Thursday, May 5, 2016

Mountain Tourists warned high avalanche danger in the mountains of southern Norway – Aftenposten



Mange legger i disse dager ut på såkalte toppturer i fjellområder der det ennå er mye snø.  Den plutselige varmen som er ventet de neste dagene ventes å utløse flere skred, melder NVE på nettsiden www.varsom.no

- Vi forventer en god del skredaktivitet i flere regioner i Sør-Norge, sier snøskredvarsler Karsten Müller.

Det er i Jotunheimen, Romsdal, Sunnmøre, Trollheimen og Sogn at skredfaren er størst.

Kombinasjon av varme og nytt snølag

Høy lufttemperatur og solinnstråling smelter snøen og gir mye vann i snøen. Dette gir økt skredaktivitet. Det er varmen i kombinasjon med et vedvarende svakt snølag, som ble dannet i midten av april, som er årsaken.

- Dette laget vil ligge under fokksnø, og vi forventer at det kan gå middels store naturlig utløste skred når det overliggende lag blir mykt, sier Müller.

De to siste helgene har det vært nærmere 20 skred med skiløpere involvert. Grunnet varmen antar NVE at det blir flere skred i de neste dagene.

Flere skred

Forrige helg kom det det flere «naturlig» utløste og skred utløst av skiløpere.



- Snøskredsituasjonen i Sør-Norge vil være kompleks for den kommende utfartshelga, advarer Müller.

- Vi anbefaler å følge nøye med på sitasjonen og unngå å oppsøke skredterreng, det innebærer også utløpsområder for snøskred.

Moderat fare i Nord-Norge

I Nord-Norge vil skredfaren ligge på 2-moderat, her er det lokalt ustabil snø.

- I Nord-Norge er forholdene mer typiske vårforhold, sier Müller. Skredfaren vil svinge gjennom døgnet, med størst fare for skred på ettermiddagen når temperaturen er på sitt høyeste.

NVE ber folk være spesielt oppmerksom på såkalte skavlbrudd.

«Holde god klaring fra kanten på skavler og ikke legg turen under skavler. Et skavlbrudd vil ofte være fatalt,» skriver NVE på varsom.no.

Huskeregler

NVE har lagt ut følgende huskeregler for den som ønsker å gå på ski i vårsnø:

  • En natt uten skyer gir utstråling og overflaten fryser til. Inntil overflaten blir myk av sola eller temperaturstigning er det generelt lavere sannsynlighet for å utløse skred.
  • Kritisk mengde med våt snø er innsynkning av fot til ankelhøyde. Ved slike mengder våt snø er det sannsynlig at du som ski- eller brettkjører løser ut skred.
  • Større mengder våt snø kan forventes når fjellsiden bader i sol og/eller temperaturen er på sitt høyeste, og særlig i kombinasjon med varme vinder. Varm vind er det som smelter snøen mest.
LikeTweet

No comments:

Post a Comment