Saturday, April 16, 2016

Increased sponsorship of cycle paths will contribute to more jobs – Aftenposten



På landsmøtets første dag understreket Venstre-leder Trine Skei Grande at Regjeringen ikke vil ha en fremtid om den ikke legger frem et statsbudsjett for 2017 som har en tydelig miljø- og klimaprofil. I dag fortsatte partiledelsen med å legge frem konkrete krav til budsjettet.

- Norge skal være ledende globalt på infrastruktur for lavutslippskjøretøy- og fartøy. Det er ett av målene med forslagene, sa nestleder Terje Breivik.

Krise på Vestlandet betyr også krise i Norge

Han sto for hovedpresentasjonen av tiltakspakken på tilsammen 4,5 milliarder kroner på landsmøtet lørdag.

- Det er krise på Vestlandet. Og er det krise på Vestlandet, så er det også krise i Norge. Snart passerer vi 40.000 som har mistet jobben i olje- eller oljerelaterte næringer, sa han.

Venstre mener forslagene «vil være viktige og nødvendige for å legge til rette for flere arbeidsplasser og samtidig gjennomføre et grønt skifte og en styrt omstilling av Norge».

Les hva Venstre-lederen sa i landsmøtetalen sin her:Rasmus Hansson: Hyggelig at Skei Grande vil bytte ut Frp med MDG

Vil legge til rette for hydrogenbiler

Partiet legger tilsammen frem en liste på 40 punkter og blant de først nevnte er et forslag om å bygge ut infrastruktur for hydrogen- og elbiler. Partiet ser for seg en omstilling fra bensinstasjoner til energistasjoner.

Venstre ber også om en fremskynding av flere utbyggingsprosjekter som vil forbedre kollektivtrafikken: tilsammen vil partiet bruket 1,5 milliarder kroner på dette i neste års budsjett.

Blant forslagene som nevnes som aktuelle er jernbanestrekningen fra Bergen til Voss, ny T-banetunnel i Oslo, Fornebubanen, bybane i Stavanger m.fl.

500 millioner kroner til sykkelveier

For å få fart på utbyggingen av sykkelveier, mener Venstre det er nødvendig å tilsammen sette av 500 millioner kroner på 2017-budsjettet som en «kick-start-ordning».

Det er denne summen som skal gå til å sponse kommunene med 500.000 kroner pr. million de selv bruker til dette formålet.

Skattefradrag for håndverkstjenester

Flere av forslagene på listen til Venstre dreier seg også om skattefradrag både for selvstendige næringsdrivende og for boligeiere som hyrer håndverkere for å utføre enøk-tiltak i eget hjem.

Det sistnevnte forslaget – der Venstre foreslår en kopi av en dansk modell de mener fungerer godt – skal komme som et supplement til ENOVAs eksisterende tilskuddsordning til f.eks. innkjøp av visse typer varmepumper m.m.

Vil vri prioriteringer i Innovasjon Norge

Venstre ønsker å vri støtteordninger i det offentlige virkemiddelapparatet. Konkret foreslår partiet å endre mandatet og oppgavene til Innovasjon Norge, Siva og Argentum slik « at grønne vekstkraftige bedrifter, gründere og klyngeprogram prioriteres foran andre satsinger».

Breivik la også til at etablering av Fornybar A/S – et nytt statlig fond regjeringspartiene, KrF og Venstre er enige om å etablere, vil være et viktig verktøy. Fondet, som partiene ble enige om å etablere i budsjettforhandlingene i fjor, skal etterhvert ha en forvaltningskapital på 20 milliarder kroner.

 Det skal sammen med private kunne investere i selskaper som på ulike måter utvikler og benytter grønn teknologi. 

«Venstre vil ha avgjørende innflytelse»

Ifølge Venstre pågår det en rekke prosesser der Venstre vil ha avgjørende innflytelse. Foruten statsbudsjettet i 2017, nevner partiet forhandlingene om grønn skattekommisjon, revidert nasjonalt budsjett og arbeidet til et «eget superutvalg bestående av nestlederne i samarbeidspartiene».

- Alle disse prosessene må etter Venstres syn rettes inn mot å skape flere arbeidsplasser i et grønt skifte, mener Venstre.

Optimist med tanke på gjennomslag

På spørsmål om han tror det er mulig å få gjennom den smørbrødlisten han legger frem, svarer Breivik at han tror sjansen er svært stor.

- Dette er jo et område vi har et felles utgangspunkt, sier han og sikter da til behovet for både å iverksette akutte og mer langsiktige tiltak for å få flere arbeidsplasser.

Han legger til at forhandlinger så langt mellom sentrum og Høyre har vist at “mye som har sett rimelig vanskelig ut, til slutt kan gå.”

LikeTweet

No comments:

Post a Comment