Thursday, February 11, 2016

NRK move from Marienlyst – E24

NRK-styret har vedtatt at kringkasteren skal flytte fra hovedkontoret på Marienlyst innen fem til ti år, bekrefter NRK etter at Nettavisen først omtalte flyttingen.

Forutsetningen for flyttingen er at NRK klarer å få solgt bygningsmassen på Marienlyst, og at de klarer å finansiere et nytt hovedkontor.

Der er ikke kjent hvor de planlegger å flytte.

Marienlyst-divisjonen er en av NRKs tre hovedbaser. Rundt 2.000 personer jobber i dag på hovedkontoret. De to andre hovedbasene ligger på Tyholt i Trondheim og i Karasjok.

Tomten vurderes til to milliarder

Det store spørsmålet er nå hva markedsverdien av bygningene og NRK-tomten er.

Eiendommen ligger attraktivt til i nærheten av Majorstuen og sentrum.

Allerede i 2014 uttalte NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen at han ville selge Marienlys, og i Dagens Næringsliv det anslått at salget kunne innbringe nærmere to milliarder kroner.

NRK-bygningen er på om lag 85.000 kvadratmeter. Selvaag Bolig gjorde for få år siden en verdivurdering av tomten.
– Da vurderte vi tomten til rundt to milliarder kroner, sier Selvaag-sjef Baard Schumann til E24.

For stort og upraktisk

NRK skriver at årsaken til flyttingen er at dagens bygningsmasse er for stor og for lite praktisk. En tredjedel av arealene er fellesarealer og transportsoner som gjør det tidkrevende å komme seg fra et sted til et annet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at selskapet trenger et bygg der organisasjonen kan utvikles, ny teknologi kan tas i bruk og der det kan jobbes mer på tvers.

– Disse kravene kan dessverre ikke Marienlyst møte, sier han til NRK.

Eriksen ønsker et bygg som er halvparten så stort som dagens. Med et mindre bygg vil driftskostnadene bli langt lavere enn det er på Marienlyst.

Kringkastingssjefen sier også at sikkerhet og beredskap er viktig når det skal etableres et nytt hovedkontor.

Et nytt hovedkontor på Marienlyst har blitt vurdert, men vil ikke være aktuelt. Ifølge NRK er risikoen vurdert å være for stor. Tre byggetrinn, tre flyttinger og syv år med bygningsarbeid måtte man i så fall vente seg.

Verneverdige kulturminne

I 2014 stod NRK-bygget på Byantikvarens gule liste over verneverdige kulturminner i hovedstaden.

Riksantikvaren uttalte til Dagsavisen i fjor at kringkastingsbygget med uteområder og Store Studio er verneverdig. Da sa Eriksen at fredningsforslaget kunne hindre utviklingen til mediehuset.

Det er uklart hvor store deler av NRKs bygningsmasse som vil bli fredet i forbindelse med at tomten nå trolig vil legges ut for salg.

E24 har vært i kontakt med Riksantikvaren, som foreløpig ikke har mulighet til å kommentere dette.

No comments:

Post a Comment