Monday, September 29, 2014

Every fifth Christmas ribs are imported – are not checked for MRSA bacteria – Dagbladet.no

Every fifth Christmas ribs are imported – are not checked for MRSA bacteria – Dagbladet.no

- Ingenting som hindrer at det følger MRSA med importert svineribbe.

Den norske produksjonen av svineribbe er ikke nok til å forsyne norske hjem. Så mye som hver femte juleribbe kan bli importert, og det er ingen garanti for at den er fri for MRSA-bakterien. Kjøttbransjen mener at behovet for importert ribbe blir større i år enn i fjor, skriver Nationen.

- Vi må importere betydelige volum i år. Det er ikke usannsynlig at opp mot hver femte juleribbe i år vil være importert, sier administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

Bekrymret over utbredelese

Samtidig som importbehovet ser ut til å øke, er flere forskere bekymret over utbredelsen av antibiotikaresistente bakterier. Den fryktede MRSA-bakterien har tatt livet av fire personer i Danmark den siste tiden, og norske myndigheter kan ikke garantere at bakterien ikke finnes i importert svinekjøtt. Norske myndigheter har ikke anledning til kontrollere importert svinekjøtt på grunn av EØS-avtalen.

- Vi har ikke grunnlag for å be om garantier eller dokumentasjon per i dag. Det er dermed ingenting som hindrer at det følger MRSA med importert svineribbe.

Stoppes av EØS

Gjennom EØS-avtalen er vi en del av EU-markedet. Det avgrenser handlingsrommet vårt, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

Han understreker imidlertid at Mattilsynet anser risikoen som svært liten så lenge hygienerådene blir fulgt.

- Det er viktig å ha god hygiene på kjøkkenet ved håndtering av rått kjøtt, sier han til avisen. (NTB)

LikeTweet

No comments:

Post a Comment