Thursday, May 26, 2016

Progress negotiator: – We must realize that flight taxes is not an issue now – Aftenposten



Klokken 20 møttes de finanspolitiske lederne for Høyre, Frp, KrF og Venstre til et første forhandlingsmøte om revidert budsjett på Stortinget.

– Vi må innse at flypassasjeravgiften ikke blir noe tema nå, sier Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi til Aftenposten på vei inn i møtet.

Dermed blir det ingen omkamp om den omstridte flyavgiften som skal innføres 1. juni fra Frps side.

Tidligere på dagen var det full skjæring mellom de fire samarbeidspartiene: Venstre nektet å starte forhandlingene før Fremskrittspartiet avklarte hvor partier egentlig står når det gjelder den omstridte avgiften på flyreiser.

KrF: – Krevende å forholde seg til Frp

Først etter at Frps gruppestyre hadde holdt et møte torsdag, der de forsikret at stortingsgruppen står bak revidert nasjonalbudsjett – og dermed flypassasjeravgiften – kunne forhandlingene starte.

Leder i finankomiteen, Hans Olav Syversen (KrF) er ikke begeistret for Frps manøvre de siste dagene.

Det har vært litt krevende å forholde seg til, det må jeg si, sier Syversen til Aftenposten.

Vil ikke være med på at Frp har snudd

– Kunne dere satt dere inn i dette forhandlingsrommet om ikke avklaringen fra Frps gruppestyre var kommet?

– Jeg regner med at når man ber oss om å få til et møte nå, er det fordi man har noe felles å si til oss. Vi har behov for å forholde oss til regjeringspartiene samlet, og ikke som enkeltpartier.

Limi vil ikke være med på at Frp har snudd i saken.

– Frp har ikke snudd. Vi har innsett at nå forhandler vi om revidert nasjonalbudsjett, sier Limi.

  1. mai la regjeringen fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2016.
  2. Regjeringspartiene Høyre og Frp innledet mandag 23. mai forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF for å få flertall i Stortinget for budsjettet.
  3. De fire partiene har frist på seg til å bli enige innen mandag 30. mai klokken 15, slik at finanskomiteen skal rekke å avgi sin innstilling innen 10. juni.
  4. Budsjettet skal behandles i plenum 17. juni.
  5. Tiltak mot arbeidsledighet og oljepengebruk er blant temaene som det blir dragkamp om under forhandlingene, har Venstre og KrF varslet.
  6. Venstre vil ha ned oljepengebruken i budsjettet og ønsker mer til grønn omstilling.
  7. KrF og Venstre krever begge sterkere innsats mot den økende arbeidsledigheten.
  8. Flere i Frps stortingsgruppe ønsket også en omkamp om flypassasjeravgiften i forhandlingene etter at Rygge lufthavn varslet at de trolig må legge ned flyplassen på grunn av avgiften. Dette ble imidlertid avvist av gruppestyret til Frp torsdag. (NTB)

Les også: Trodde du at Ryanair skal slutte å fly på Rygge?

Høyre: Avgiften skal innføres fra 1. juni

Ved 20.30-tiden var forhandlingsmøtet over.

– Flyavgiften har vi ikke diskutert i dette møtet. Nå er vi over til å snakke om det som ligger i revidert budsjett, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten på vei ut av forhandlingsrommet.

Han gir små forhåpninger til de som har trodd det skulle bli nye politiske forhandlinger om flypassasjeravgiften.

– Avgiften ligger i budsjettet. Den skal innføres 1. juni og har ligget der hele tiden. Det er det som nå er bekreftet fra alle hold, sier Flåtten.

To forvirrende dager

Onsdag ettermiddag skrev flere medier at Fremskrittspartiet på sitt gruppemøte hadde vedtatt at partiet ville jobbe for å få fjernet den nye flypassasjeravgiften i forhandlingene om revidert budsjett.

Onsdag kveld gikk Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik ut og presiserte at det ikke var fattet noe vedtak på gruppemøtet.

Og torsdag måtte styret i stortingsgruppen altså fatte et nytt vedtak.

Les også: Høyre-folk trekker seg i protest mot flyseteavgiften

Sentrale Høyre- og Frp- kilder Aftenposten har snakket med torsdag kveld sier det var et behov for oppklaring, etter at det som skjedde på gruppemøtet onsdag kom skjevt ut i mediene.

– Partilederen satt i en vanskelig situasjon

– Det var behov for å oppklare, og det har også Frp sett selv. Slik det så ut onsdag, ble partilederen satt i en vanskelig situasjon, sier en snetralt plassert Høyre-kilde.

Ifølge en Frp-kilde som var til stedet på møtet, tok Østfold-representantene Ulf Leirstein og Erlend Wiborg ordet i en runde med innspill til forhandlingene om revidert budsjett og argumenterte for at Frp burde jobbe for at flyavgiften ble fjernet.– Det var egentlig en ganske rolig stemning. Jeg tror ikke mange av dem som var i det rommet oppfattet at det ble fattet et vedtak om at man skulle jobbe mot flypassasjeravgiften, sier kilden til Aftenposten.

Ulf Leirstein vil ikke gi noen kommentar til Aftenposten torsdag kveld.

“Gruppestyret har vedtatt at kun Limi svarer på spørsmål om revidert siden vi nå er i forhandlinger”, skriver han i en SMS.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment