Tuesday, April 19, 2016

- Now I can die a happy man – Aftenposten



Brooklyn-nabolaget Park Slope er i hovedsak bebodd av velgere som stemmer på demokratene. Men det betyr ikke på noen måte at dette et sted der Hillary Clinton kan regne med en lett seier.

- Nei, dette er Bernie-land! sier Ted Auerbach (68), som går fra dør til dør i nabolaget for å oppfordre folk til å stemme på Bernie Sanders.

Auerbach, som stadig får høre at han ligner ganske mye på Sanders, har fulgt senatorens karrière helt siden 60-tallet.

- Både han og jeg var opptatt av borgerrettighetskampen den gangen, og han har vært blant de mest innbitte aktivistene i alle årene etterpå. Det er et privilegium å få lov til å være frivillig i valgkampen hans, sier Auerbach.

- Som å bli født på ny

Han mener at de etablerte makter i det demokratiske partiet ikke har forstått hvilken folkelige bevegelse Sanders representerer. 74-åringen har fått langt større oppslutning – spesielt blant unge velgere – enn noen hadde trodd for et år siden.

- Når jeg ser hvordan barna mine og andre unge mennesker snakker om behovet for å gjøre samfunnet mer rettferdig … Dette er noe folk i min generasjon har ventet på helt siden slutten av 60-tallet! Denne bevegelsen er som å bli født på ny, sier 68-åringen med et smil.

Og legger til:



- Dette høres kanskje litt teit ut, men det er sant: Nå kan jeg dø som en lykkelig mann.

- Clinton har måttet tåle mye dritt fordi hun er kvinne

Utenfor noen utvalgte valglokaler i Park Slope-området traff vi i løpet av valgdagen både Sanders- og Clinton-tilhengere. Republikanere fant vi rett og slett ikke.

Den stadig varmere vårsolen glitrer i Kierin Baldwins brilleglass idet hun kommer ut fra valglokalet på en ungdomsskole i Brooklyn-nabolaget Park Slope.

- Jeg stemte på Clinton. Jeg er enig i mye av det Bernie Sanders sier, men jeg tror hun har større mulighet til å få gjennomført politikken sin enn hva han har. Dessuten er det på tide med en kvinnelig president, sier hun.

Baldwin, som jobber som kakebaker på Manhattan, mener at Clinton har måttet tåle mer motgang enn hva hun hadde måttet gjøre dersom hun var mann.

- Clinton har måttet tåle mye dritt fordi hun er kvinne. Det er vanskelig å få respekt som en intelligent kvinne med makt, sier hun.

Sanders tar innpå

Sanders-kampanjen har gjennomført et intens og kostbar sluttspurt i dagene før tirsdagens New York-nominasjonsvalg.

Hillary Clinton er fortsatt den klare favoritten, men Sanders kan vise seg å gjøre det bedre enn hva meningsmålingene skulle tilsi. På siste meningsmåling ligger han på 41,4 prosent på RealClearPolitics gjennomsnitt av de siste målingene, mens oppslutningen for Clinton er på 53,1.

For 14 dager siden ledet Clinton med 27 prosentpoeng – siste meningsmåling viste 11 prosentpoengs ledelse på Sanders.

Newyorkere tar ikke lett på valg. De første valglokalene åpnet klokken 06.00 lokal tid. Når valglokalene stenger klokken 21 lokal tid (03.00 norsk tid onsdag morgen) vil det ta noe tid før vi får resultatet fra delstaten New York der demokrater og republikanere skal stemme på den de mener skal bli partiets presidentkandidat.

Klarer Trump pluss 50 prosent?

De store spørsmålet på republikansk side er om Trump klarer å få over 50 prosent og dermed vil han være i posisjon til å ta alle de 95 delegatene til partilandsmøtet som skal nominere presidentkandidaten.

Meningsmålingene viser at eiendomsmagnaten Donald Trump – som også er newyorker leder komfortabelt. Mer enn 50 prosent vil stemme på ham ifølge RealClearPolitics gjennomsnitt av de siste målingene.

Han leder med 30 prosentpoeng på Ohios guvernør John Kasich.

Men det har vært liten bevegelse de siste ukene på republikansk side.

Les også

Trump leder med 744 delegates, Cruz har 545 og Kasich 144. Det trengs 1237 delegater for å sikre seg den republikanske nominasjonen. Mye tyder på at Trump vil ha problemer med å nå det tallet, dermed går man i retning av at nominasjonen vil bli avgjort på selve landsmøtet ved kampvoteringer.

Demokratene viktig

Tidligere New York senator Hillary Clinton trenger en overbevisende seier. Alt før valglokalene stengte i New York tirsdag var hennes valgkampledelse ute og ba Sanders om å dempe seg. De viste til at han må vinne 68 prosent av de gjenværende delegatene for å bli nominert – noe som synes umulig.

Demokratene har et forholdstallsvalg.

Så en betydelig seier til Clinton i New York er viktig. Hun har nå tilsammen 1,758 delegater mot Sanders 1076. Det må 2383 delegater til for å bli nominert.

Kandidatene har drevet omfattende valgkamp i hele delstaten. Fra verdensbyen New York til de minste småbyene i delstatens landsbygd.

Wall Street bekymret

De rike pengeflytterne på Wall Street er viktige i amerikansk valgkamp, ikke minst fordi de pleier å være sjenerøse givere. Det har også gitt dem betydelig politisk innflytelse, men denne gangen er de ikke spesielt fornøyde.

- Det er full enighet om at det man må velge mellom kunne ikke ha vært verre, sier William D. Cohan til The New York Times. Han er skribent og tidligere bankmann og legger til: – Dette valget er blitt et mareritt for folk med tilknytning til Wall Street.

En ting er at demokratenes overraskelsesmann knapt kan snakke mer enn fem minutter før han skjeller ut hovedfienden: De store bankene.

Flere ansatte på Wall Street, som er demokrater, har de siste ukene ytret seg kritisk om Sanders korstog som de mener skjærer alle over en kam.

Er ale like interessert i USA-valget som vi nordmenn er? Det spør vi om i denne Verden-podkasten, som du kan lytte til i spilleren under, på SoundCloud, i Itunes eller via vår RSS-strøm.

Aftenposten Verden – Skremmer Trump russerne og kineserne?

Men avisen viser til at det ikke står så bra til med de andre kandidatene heller.

Finansfolk med hjerte for demokratene samler seg – uten entusiasme – for Hillary Clinton. Republikanerne er ikke spesielt begeistret for Donald Trump – selv om han er forretningsmann. Hans polariserende uttalelser og mangel på en mer detaljert politikk trekker ikke Wall Street velgere. Ted Cruz, hvis kone har fartstid fra Goldman Sachs, er så sosial konservativ og lite innstilt på kompromisser at det ikke tenner republikanere på Wall Street. Mange av dem heller i retning av Ohios guvernør John Kasich, men han er sjanseløs i kampen om nominasjonen.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment