Tuesday, January 26, 2016

UN: Two Syrians sent home from Russia last year – Manager

Shopping med annonselenker

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har informert norske Landinfo om at to syrere ble returnert fra Russland til Syria i januar 2015.

Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): – Jeg er i dag gjort kjent med at Landinfo har mottatt ny informasjon fra Høykommissæren om at de forstår det dit hen at to syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i januar 2015, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Dette er nytt for oss og naturlig å følge opp blant annet i mitt møte med Høykommissæren, sier hun til NTB.

Listhaug møter FNs høykommissær for flyktningers Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri onsdag.


Ny informasjon

Listhaug viser til at regjeringens asylinstruks slår fast at Russland er et trygt land for de fleste.

– Men man må gjøre vurderinger i saker hvor det er konkrete holdepunkter for at det ikke er det, eller at man står i fare for å bli sendt videre til land som er utrygge. Det er naturlig at vi holder oss løpende orientert om ny relevant informasjon som blir tilgjengelig, sier statsråden videre.

FN-informasjonen er gitt til Landinfo er en del av utlendingsforvaltningen og underlagt Utlendingsdirektoratet (UDI).

Ulike syn

Den norske regjeringen og UNHCR har hatt ulikt syn på om den norske asylinstruksen med retur til Russland er i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser eller ikke.

– Vi har gjort vurderinger av den instruksen opp mot folkeretten og mener den er innenfor. Høykommissæren kan komme med andre anbefalinger til Norge som går ut over de forpliktelsene vi har. Men i det spørsmålet er vi uenige, sier Listhaug.

Kritikerne av instruksen har pekt på nettopp faren for at Russland kan sende asylsøkere tilbake til deres hjemland, til tross for at de der kan bli utsatt for forfølgelse eller tortur. (©NTB) (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment