Tuesday, April 5, 2016

The government will replace the current 19 counties with 10 regions – Manager

Promotion med annonselenker

Regjeringen vil erstatte dagens 19 fylker med 10 regioner. Større regioner skal få større ansvar for samfunnsutviklingen i hver region.

– Dagens fylkeskommuner har gått ut på dato, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som tirsdag presenterte stortingsmeldingen om regionreformen.

Større ansvar

For regjeringen er det uaktuelt å overføre nye oppgaver til dagens fylkeskommuner. Men de større regionene vil få større ansvar enn fylkene har i dag.

– Utfordringene som regionene står overfor, går ut over fylkesgrensene, slår Sanner fast.

Han understreker at det ikke er regjeringen som skal tegne det nye regionkartet over regioninndelingen, og at tallet ti ikke er absolutt hogd i stein. Men det er først med rundt ti enheter at regjeringen sier seg villige til å overføre flere statlige oppgaver til de nye regionene

I førersetet

– For oss er dette en invitasjon til lokale og regionale politikere til å sette seg i førersetet og legge premissene for samfunnsutviklingen i sitt område sier Sanner.

I Stortingsmeldingen tar regjeringen til orde for at de ti regionene skal få nye oppgaver på flere områder. Det skal vurderes om enkelte veistrekninger skal omklassifiseres til regionalt nivå. Regionene kan få ansvar for tilskudd til private lufthavner og ansvar for å bygge ut digital infrastruktur.

Framtidsrettet

Regjeringen foreslår også at de nye regionene skal få nye oppgaver innenfor kulturminnevern. Kultur, næringsutvikling og friluftsliv.

– Det er også en rekke andre oppgaver vi vil vurdere å overføre hvis vi kommer ned i ti regioner. Mange vil sikkert si at dette er for få oppgaver. Men vi må se på den nye regionale strukturen som et framtidsrettet regionalt nivå som vil kunne få mer ansvar hvis man klarer å gjennomføre dette, sier Sanner.

Fylkene har frist til 1. desember i år til å fatte vedtak om sammenslåing. Hvis tidsplanen fra regjeringen holder, vil de nye regionene kunne være en realitet fra 1. januar 2020. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment