Wednesday, February 10, 2016

TV2: Liberal parliamentary group will refuse List Haugs proposal – Aftenposten



  • SISTE:  Partileder Trine Skei Grande bekreftet på  en pressekonferanse nå klokken 16.00 at Venstre sier nei til alle forslagene i Sylvi Listhaugs innstramningsforslag.

-De forslagene som nå har vært ute på høring, er et brudd på asylavtalen som er inngått. Alle forslagene er for dårlig utredet. Dette drar vår tillit  altfor langt. Regjeringen har brutt forliket sa Venstres leder.

- Fra Venstres side har det vært et ufravikelig krav  at vi vil følge internasjonale konvensjoner, og beholde asylinstituttet. Det var utgangspunktet for forliket vi er gått med på.

Høringen har avslørt mange feil , og slaktes av de fleste organisasjonene, sa Skei Grande. 

- Regjeringen har gått betraktelig lenger enn forliket, bekreftet hun.

Stortingsgruppen vil si nei til alle de 40 forslagene Frp-statsråden la fram i romjulen. Etter det TV 2 får opplyst, behandler Venstres stortingsgruppe nå et forslag om dette fra partileder Trine Skei Grande.

* 29. desember la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) frem et 150 siders høringsforslag om innstramminger i asylpolitikken i Norge.

* Regjeringen foreslår å begrense visumfriheten for asylsøkere. Det innebærer at asylsøkere som ikke har krav på realitetsbehandling av sin asylsøknad i Norge, kan bortvises fra grensen.

* Det foreslås en forskriftshjemmel som gir adgang til å gi midlertidig oppholdstillatelse uten å ta endelig stilling til beskyttelsesbehovet.

* Den midlertidige oppholdstillatelsen gir ikke rett til permanent opphold, og gir heller ikke grunnlag for familieinnvandring.

* Det foreslås at grunnlaget for permanent opphold bortfaller dersom behovet for beskyttelse bortfaller innenfor en periode på fem år.

* Regjeringen vil gjeninnføre skillet mellom personer som har krav på opphold etter FNs flyktningkonvensjon, og dem som har krav på vern mot retur til hjemlandet etter det menneskerettslige returforbudet.

* Enslige mindreårige asylsøkere skal gis beskyttelse fram til fylte 18 år. Det skal da foretas en ny ordinær vurdering, som avgjør om utlendingen fyller vilkårene for beskyttelse eller opphold i Norge på annet grunnlag.

* Regjeringen foreslår å endre utlendingslovens slik at utlendinger som er nektet realitetsbehandling av sin asylsøknad etter loven, og som ikke er gitt utreisefrist, kan utvises.

* Det foreslås krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. I tillegg foreslås det at søknad om familiegjenforening bør kunne avslås dersom utlendingen ikke har permanent oppholdstillatelse i Norge, og familiegjenforening er mulig i det landet familien samlet sett har sterkere tilknytning til.

* For at en asylsøker skal få rett til permanent oppholdstillatelse i Norge, må utlendingen avlegge avsluttende prøver i Samfunnskunnskap på et språk han eller hun forstår, samt en avsluttende prøve i norsk, som viser at vedkommende behersker et minimum av norsk muntlig.

* Departementet ønsker å endre introduksjonsloven slik at også personer mellom 55 og 67 år må gjennomgå opplæring i norsk og samfunnsfag.

* Asylsøknader skal kunne avslås hvis det foreligger tungtveiende innvandringsregulerende hensyn. Dette vil blant annet gjelde ved manglende bidrag til avklaring av egen identitet.

* Regjeringen foreslår at klagefristen reduseres fra tre uker til en uke i saker der Utlendingsdirektoratet (UDI) anser det som åpenbart at en asylsøker ikke fyller vilkårene for beskyttelse eller vern mot retur.

* Regjeringen foreslår også å gjøre visse endringer i reglene om rettshjelp i utlendingssaker, og foreslår å fjerne retten til fritt rettsråd i avvisningssaker etter utlendingsloven. (©NTB)

Venstres ledelse mener forslagene må ses på som en helhetlig pakke, og at de både bryter folkeretten og er i strid med asylforliket som ble inngått i Stortinget i november.

Partiet vil etter alt å dømme be regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med helt nye forslag som etter partiets mening må være i tråd med både asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser



Pakken har allerede fått hard kritikk i høringsrunden som ble avsluttet midnatt tirsdag.

Hardt ut fra talerstolen

Venstres politikere har frem til nå ikke villet si noe offentlig om partiets syn på enkeltpunkter, fordi de har villet vente på at høringsrunden skulle avsluttes, og Aftenposten har foreløpig ikke fått bekreftet TV2s opplysninger om at Venstre sier nei til pakken.

Tidligere onsdag gikk Venstres nestleder Terje Breivik hardt ut mot integreringsminister Sylvi Listhaug fra Stortingets talerstol.

- Vi har en integreringsminister som opptrer i grell kontrast, som en spinndoktor i et ytterliggående opposisjonsparti, og ikke som en ansvarlig minister i en mindretallsregjering. Statsministerens svar på når dette påpekes, er at vi må ta uroen på alvor. Men ledende politikere svarer på folks uro med å se løsninger, sa Breivik i spørretimen.

Overraskelse i KrF

For KrFs stortingsgruppe, som sitter i gruppemøte akkurat nå, kommer TV2s melding om at Venstre vil si nei til alle Regjeringens innstramningsforslag overraskende.

KrF skulle etter planen ikke gjøre vedtak om innvandringsforslagene i dag, men den nye meldingen fra Venstre vil bli tema på møtet, etter det Aftenposten erfarer.

KrFs gruppemøte er ventet å være ferdig cirka klokken 16.

Kristelig Folkeparti varslet forrige uke at partiet vil si nei til innstramningsforslagene som går på strengere krav for familiegjenforening, midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere og utvidet bruk av å henvise asylsøkere til internflukt i hjemlandet.

Dette utgjør rundt 12 av Justisdepartementets 40 forslag, får Aftenposten opplyst.

Sp vil ha nye asylsamtaler

Samtidig ber Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum Regjeringen sette seg ned med forlikspartnere på Stortinget for å finne løsninger på den betente asylstriden.

Før jul inngikk Regjeringen og Sp, Ap, Venstre og KrF et bredt forlik om innstramninger i asylpolitikken.

Men etter at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la fram sine 40 konkretiseringer av forliket i romjulen, har enigheten blitt erstattet med krangling, beskyldninger og harde ord mellom forlikspartiene.

Nå maner Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til at forlikspartene igjen må sette seg sammen.

– Vi er åpne for å sette oss ned sammen med regjeringen og de andre forlikspartnerne og gjøre justeringer, slik at vi får minst mulig spill og kan klare å stå mest mulig sammen om det som til slutt blir lagt fram for Stortinget, sier han til NTB.

Unge Venstre vil ha Ap-samarbeid

Unge Venstre-leder Tord Hustveit mener regjeringen bryter asylavtalen med sentrumspartiene fra 2013 gjennom tiltakene. I Dagsavisen foreslår han at Venstre allerede nå går i en allianse med Arbeiderpartiet i akkurat denne saken.

Aftenposten kommer med mer.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment