Tuesday, January 26, 2016

4800 asylum seekers can get the applications merits in Norway – Aftenposten



- Hvis vi ikke kommer til enighet om transittvisum, er det noe som kan skje, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

- Men vårt utgangspunkt er at vi skal få til en løsning med Russland også for dem som har transittvisum.

Statsminister Erna Solberg (H) sier dette til VG.

– Vi har hele tiden ment at de som kom på turistvisum er Russlands ansvar og at de skal tilbake. Men hvis vi ikke får det til, er alternativet at vi må behandle sakene, sier Solberg.

- Ikke noe nytt

Ved Statsministerens kontor påpekes det overfor Aftenposten at det ikke er noe nytt i det Solberg sier. Hvis ikke russerne aksepterer å ta imot asylsøkerne, er det ingen annen utvei enn å realitetsbehandle asylsøknadene i Norge.

Les også

Kjernen i regjeringens asylinstruks fra i fjor er at asylsøkerne kan sendes tilbake til Russland uten slik realitetsbehandling i Norge.

De 4.800 asylsøkerne som nå kan få sine søknader realitetsbehandlet i Norge, har russisk engangsvisum, som turistvisum eller transittvisum. Russland har nektet retur for disse.



Norge og Russland skal diskutere dette videre på et møte i Moskva i onsdag.

FN: To syrere sendt hjem fra Russland fjor

Det har også vært diskusjon rundt hvorvidt Russland er et trygt land å returnere asylsøkere til.

Regjeringen mener at dette er tilfelle, men i dag ble det kjent at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har informert norske Landinfo om at to syrere ble returnert fra Russland til borgerkrigsrammede Syria i januar 2015.

- Jeg er i dag gjort kjent med at Landinfo har mottatt ny informasjon fra Høykommissæren om at de forstår det dit hen at to syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i januar 2015, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

- Dette er nytt for oss og naturlig å følge opp blant annet i mitt møte med Høykommissæren, sier hun til NTB.

Listhaug møter FNs høykommissær for flyktningers Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri onsdag.

Vil ikke spekulere

Listhaug vil ikke spekulere rundt hvor mange av de 4.800 som eventuelt kan komme til å få opphold i Norge.

– Vårt fokus er å få til en avtale om de som har transittvisum, sier hun til NTB.

Les også

Samtidig er det oppstått en konflikt om de øvrige 700 av de 5.500 asylsøkerne som i fjor krysset grensen ved Storskog, og som har oppholdstillatelse eller multivisum til Russland.

«Sikkerhetsmessige årsaker»

Norge hadde planlagt å returnere disse i henhold til en norsk-russisk avtale, men Russland innstilte i helgen av «sikkerhetsmessige årsaker» midlertidig samarbeidet om å ta tilbake disse 700 over Storskog.

– Vi legger til grunn at avtalen vi har med Russland, fortsatt gjelder. Men det er et uenighetspunkt når det gjelder transittvisum, som vi fortsatt har behov for å diskutere med dem, understreker Listhaug.

– Ulik oppfatning

Utenriksminister Sergej Lavrov understreket tirsdag at Russland ikke vil ta tilbake asylsøkere som «med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland».

Les også

– Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake, sa han.

Det blir nå utenriksminister Børge Brendes (H) oppgave å jobbe for å få til en forståelse med Russland om begge gruppene av asylsøkere, også de som har transittvisum.

– Det har under disse diskusjonene vært en ulik forståelse av tilbaketakelsesavtalen når det gjelder dem med annet visumgrunnlag enn multivisum og gyldig opphold i Russland, sier Brende til NTB.

– Vi mener vi også kan returnere dem med engangsvisum, men det mener ikke Russland, sier han.

Åpne for fly

Om og eventuelt når returer over Storskog kan gjenopptas, var tirsdag et åpent spørsmål. Utlendingsdirektoratet vurderer nå om asylsøkerne i Vestleiren i Kirkenes skal flyttes til andre mottak mens de venter på en avklaring.

Les også

En ekspertgruppe skal nå se på om praksisen med returer over grensen mellom Norge og Russland kan gjenopptas, eller om den må endres.

– Fra vår side er vi helt åpne for å bruke fly, sier Listhaug.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment