Friday, May 27, 2016

FRP and Left: – Light behavior from Baksaas – Dagens Næringsliv

Korrupsjon

Verken Frp eller Venstre tror på at den tidligere Telenor-toppen Jon Fredrik Baksaas ikke viste noe om korrupsjonsmistankene i Vimpelcom.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den tidligere konsernsjefen i Telenor forklarte seg fredag under høringen i Stortingets kontrollkomité om sin kunnskap og befatning med korrupsjonsmistankene i teleselskapet Vimpelcom, der Telenor er minoritetseier.

Baksaas fastholdt sin forklaring om at han ikke hørte noe om korrupsjonsmistankene fra en varsler i 2011, før i mars 2014.

Det tror verken Venstres Abid Raja eller Frps Helge Thorheim på.

– Jeg har ingen tro på Baksaas’ forklaring. Varsleren orienterte konsernsjefen i Vimpelcom, Jo Lunder, tre styremedlemmer der fra Telenor, samt to i konsernledelse, påpeker Raja.

– Jeg tror ikke på at han ikke visste noe. De miljøene kan ikke være så avsondret fra hverandre, sier også Thorheim.

Både Thorheim og Raja karakteriser Baksaas’ opptreden i komiteen som «flau».

- Slapp av

Baksaas forklarte i høringen at det ikke var en fri informasjonsflyt mellom Telenor og Vimpelcom, fordi det var tette juridiske skott mellom de to selskapene.

Tidligere på dagen forklarte imidlertid den tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder at han og Baksaas allerede i 2012 hadde diskutert Vimpelcoms investeringer i Usbekistan. Da hadde nettopp korrupsjonsmistankene om Vimpelcoms Usbekistan-investeringer sprukket i svenske og norske medier.

Lunder anslo at kunne ha sagt noe slik til en meget bekymret Telenor-sjef:

- Fredrik, vi har gjort jobben, vi har sjekket. Slapp av.

Lunder sa også at dette ble diskutert med tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser under et møte i 2013.

– Du er klar over at både Aaser og Baksaas har sagt at de ikke har hørt om dette før i 2014? fulgte Venstres Abid Raja opp.

– Jeg snakker nå om transaksjonen, ikke om bekymringsmeldingen, understreket Lunder.

Lunder fortalte at han mente bekymringsmeldingen var blitt grundig fulgt opp, og at han hadde beroliget Baksaas med at alt var ok hver gang de hadde diskutert saken. Det var også årsaken til at han ikke forklarte om den interne varsleren, sa han.

Lunder er under etterforskning for korrupsjon av Økokrim. I høringen fastholdt han sin uskyld og sier saken er absurd.

– Pianisten ble skutt

Svein Aaser brukte høringen til å lange ut både mot næringsminister Monica Mæland (H) og alle som har kritisert hans håndtering av saken.

– Jeg blir kalt løgner. Det er en helt ny hverdag i det politiske Norge. Og en påstand jeg sterkt vil ta avstand fra, sa han.

Aaser trakk seg som styreleder med umiddelbar virkning i oktober i fjor, etter et møte med Mæland som han fredag karakteriserte som «ganske interessant».

Under møtet la han fram ny informasjon om Telenors håndtering av Vimpelcom-saken, som Mæland mente hun burde fått på et langt tidligere tidspunkt fra Aaser.

– Jeg har aldri før opplevd å være pianisten som ble skutt, men det ble jeg i dette tilfellet, sa Aaser lakonisk om hendelsen.

Aaser fortalte at grunnen til at han ikke på et tidligere tidspunkt gikk til næringsministeren, var at han hadde fått juridisk råd om at saken var korrekt håndtert av Telenor og at han ikke ville bry statsråden med uvesentligheter.

I klinsj

Det var tidvis høy temperatur under høringen og det kom til verbale sammenstøt både mellom komitéleder Martin Kolberg og Svein Aaser, og Kolberg og Høyres representant Michael Tetzschner.

Det sedvanlige munnhoggeriet mellom Kolberg og Høyres førte til at Venstres Abid Raja til slutt tvitret at han var flau over å sitte i komiteen med Tetzschner, etter at sistnevnte begynte å telle ned sekundene på Kolbergs taletid.

– De kan jo ikke holde på sånn, det er uverdig og barnslig uttalte han til NTB i en av pausene.

Les alt om fredagens høring:
Giske: Bra for selskapene at eier holder fanen høyt
Her er brevet som fikk Mæland til å se rødt
Lover å rive "kinesiske murer" i Telenor
Aaser tar sterkt avstand fra å bli kalt løgner
Lunder snakket med Baksaas om saken i 2012
Kaos da Lundteigen ville blåse Vimpelcom-varsleren
Lunder: – En katastrofe for meg
Kolberg: Telenor kunne ha informert tidligere
– Vi har ikke på noe tidspunkt blitt utsatt for press fra Telenor
Disse skal grilles i Vimpelcom-saken  

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

LikeTweet

No comments:

Post a Comment