- Minst fire av ti jurymedlemmer har funnet at det bevist at han ikke har truet eller oppfordret noen til å ta livet av kurderen Halmat Goran, sier advokat Brynjar Meling til Aftenposten.
Mulla Krekar ble dømt til fengsel i ett og et halvt år i Oslo tingrett, for trusler og oppfordring til vold i forbindelse med et TV-intervju på NRK.
* 59 år gammel kurder fra Nord-Irak. Heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad.
* Født 7. juli 1956. Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.
* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.
* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.
* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).
* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.
* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.
* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.
* I februar i 2015 uttalte Krekar seg i et NRK-intervju om en av kurderne han tidligere var dømt for å true. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.
* 30. oktober samme år ble Krekar dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel for trusler og til å betale 75.000 i erstatning. Han anket dommen.
* Natt til 12. november ble Krekar pågrepet i fengsel, siktet i Italia for terrorplanlegging. Italienske myndigheter krever ham utlevert.
* 17. mars ble han i Borgarting lagmannsrett frikjent for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.
NTB
- Han ble nok litt overrasket selv. Han ville takke juryen, men det er det jo ikke lagt opp til at man skal, sier Meling til Aftenposten.
Torsdag ved 16-tiden var Krekar ifølge Meling på Ila fengsel for å hente sine saker. Hvor han nå vil oppholde seg vil Meling ikke kommentere.
Trusler og oppfordring til vold
Den 59 år gamle kurderen fra Nord-Irak som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, var i Oslo tingrett tiltalt for uttalelser han kom med i et NRK-intervju i februar i år. Politiet mente uttalelsene må oppfattes som trusler og som en oppfordring til å ta livet av en kurder.
I intervjuet sa Krekar at enhver som kjenner dødsstraffen til kurderen, «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.
Uttalelsene falt bare en drøy måned etter at han hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg (H), samt mot den samme mannen og to andre norsk-kurdere som alle hadde deltatt i brenning av Koranen.
Også aktor var overrasket:
Det er statsadvokat Torunn Gran som har vært aktor i saken mot Krekar.
- Hva er din reaksjon?
- Vi må bare ta juryens kjennelse til etterretning. Og da er det slik at den ikke er begrunnet. Vi har bare konklusjonen, sier Gran til Aftenposten.
- Kan saken på noen måte ankes til Høyesterett?
- Nei, i utgangspunktet er juryens kjennelse i skyldspørsmålet endelig avgjort.
- Krekar løslates, til tross for at det er berammet et rettsmøte knyttet til utleveringsbegjæringen mot Krekar, i juni?
- I denne siste tiden har han vært fengslet i saken som nå har gått for lagmannsretten.
- Var du selv overrasket over kjennelsen?
- Ja, i den forstand at juryen har kommet til et helt annet resultat enn en enstemmig tingrett gjorde. Så ja, jeg var noe overrasket, sier Gran.
Lars Gule eneste på tilhørerbenken
- Frifinnelsen var nok litt overraskende, med tanke på hva vi har sett av runder i retten før, sier Lars Gule, forsker på ekstremisme. Han var eneste på tilhørerbenken da lagmannsretten trakk sin konklusjon.
- Hva tenker du spesielt på?
- Han har tolkninger av islam som er lite sympatisk i manges øyne. Derfor er det en seier for rettssikkerheten at juryen har vært uavhengig av forhåndsomtale, og har latt all tvil komme tiltalte til gode, sier Gule.
Aftenposten følger saken.
No comments:
Post a Comment