Friday, January 29, 2016

Terror accused Krekar is sitting in custody – Aftenposten



PST ba om at Krekar skulle sitte varetektsfengslet i ytterligere åtte uker. Men i og med at fengslingen bygger på utleveringsloven, har han uansett adgang til å begjære ny prøving av fengslingen etter tre uker. Dermed endte Oslo tingrett opp med å utvide varetektsfengslingen med tilsvarende periode.

  • Mulla Krekar skal være leder for en ny terrororganisasjon med tilknytninger til Den islamske staten (IS), opplyser italiensk terrorpoliti.
  • Den 11. november avsluttet italiensk terrorpoliti aksjonen som de kaller Jihad on web mot terrorgruppen Rawti Shax. Organisasjon skal ha kurdisk og sunnimuslimsk tilknytning.
  • mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet etter at italiensk politi siktet ham for terrorplanlegging. Han skal være leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble arrestert i Europa.
  • 13 personer er pågrepet i Nord-Italia, Norge og Storbritannia, mens 4 er pågrepet i Finland og Sveits.
  • Alle er siktet for internasjonal terrorisme. Politiets forberedelsene har pågått i flere år.
  • Rawti Shax skal ha som mål å styrte den nåværende regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat som skal styres under sharialov.
  • Antiterrorpolitiet i Italia mener de vet om 15 tilfeller der irakiske kurdere er sendt i kamp i Syria og Irak gjennom Krekars nettverk.
  • Rawti Shax har kommunisert vie internett og også bistått med logistikk og økonomisk støtte for å rekruttere fremmedkrigere.
  • Rawti Shax skal også ha planlagt et angrep mot norske parlamentarikere.
  • Krekar er født 7. juli 1956 og kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Fram til 2002 ledet han opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak. 

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, har sittet i varetekt siden han ble pågrepet 12. november, siktet for terrorplanlegging.

Da fengslingsforlengelsen ble behandlet i retten i dag, hadde Krekar allerede gitt sitt samtykke til at Oslo tingrett kunne avgjøre det som en kontorforretning, uten at han møtte i retten med sin forsvarer.

Hans advokat Brynjar Meling sier at Krekar krever å bli løslatt. Dersom politiet likevel får medhold i fortsatt fengsling, krever Krekar at restriksjonene mot ham må oppheves. Krekar er underlagt brev- og besøkskontroll.

Les også

Tidligere denne uken leverte PST sin begjæring til Oslo tingrett, der domstolen skal prøve spørsmålet om han kan utleveres til Italia. Krekar ble pågrepet på begjæring fra italienske myndigheter, siktet for terrorplanlegging og for å lede terrorgruppen Rawti Shax, som er en avlegger fra det sunnijihadistiske nettverket Ansar al-Islam.

Les også

Pågripelsen av Krekar skjedde mens han sonte i Kongsvinger fengsel. Det var et ledd i en stor aksjon 12. november, ledet av italiensk terrorpoliti og samordnet gjennom det europeiske samarbeidsorganet Eurojust. Etterforskningen hadde da pågått helt siden 2011.

17 personer ble pågrepet i aksjonen som ble samkjørt i Norge, Italia, Storbritannia, Tyskland, Sveits og Finland. Blant de arresterte var tre her i Norge, deriblant mulla Krekar, som av etterforskerne anses som lederen for det påståtte terrornettverket.



Krekar har forklart at Rawti Shax ikke er noe terrornettverk, men derimot hans egne tanker og visjoner om et politisk parti som skal spille en rolle i forbindelse med en frigjøring av kurdiske områder i Irak og oppretting av et sunnimuslimsk kalifat.

Les også

Ansar al-Islam, som Krekar tidligere var leder for, påstås å ha vært omfattet av al-Qaidas planer for opprettelsen av kalifatet. Italiensk politi avhørte Krekar i 2003 om samarbeidet med al-Qaida, men skal ikke ha funnet noe som underbygget anklagene.

Oslo tingrett skal sannsynligvis allerede kommende uke begynne på arbeidet med å vurdere om Krekar kan utleveres til Italia etter bestemmelsene i utleveringsloven.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment