Sunday, January 31, 2016

Syrians with fake visas set Listhaug predicament – Aftenposten



Over 1000 syrere kom til Russland ved hjelp av falske visa, ifølge russisk politi. De fleste av dem har, ifølge russiske immigrasjonsmyndigheter, tatt den arktiske asylruten til Norge. Norske myndigheter ønsker å returnere asylsøkere som allerede hadde opphold i Russland. Det kan nå bli vanskeligere, fordi syrerne som er anklaget for å ha jukset seg til Russland, risikerer å bli utvist umiddelbart, og dermed sendt tilbake til Syria.

5500 personer søkte asyl i Norge etter å ha kommet syklende over grensen fra Russland til Norge i 2015.

Så langt har ca. 1050 fått avslag, 63 har fått opphold og 100 er borte eller har trukket søknaden.

701 av dem hadde opphold i Russland, og norske myndigheter mener derfor de kan returnes dit.

200 ble uttransportert, før Russland innførte “en pause”.

Nå forhandler Norge og Russland om hva som skal skje videre.

– Dette er en pikant sak, sier Lars Rowe, Russland-ekspert og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt.

– Vi må anta at Russland vil utvise

Rowe forklarer at Russland må finne ut av hva som veier tyngst: egne lover eller internasjonale konvensjoner. Store og mektige land, og særlig Russland, har svakere tradisjon for å vektlegge internasjonale avtaler enn små land. For småstater som Norge er internasjonale avtaler viktigere siden de er utviklet for å beskytte de små.

I tillegg mener han at dette må sees i sammenheng med uttalelsene fra den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov om at Russland ikke vil ta imot noen som kom til landet “på falske premisser”.

– Derfor må vi anta at det er store sjanser for at Russland vil utvise de som kom til landet på feilaktig grunnlag.

– Listhaug blir sittende med svarteper

Det som gjør saken pikant, ifølge Rowe, er at beslutningsbyrden nå i praksis ligger hos norske myndigheter.

– Listhaug er blitt sittende med svarteper. Dersom hun returnerer syriske asylsøkere med falske visa til Russland, vil hun motta kritikk for det. Dersom søknadene deres må realitetsbehandles i Norge, blir det også et nederlag.



Rowe presiserer at det uansett ikke blir Norge som formelt sett bryter folkeretten ved å returnere syrere til Russland, og at det derfor blir en moralsk og politisk vurdering.

En tredje mulighet som Rowe trekker frem, er at Russland kan gi garantier til Norge om at syrerne ikke videresendes.

– Vurderingene vil bli det samme som før

Innvandringsminister Sylvi Listhaug sier til Aftenposten at hun ikke er overrasket over at asylsøkere kommer til Norge med falske papirer. Hun opplyser om at UD var kjent med fra russisk presse i fjor høst at det skal ha funnet sted en økning i utstedelser av russiske forretningsvisum basert på invitasjoner fra tilsynelatende ikke-eksisterende firmaer, men at de ikke har hatt mer informasjon om saken enn de har fått via media.

– Vil de nye opplysningene om de falske arbeidsvisumene forandre situasjonen for dem som kom til Norge over Storskog?

– Vurderingene vil bli de samme som før. Ved konkrete holdepunkter om at det bryter med de forpliktelsene Norge har, skal søknaden realitetsbehandles. Dersom det ikke er grunnlag for opphold i Norge skal vedkommende sendes ut av landet. Det viktige for oss er at alle får en individuell vurdering som instruksen legger opp til.

Nye møter med Russland kommende uke

– Hvilke forventninger har du til det som videre skal skje med asylsøkerne i Finnmark?

– Norge skal ha nye samtaler med Russland om returen av dem som kom over Storskog. Det er møter allerede kommende uke. Vi har en uenighet med russerne om de som kom med transittvisum, men vi håper å komme videre på dette punktet.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Tore Hattrem, sier til Aftenposten at det er planlagt møte i den såkalte ekspertgruppen i Moskva den 3. februar.

– Disse samtalene omfatter praktiske og tekniske forhold rundt returer. Det skal pågå en etterforskning i saken og det er naturlig å få nærmere opplysninger om hva russiske myndigheter vet om dette, sier Hattrem til Aftenposten.

Situasjonen ved Storskog har ført til splittelse i det politiske Norge. For å bli klokere, anbefaler vi disse sakene:

Dersom du har litt tid, anbefaler vi deg å ta en titt på en veldig spennende sak som Stavanger Aftenblad har jobbet med i nesten to år. Den handler om ei jente som levde et tilsynelatende normalt liv, helt til barnevernet tok over livet hennes. Et år senere hadde hun debutert med narkotika, blitt lagt i håndjern en rekke ganger av politiet og vandret fra rettsal til rettsal. Jeg vil anbefale alle å lese i alle fall de to første kapittlene:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment