Hverken SV eller Torgeir Micaelsen (Ap) er imponert over hvordan Frp-leder Siv Jensen nå beskriver de lovendringene Regjeringen har lagt frem om pasienters rett til sykehjemsplass eller annet heldøgnstilbud.
- Da Helsedirektoratet, Helsetilsynet, fylkesmennene, pasientombudene og et flertall i høringen advarte mot økt byråkrati og utydeliggjøring av pasientrettighetene, burde alarmklokkene gått i Regjeringen. I stedet driver Siv Jensen med selvskryt av en ny «rettighet» som ikke har rot i virkeligheten. Det er ikke et spesielt pent syn, sier Aps helsepolitiske talsmann.
- Frp vil avspise de gamle med lovendringer som både fagfolk og departementet er tydelig på at svekker rettighetene til de eldre, og fører til mer byråkrati. Det er skammelig å holde eldre, syke mennesker for narr på denne måten, sier SVs helsepolitiske talskvinne, Karin Andersen.
- Desperat forsøk på å redde seg ut av valgløfter
Eldreomsorgen er en hjertesak for Frp. Partiet ønsker statlig finansiert eldreomsorg og har i mange år kjempet for at eldre skal ha en lovfestet rett til sykehjemsplass. Et forslag til flere presiseringer og endringer i lovverket passerte statsråd forrige fredag. Siv Jensen gir i et intervju med Aftenposten sin versjon av hva hun mener Frp og Regjeringen har fått til. Konfrontert med at et flertall av høringsinstansene ikke deler hennes beskrivelse av de rettighetene hun mener eldre nå får, sier hun det er lov å ha ulike meninger om saken.
- Det føyer seg inn i rekken av eksempler der Siv Jensen er nestkommanderende i en regjering som har et anstrengt forhold til forskning og kunnskap, sier Micaelsen og fortsetter:
- Siv Jensen og helseminister Bent Høie har brukt masse tid og ressurser på forslag som ikke sikrer pasienten nye rettigheter. I stedet har de satt flinke byråkrater til å bekrefte allerede etablerte rettigheter i et desperat forsøk på å redde seg ut av egne valgløfter.
Har satt norgesrekord i nye helsebyråkrater
Både SVs og Aps helsepolitiske talspersoner stiller spørsmål om hvorfor Frp ikke har prioritert de eldre fremfor store skattekutt. Michaelsen antyder at det eneste de har oppnådd med politikken sin, er å sette norgesrekord i nye helsebyråkrater.
-FrP er nå rett og slett avslørt, sier han og beskylder regjeringspartiet for å komme med en «eldrepolitisk bløff».
- På snart tre år med sin egen partileder som finansminister, har det knapt skjedd noen ting i eldreomsorgen – og det på tross av at regjeringen har satt ny rekord i bruk av oljepenger, sier han.
Har stemt mot eldretiltak
- Milliardene Frp har brukt på de rikeste, burde blant annet gått til eldreomsorg, sier Karin Andersen og fortsetter:
-De burde gått til en bemanningsnorm med nok kvalifiserte ansatte med tid til pleie og omsorg og til en bedre kommuneøkonomi. Begge deler har SV foreslått i Stortinget i hørs, og begge deler har Frp stemt imot. Frp har til og med stemt mot å kartlegge menneskerettighetene til eldre i omsorgen. Det sier alt.
Forsøk med statlig finansiert omsorg skrumpet inn
I tillegg til at Regjeringen forrige fredag la frem forslaget om lovfestet rett til sykehjemsplass, igangsetter den fra første mai et forsøk med statlig finansiert eldreomsorg.
Regjeringen ønsket i utgangspunktet at 20 kommuner skulle delta i forsøket. Det endte med syv. Kun én Frp-styrt kommune ønsker å være med i forsøksordningen, nemlig Os, Frps «utstillingsvindu».
- Jeg minner om at statlig betalt eldreomsorg i alle år har vært et av FrPs største og viktigste valgløfter. Prøveprosjektet var FrPs fikenblad for å kunne forsvare sine egne, gigantiske valgløfter, sier Micaelsen, som presiserer at også hans parti er positive til at staten kan bidra sterkere til å sikre kvalitet og finansiering i eldreomsorgen.
- Selv Frp-styrte kommuner har fått kalde føtter
- Men da må en regjering være villig til å betale for det og gjøre det på en ubyråkratisk og direkte måte. Dette kan f. eks skje gjennom et sektortilskudd til kommunene kombinert med nye krav til kvalitet. Det er det stikk motsatte Frp har bidratt til. H/Frp-regjeringen har dessverre gått seg vill i et byråkratisk skjemasystem som mange kommuner i tillegg taper store beløp på å være med på. Da er det ikke rart i at kommunene har trukket seg en etter en. Ja, selv Frp-styrke kommuner har jo fått kalde føtter, påpeker han.
KS: Mange kommuner mener risikoen er for stor
Forsøket var en av Frps seiere i regjeringsforhandlingene. Frp er eneste parti som ønsker at staten – og ikke kommunene – skal finansierte eldreomsorgen.
Forsøket innebærer at staten overtar finansieringen av kommunale omsorgstjenester for alle brukere i alle aldersgrupper. To modeller skal testes. Begge innebærer at rammetilskuddet fra staten avkortes med samme sum som kommunens netto driftsutgifter til omsorgstjenester året før. Fra staten får kommunen så utbetalt denne summen pluss 4 prosent som et øremerket tilskudd.
Områdedirektør Helge Eide i KS sier mange trodde ordningen ville innebære at kommunene bare kunne sende regningen til staten for hver sykehjemsplass.
- Men slik er det jo ikke. Staten har like sterk kontroll over sine budsjetter som kommunene har.
Han sier flere kommuner har vært interessert i ordningen, men avvist den, fordi de ikke ser noen gevinst i den.
- Mange mener også at risikoen er for stor. Bl.a. vil eventuelle innsparinger som kommunen greier å få til, gå rett i statskassen.
Eide sier KS er «veldig skeptisk til at dette kan representere noen varig og god ordning for eldreomsorgen».
Frp-ordføreren i Ullensaker: prisverdig forsøk
Frp-styrte Ullensaker kommune snuste på ordningen, men hoppet av.
- Ingen av modellene er tilpasset vår kommune og demografi, sier ordfører Tom Staahle (Frp). Han vil likevel ikke kritisere Regjeringen.
- Det er prisverdig at Regjeringen forsøker. Så kan man senere justere modellene så kanskje også Ullensaker kan bli med på dette.
Følgende kommuner er med: Tønsberg, Stjørdal, Os, Hobøl, Lillesand, Selbu og Spydeberg.
No comments:
Post a Comment