Monday, June 29, 2015

Summit in Oslo to give poor children better school – Nettavisen

Annonse

Toppledere fra hele verden samles i Oslo neste uke for å diskutere hvordan elevene skal få mer ut av skolegangen.

90 prosent av alle barn i skolealder skrives nå inn på skolen. Slik sett har verden kommet langt på vei i å nå tusenårsmålet om å få alle barn på skolebenken. Men statsminister Erna Solberg (H) er ikke fornøyd.

– Vi må ikke bare fokusere på antall barn som går på skolen, men hva de lærer, sier Solberg til NTB.

– Vi vet at det er 58 millioner barn som ikke får komme inn på skolen i det hele tatt. Men den største utfordringen er at 215 millioner barn som går på skolen, ikke lærer å lese og skrive ordentlig, sier hun.

Hun er vert når FNs generalsekretær Ban Ki-moon, FNs spesialutsending for globale utdanningsspørsmål Gordon Brown, samt statsministre og regjeringsmedlemmer fra en rekke land kommer til Oslo for å delta på et toppmøte 6.-7. juli. Også enken etter Nelson Mandela, politikeren Graca Machel, skal delta. Det skal også utenriksminister Børge Brende (H).

Konferansen heter «Education for Development» (Utdanning for utvikling). Den skal forberede et stormøte i Etiopias hovedstad Addis Abeba i midten av juli, der man håper pengene skal strømme inn til utdanning.

Fakta om toppmøtet om utdanning i Oslo

* Toppmøtet «Education for Development» (Utdanning for utvikling) holdes i Oslo 6.-7. juli.

* Utdanning til alle barn er et av de såkalte tusenårsmålene, som utløper i år. Om lag 90 prosent av alle barn blir nå registrert på skolen. Tusenårsmålene skal erstattes av bærekraftsmålene under et toppmøte i forbindelse med FNs hovedforsamling i september.

* Temaene for møtet i Oslo er finansiering og investering i utdanning, hvordan få jenter til å fullføre skolen, utdanning under kriser og konflikter og kvalitet i utdanningen.

* Blant deltakerne er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, FNs høykommissær for flyktninger Antonio Guterres, FNs spesialutsending for globale utdanningssaker Gordon Brown, Graca Machel (enken etter Nelson Mandela og medlem av pådrivergruppen for tusenårsmålene), statsminister Paul Kagame fra Rwanda og Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Norge er representert ved statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H). (©NTB)

Gavi inspirerer

Det trengs nye finansieringsmekanismer for å bedre kvaliteten i skolene i mange fattige land, mener statsministeren. Et av målene for Norge er derfor å etablere en global kommisjon for finansiering av utdanning.

Hun ser gjerne for seg et samarbeid med private aktører og viser til Den Globale Vaksinealliansen (Gavi) som et eksempel. Her samarbeider giverland, det private næringsliv, FN og Verdensbanken om å sikre vaksiner til millioner av barn.

– Hvert land har ansvar for skolestrukturen, det er ikke sånn at private skal komme inn og drive skolene, understreker Solberg.

Men hun mener private kan være med å utvikle for eksempel finansieringsløsninger, teknologi og logistikk, slik Gavi har gjort innen sitt felt. Etterutdanning for lærere på internett og pedagogiske chatterom er noen eksempler på ting Solberg håper private kan være med å utvikle.

Jentene faller ut

Solberg mener også donorene må legge vekt på andre resultater enn antall registrerte elever, for eksempel hvor mange som fullfører utdanningen.

– Det er mange som dropper ut, særlig jenter, sier Solberg.

Årsakene til at jentene faller ut, er mange: Fra mangel på toaletter på skolen eller utrygg skolevei til at familien ønsker å gifte dem bort så snart de har fått sin første menstruasjon.

Bistand kan for eksempel brukes til å gi familier og landsbyer belønning for å sikre at jentene får fullført skolen, sier statsministeren.

Skolebarn på flukt

Til sammen er det satt fire mål for konferansen i Oslo. I tillegg til kvalitet, finansieringsløsninger og utdanning for jenter, vil toppolitikerne diskutere utdanning i kriser og konfliktområder.

– Norge jobber for å styrke enigheten om at skoler ikke skal være mål i en konflikt, forteller Solberg.

Dessuten må man sikre at barn og unge på flukt får et godt skoletilbud.

– Libanon gjør jo en kjempeinnsats nå. Der har man kveldsskift på skolen, slik at syriske barn også får utdanning, sier hun.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

LikeTweet

No comments:

Post a Comment