Tuesday, April 19, 2016

The verdict in Breivik case falls Wednesday – Aftenposten



Dommen blir dermed klar et par uker tidligere enn først anslått av tingretten.

Breivik har saksøkt staten med påstand om at høysikkerhetsregimet er i strid med menneskerettighetene. Staten erkjenner at regimet er strengt, men likevel innenfor det spillerommet menneskerettighetsdomstolen har gitt.

Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret. Han har siden pågripelsen i 2011 sittet fengslet med bestemmelser om særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og så i Skien fengsel.

Isolasjonsskader

Den fire dager lange rettssaken pågikk før påske i gymsalen i høyrisikofengselet i Skien.

Under rettssaken uttalte Breivik at soningsregimet han er underlagt, er så inhumant at han ville foretrukket dødsstraff. Han fortalte at han er nær ved å presses til selvmord og at han lider av kraftige isolasjonsskader.

Han har saksøkt staten fordi han mener den omfattende isolasjonen han er utsatt for, samt stadige nakenransakelser og håndjernpåsettelser krenker hans menneskerettigheter.

Under rettssaken ble det dokumentert at Breivik stort sett er overlatt til sitt eget selskap 22-23 timer hver dag, og at han siden pågripelsen har vært utsatt for mange hundre nakenransakelser og rundt 3.000 håndjernpåsettelser.



Breiviks advokat Øystein Storrvik ba retten se forbi «det folkelige hylekoret» og Breiviks gjerninger i vurderingen av saken. Ifølge Storrvik ligger Breiviks soningsforhold under minstestandarden satt av Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMK).

– Posør

Statens advokater avviste i retten fullstendig at Breiviks menneskerettigheter er krenket eller at han har blitt isolasjonsskadd av soningen, slik han selv hevder.

– Det er ingen knekket mann med isolasjonsplager vi møter, men den samme ideologisk forstyrrede narsissisten vi har møtt tidligere. Oppførselen Anders Behring Breivik har utvist i retten, er en hån mot rettsstaten som har tatt hans sak på alvor, uttalte regjeringsadvokat Adele Matheson Mestad i sin oppsummering på rettens siste dag.

Mestad trakk fram at Breivik gjorde nazihilsen på sakens første dag, og at han brukte partsforklaringen til å forfekte høyreekstrem ideologi og til å fremme krav på vegne av denne ideologien.

– Det avslører at Breivik er ute etter noe helt annet enn det han gir uttrykk for i søksmålet, uttalte hun.

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment