Sunday, January 24, 2016

Asylum seekers in South Varanger released – Aftenposten



– Politiet har hatt en kontinuerlig vurdering av situasjonen og pågripelser. I går vurderte vi at asylsøkerne i Vestleiren skulle løslates, mot pålegg om bestemt oppholdssted, sier politiadvokat Morten Urdal Johnsen i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB søndag.

I alt 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark, også kalt Vestleiren, i Sør-Varanger kommune ble pågrepet fredag. 15 barn og foreldrene deres ble løslatt mot meldeplikt samme kveld.

Nå kan de gå på butikken

Pågripelsene innebar at asylsøkerne måtte bli sendt ut av landet, fremstilt for varetektsfengsling eller løslatt innen tre dager. Søndag ble det altså klart at asylsøkerne er løslatt, og fra klokken 10 kan de forlate ankomstsenteret for å gå på butikken eller lignende på et gitt tidspunkt

– De som befinner seg på ankomstsenteret, skal oppholde seg der, men kan bevege seg fritt, opplyser Urdahl Johnsen.

– Skulle det vise deg at personer vil stikke av, så må man ta en ny vurdering.

Russland er «såret»

Asylantene er planlagt uttransportert til Russland over grensen ved Storskog i Sør-Varanger. Returene som var planlagt torsdag, fredag og lørdag denne uken, ble imidlertid avlyst.

Lørdag kveld kunngjorde utenriksminister Børge Brende at russiske myndigheter sier nei til returer over Storskog fordi de vil at Norge koordinerer returene bedre.



– De har sagt at det er på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, men de har ikke gått i detalj om det er kulde eller andre ting som gjør det. De bestrider ikke at de med multivisum eller gyldig opphold i Russland kan returneres, sa Brende til NRK.

– Nå må vi se på alternative muligheter for utsendelser, som for eksempel å fly asylsøkerne til Russland, sa Brende.

Norske og russiske myndigheter starter nye forhandlinger om retur av asylsøkere neste uke.

Bekymring for flyktningene

Flere frivillige organisasjoner og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har advart mot å tvangssende asylsøkere som har tatt seg inn i Norge over grenseovergangen ved Storskog, tilbake til Russland.

Onsdag får regjeringen trolig formell beskjed om hvordan UNHCR vurderer norsk asylpraksis.

Høykommissæren mener det er galt å betrakte Russland som et trygt tredjeland, og hevder at Norge med den omstridte asylinstruksen av 24. november bryter mot internasjonale forpliktelser

700 av asylsøkerne som har kommet til Norge over den russiske grensen, har enten oppholdstillatelse i Russland eller russisk statsborgerskap ved siden av sitt opprinnelige statsborgerskap, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

Ifølge en gjensidig returavtale fra 2008 mellom Norge og Russland kan Norge returnere asylsøkere til Russland, hvis de har gyldig opphold i Russland eller multivisum.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment