Det viser resultatet av Lånekassens bokontroll i fjor.
48.000 studenter ble bedt om å dokumentere at de hadde bodd borte i 2014, slik de hadde oppgitt til Lånekassen. Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som har rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend.
Alle fulltidsstudenter i høyere utdanning kan få inntil 100 920 kroner i basisstøtte i studieåret 2015–2016.
Basisstøtten utbetales som lån. De som bor borte, består eksamen og ikke har inntekt/formue over et fastsatt beløp, får inntil 40 prosent av lånet gjort om til stipend.
Omgjøringen skjer når Lånekassen har fått ligningsopplysningene fra skatteetaten, vanligvis i november året etter at man fikk støtte.
392 000 elever og studenter fikk støtte i undervisningsåret 2013–2014, og det ble delt ut 24,2 milliarder kroner i stipend og lån.
Ca 15.000 studenter som mottar studielån opplyser at de bor hjemme.
Ved utgangen av fjoråret hadde Lånekassen totalt 1 010 800 kunder.
- 2200 av studentene, som tilsvarer 4,6 prosent av alle som ble kontrollert, kunne ikke dokumentere at de hadde bodd borte i 2014.
Tilsammen forsøkte disse studentene å jukse til seg 35 millioner kroner i utdanningsstipend, sier Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen.
Aftenposten skrev om undersøkelsen i august i fjor: Flere studenter har erkjent å jukse med stipendet. Da sa studenter vi snakket med at de som jukser blir uglesett av andre fordi det går ut over fellesskiapet.
Mange blir fratatt støtte
I tillegg til at studentene som ble tatt i bokontrollen ikke får gjort om lån til utdanningsstipend, er mange fratatt retten til støtte for hele eller en del av undervisningsåret 2015-2016. Tilsammen utgjør dette 55,5 millioner kroner i sparte utgifter for staten.
I disse dager gjennomfører Lånekassen en ny, stor bokontroll, der 46.000 studenter skal kontrolleres. Dette er studenter som har oppgitt at de var borteboere i 2015 og som studerte så nær foreldrene sine at de kunne ha bodd hjemme.
Kan bli meldt til politiet
Å oppgi til Lånekassen at man er borteboer uten å være det, kan få store konsekvenser.
- De som blir tatt, vil ikke få omgjort lån til utdanningsstipend, og studentene kan miste fremtidig støtte. Dokumentfalsk, eller forsøk på dokumentfalsk, vil bli meldt til politiet, sier Andreassen.
268.400 studenter fikk støtte fra Lånekassen til utdanning i Norge i kalenderåret 2015. Av disse oppga 245.700 at de var borteboere i hele eller deler av 2015.
Norsk studentorganisasjon (NSO) sier det er positivt at Lånekassen klarer å luke ut dem som ikke har krav på stipend.
- Samtidig mener vi det er veldig positivt at 98,5 prosent av studentene forholder seg til det reglementet som er satt opp, sier Jørgen Ringen Andersen, velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon.
No comments:
Post a Comment