sitter totalt isolert “etter all mulig norsk forståelse av det ordet”. Han spurte derfor Bjarkeid hvor grensen går.
- Jeg kan ikke svare på akkurat når den grensen går. Jeg har heller ikke hatt ansvar for Breivik de to siste årene, svarte Bjarkeid.
Kontrollert hver halvtime om nettene
Det kom frem i retten at Behring Breivik frem til rettssaken i 2012 ble kontrollert hver halvtime på natten. Dommeren ville vite hvorfor.
- Vi var bekymret for selvskader og at han skulle ta livet av seg. Dersom boblen han var i hadde sprukket, var det helt åpenbart at en av de mulige handlingene var at han skulle ta livet sitt, sa Bjarkeid i retten.
- Vårt mandat var at samfunnet skulle få et rettsoppgjør med Breivik. Etter rettskraftig dom i 2012 ble vår bekymring for selvmord og selvskader betydelig redusert.
Behring Breivik ristet flere ganger på hodet under vitnemålet til fengselsdirektøren.
Fengselslegen: Behring Breivik virket lite plaget.
Bjørn Draugedalen, som jobber som fengselslege i fengselet i Skien en gang i uken, beskrev Behring Breiviks emosjonelle status og måte å møte helsepersonell på, som “veldig adekvat”.
- Han har hatt en fin adferd, rolig, avbalansert, gitt klare resonnementer, vært tilstede, god blikkontakt og virket lite plaget, sa Draugdalen.
Draugedalen sier helsetilbudet til Behring Breivik er godt ivaretatt.
- Når det gjelder isolasjonsskader er det gjort vurderinger om vi kan se noen endringer, fysisk og psykisk, og det kan vi ikke se, sier fengselslegen.
Prosessfullmektig Storrvik var på sin side opptatt av å få vite hva legen så etter for å finne eventuelle isolasjonsskader.
- Har ikke lykkes å drive meg til selvmord
I sin forklaring i retten onsdag, sa Behring Breivik at ikke mange mennesker ville klare å overleve så lenge som ham under soningsforholdene han har.
- Den norske stat har ikke lykkes å drive meg til selvmord, selv om de har prøvd i fem år, sa terroristen.
En som flere ganger under forklaringen til Behring Breivik fikk hard kritikk, var en avdelingsleder som jobber under Knut Bjarkeid.
Avdelingsdirektøren ble omtalt som “psykopat” av Behring Breivik onsdag og sikkerhetsregimet på Ila fikk stempelet “lavintensiv terrorisering”. Terroristen har sittet på Ila i to år, inntil 2012 da han ble flyttet til fengselet i Skien.
- Forholdene på Ila er viktige for saken. Han vil derfor få spørsmål om forholdene der og rutinene rundt Breivik, sier Øystein Storrvik, prosessfullmektig for Behring Breivik til Aftenposten.
Vitne fra Sivilombudsmannen møtte ikke opp
Den første som var satt opp på vitnelisten torsdag, var Helga F. Ervik, kontorsjef i Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse.
I juni i fjor besøkte de avdelingen der Behring Breivik soner. På bakgrunn av observasjoner av sikkerhetstiltak, mulighet for fellesskap, mulighet for friluft, kravet til helsetjenester anbefalte de at flere vurderinger og alternative tiltak ble gjennomført.
Men Sivilombudsmannen møtte ikke opp.
- De har vist til internasjonale regler som de opererer etter og da er det helt klart at de skal ikke vitne i enkeltsaker, særlig for å holde seg uavhengig til et lands myndigheter og kunne ha sin inspeksjonsrolle uavhengig av individuelle saker, sier Behring Breiviks prosessfullmektig Øystein Storrvik.
Da ombudsmannen fikk stevningen, ble det vist til at de skal være uavhengige og ikke vitne i enkeltsaker og for å ivareta rollen som tilsynsmyndighet, ble derfor rapporten lest opp isteden.
- Hva tenker du om det. Det er et sentralt vitne for deres del, Storrvik?
- Min erfaring fra rettssaker er at den type vitner sier nøyaktige det samme i retten som det som står i rapporten. Så for meg har det ingen særlig betydning, sier Storrvik.
Han startet rettsdagen med å lese opp fra Sivilombudsmannens rapport.
Mener Norge har de mest inhumane fengslene i den vestlige verden
Anders Behring Breivik (37) forklarte seg i tre timer i rettssaken onsdag.
I sin frie forklaring leste Behring Breivik opp fra ark han hadde skrevet på forhånd.
- Jeg har vært en nasjonalsosialist siden jeg var 12 år. Jeg har valgt å pakke inn dette budskapet i kontrajihadisstiske klær. Jeg har vært en dedikert nasjonalsosialist i 25 år, sa Breivik.
Han hevdet deretter at Norge har de mest inhumane fengslene i den vestlige verden. Breivik hevdet at dersom han ikke lykkes med å overbevise dommereni retten onsdag, vil staten klare å drepe ham.
Han mener dermed saken dommeren må ta stilling til er om han skal drepes eller ikke.
No comments:
Post a Comment