Tuesday, May 10, 2016

Many errors in the equation of foreign taxpayers – Dagens Næringsliv

Riksrevisjonen

– Kritikkverdig av Finansdepartementet og Skatteetaten, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Skattleggingen av utenlandske arbeidstakere og næringsdrivende på midlertidig opphold i Norge preges av komplisert regelverk og lite oversikt. Det viser en ny rapport fra riksrevisjonen. 

Mangler opplysninger

I 2014 utgjorde folk med midlertidig opphold i Norge 8,3 prosent av Norges skattebetalere. Skatteetaten har ofte ikke nok opplysninger til å kunne fastsette riktig skatt, og i tillegg blir mange utenlandske næringsdrivende skjønnslignet. Mange utlendinger betaler dermed enten for mye eller for lite skatt.

– Det er kritikkverdig at Finansdepartementet og Skatteetaten ikke har gjort mer for å oppnå riktigere beskatning og bedre oppfølging av dette området, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonens har i dag levert sin undersøkelse av beskatning av utenlandske arbeidstakere og næringsdrivende på midlertidig opphold i Norge til Stortinget. Undersøkelsen omfatter skatteetatens arbeid med korrekt og effektiv fastsettelse av skatt for denne gruppen.

Feil hos 34 prosent

Utvidelsen av EØS-området fra 2004 har økt tilstrømmingen av arbeidskraft til Norge. Mange er i landet på korte opphold, og de som har tenkt å oppholde seg her i inntil seks måneder får et såkalt D-nummer i folkeregisteret. Ifølge gjennomgangen til Riksrevisjonen hadde 34 prosent av de som har et slikt D-nummer minst ett kontrollutslag for mulig feil, noe som er tre ganger så mange som for alle skattebetalere, der tallet er 14 prosent.

Den store økningen av utenlandske skattytere og komplisert regelverk gjør skattleggingen av denne gruppen omfattende og skaper mye feil.

Riksrevisjonens undersøkelse viser at regelverket er komplisert både for skattytere og saksbehandlere, at det er stor variasjon i behandlingen av sammensatte saker og at det stilles ulike krav til dokumentasjon. Det er stort behov for informasjon til utenlandske arbeidstakere.

– Problemene med komplisert regelverk har vært kjent lenge, men Finansdepartementet har gjort lite for å oppnå riktigere og mer effektiv ligningsbehandling, påpeker Foss som mener at skatteregionene i flere år har ønsket forenkling.

Rapporten slår også fast at Skatteetaten ikke har god nok oversikt over utenlandske arbeidstakere og næringsdrivende i Norge. En del skattytere møter ikke til identitetskontroll, og næringsdrivende kan få D-nummer fra Brønnøysundregistrene uten å møte til kontroll. Dette kan videre føre til saksbehandling på feilaktig grunnlag hos flere etater som baserer seg på at folkeregisteret har korrekt informasjon, som NAV og Utlendingsdirektoratet.

– Det er alvorlig at dette også gir kriminelle mulighet til å skaffe seg oppdrag for det offentlige, eller på annen måte misbruke offentlige ordninger og systemer, avslutter Foss.

I rapporten anbefaler Riksrevisjonen Finansdepartementet å ta følgende grep:

• vurderer mulighetene for regelverksendringer som kan bidra til riktigere og mer effektiv beskatning av utenlandske skattytere på midlertidig opphold

• sammen med Skattedirektoratet iverksetter tiltak slik at bare personer med aktiv tilknytning til Norge er registrert med D-nummer i skattemanntallet

• sammen med berørte departementer vurderer å innføre ID-kontroll ved personlig frammøte for utenlandske næringsdrivende

• vurderer hvordan skatteetaten kan styrke innsatsen overfor utenlandske næringsdrivende slik at disse i større grad etterlever regelverket

- Godt kjent

I et brev til Riksrevisjonen svarer finansminister Siv Jensen at forholdene i rappprten er godt kjent for både departementet og Skatteetaten fra før.



Finansminster Siv Jensen. Foto: Per Ståle Bugjerde

– Jeg er på generalt grunnlag enig i at kvaliteten i ligningen på dette området kan bli bedre, skriver statsråden som understreker at beskatning av utenlandske arbeidstakere og næringsdrivende er vanskelig og har høy risiko. Hun oppgir manglende språkferdigheter, kort tid i landet og dårlig kjennskap til det norske skattesystemet som noen av årsakene til at dette er et vanskelig område.

Finansministeren skriver videre at Finansdepartementet har høy terskel for å gi detaljerte føringer på hvilke områder og skattytergrupper Skatteetaten skal fokusere på, men at hun i samråd med andre departementer vil vurdere om flere personer enn i dag skal avkreves personlig oppmøte for å få utdelt D-nummer.

Også for Skatteetaten er utfordringene i rapporten kjent fra før.

- Vi har vært og er opptatt av å løse disse utfordringene. Både innen identitetsforvaltning og riktig beskatning av utenlandske arbeidstakere og næringsdrivende, er det pågående prosesser som vil styrke arbeidet, sier direktør for regionavdelingen Øivind Strømme i Skatteetaten. Ifølge ham er det særskilt behov for veiledning for utenlandske arbeidstakere.

- Vi har derfor egne tiltak og informasjonsprodukter rettet mot denne målgruppen, blant annet veiledningshefter og nettsider for utenlandske arbeidstakere og næringsdrivende, sier Strømmen og legger til:

- Det er også etablert fire servicesentre for utenlandske arbeidstakere som gir veiledning i spørsmål om skatt og arbeid i Norge. Disse sentrene er i Oslo, Bergen, Stavanger og Kirkenes.

Les også på DN.no:

Hadde familieselskap i Panama (DN+)

Dette er alle lekkasjene fra revidert nasjonalbudsjett

Fem øyer er nå fullstendig slukt av havet

Storbritannias statsminister: – Trump fortjener respekt  

Asia i dag: Valgskred for «Dirty Duterte» 

Se på DNtv:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment