Bent Høie
Helseminister Bent Høie håper «fritt behandlingsvalg» vil føre til at færre ser behov for privat helseforsikring.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Ønsket om et mindre todelt helsevesen er en av helseminister Bent Høies begrunnelser for ordningen med fritt behandlingsvalg. Igår presenterte Høie det endelige lovforslaget fra regjeringen.
Foreløpig skal ordningen gjelde rus og psykiatri, men målet er at ordningen etterhvert skal gjelde hele spesialisthelsetjenesten – altså også somatikken – fysisk sykdom.
Uønsket
Fritt behandlingsvalg innebærer at alle pasienter som har fått en rett til nødvendig helsehjelp, kan henvende seg til et hvilket som helst privat sykehus eller helseinstitusjon og få regningen dekket av det offentlige. Forutsetningen er at institusjonen er offentlig godkjent.
Høies mål er å redusere ventetider ved å utnytte ledig kapasitet – og dette skal også gi mindre behov for privat finansiering av nødvendige helsetjenester.
Helseforsikringsmarkedet er i sterk vekst. Fra juni 2013 til juni 2014 var det ifølge Finans Norge en økning 15 prosent i antall forsikrede. 430.000 nordmenn hadde da helseforsikring – eller 16,6 prosent av alle sysselsatte.
– Vi ønsker ikke en utvikling av et todelt helsevesen, sier Høie.
– Vil fritt behandlingsvalg slå bena under privat helseforsikring på sikt?
– Nå undervurderer ikke jeg forsikringsselskapenes evne til å tilpasse seg, og finne nye produkter. Men jeg håper fritt behandlingsvalg betyr at pasientene vil se mindre behov for å betale tjenester av egen lomme, eller å ha forsikringer som dekker tjenester man ha rett til i det offentlige.
Ingen frykt
I arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge har man ifølge direktør Jan Erik Fåne ingen umiddelbar frykt for Høies reform, selv når ordningen utvides til somatikken.
– Mange har hatt behov for å kutte helsekøer i Norge. Intet ville jo vært bedre enn om man klarte det. Men jeg tror nok arbeidsgivere ønsker å tilby en forsikring ihvertfall til man ser om dette virker eller ikke. Selv om man nå skaper en kapasitetsøkning, er det også flere og flere som trenger behandling, sier Fåne, – og legger til:
– Men, det er klart, at får man et helsevesen på skinner, og man får den behandlingen man trenger når man har behov for den, er det ikke noe grunnlag for å forsikre seg heller.
– Men det gjenstår å se?
– Det gjenstår å se.
No comments:
Post a Comment