Thursday, June 25, 2015

Police management broke the law in its handling of whistleblower Robin Schaefer – Aftenposten

Torsdag ble advokatfirmaet Wiersholms rapport om politidistriktets håndtering av varsleren Robin Schaefer lagt frem.

Rapporten kritiserer Hordaland politidistrikts håndtering av saken, samtidig som Schaefer selv får full oppreising.

Hovedkonklusjonene i rapporten er at Schaefer ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse, at politiet hverken fulgte egne retningslinjer eller arbeidsmiljøloven og at Schaefer har gått frem på en lojal og fornuftig måte. I rapporten står det at måten Schaefer gikk frem på “fremstår som et skoleeksempel på forsvarlig varsling. “

LES OGSÅ: Konstituert politimester i Hordaland: – Beklager på det sterkeste.

- Ingen kunne reglene om varsling

Jan Fougner, som har ledet utvalget, holdt pressekonferanse i går. Han var klar i sine uttalelser sa han sa at de ikke hadde vært i stand til å finne noen i Hordaland politidistrikt som hadde opptrådt riktig i saken.

- Ingen i Hordaland politidistrikt kunne reglene om varsling, sa han.

I tillegg gjorde han det klart at han også mente at Riksadvokaten hadde tatt feil da de i sin rapport konkluderte med at Schaefer ikke hadde status som varsler høsten 2014.

- Riksadvokaten kjenner heller ikke alle reglene rundt dette.

Visste at Schaefer var syk, gjorde ingen ting

Videre mente Fougner at hovedgrunnen til at saken endte som den gjorde var at det i Hordaland politidistrikt var dårlig stemning for å få kritikk. Schaefers ytring ble tatt dårlig imot, og fokuset ble rettet mot ham i stedet for mot problemet. Dette førte til at han ble syk.

I rapporten gjør utvalget det klart at politimesteren og visepolitimesteren måtte ha vært klar over at Schaefer hadde blitt syk på grunn av saken, men at det likevel ikke gjorde noe for å hjelpe ham.

Geir Gudmundsens advokat, John Christian Elden, er uenig i dette punktet og mener at politimesteren ikke var klar over at Schaefer hadde blitt syk på grunn av saken.

Organisasjonspsykolog Nils Sortland har vært rådgiver for Robin Schaefer og uttaler seg på vegne av ham torsdag. Schaefer har valgt å holde en lav profil, og ønsker ikke selv å uttale seg til media nå.

- Robin er selvfølgelig glad i dag, ikke minst er han fornøyd med at konklusjonene stemmer med hans forventninger og hans oppfatning av det som ha skjedd, sier Sortland til BT torsdag ettermiddag.

Schaefer synes prosessen som har ledet frem til rapporten har vært god. Han er glad for at prosessen har vært preget av åpenhet, grundighet og muligheter for kontradiksjon.

- Robin ønsker også å trekke frem at vi ikke skal glemme det tragiske bakteppet som har ført frem til denne rapporten. Han håper nå at dette vil bidra til at noe lignende ikke skjer igjen.

Politidirektøren takker Schaefer

Politidirektør Odd Reidar er ikke i tvil om at Hordaland politidistrikt har en jobb å gjøre.

- Vi må jobbe mer systematisk for å få et klima for åpenhet, kritikk og forslag til forbedringer. Disse tre rapportene vil bidra til det, og det må gjøres i hele etaten.

Samtidig takker han varsleren Schaefer for at han holdt ut, selv om han ikke ble tatt på alvor.

Ser etter ny politimester i Hordaland

I går kunne Humlegård også informere om at stillingen som politimester i Hordaland lyses ut. Dette skjer fordi distriktet blitt slått sammen med Sogn og Fjordane.

- Inntil videre er John Reidar Nilsen konstituert som politimester. Geir Gudmundsen er fortsatt innbeordret til Politidirektoratet.

- Kan du garantere at Gudmundsen ikke blir ny politimester?

- Nei, det kan jeg ikke.

Humlegård ville heller ikke svare på om det kan bli aktuelt med avskjedigelse av Gudmundsen eller andre i ledelsen.

Justisminister Anders Anundsen sier rapporten vil bli fulgt opp.

- Jeg er glad for at vi har fått en bred og uavhengig granskning av varslersaken i Hordaland. Granskningen konkluderer med Schaefer varslet forsvarlig slik arbeidsmiljøloven krever. Rapporten vil nå bli nøye gjennomgått og fulgt opp med tiltak.

I denne artikkelen fra mai i fjor skriver Aftenposten om det som ble vendepunktet i Monica-saken. Det var da den tidligere Kripos-toppen Asbjørn Hansen hevdet at saken aldiri skulle ha vært henlagt.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment