Friday, April 24, 2015

Says ice was not moved, but it goes further north – NRK



Miljøminister Tine Sundtoft er til stede på Høyres landsmøte der hun kommenterte flyttingen av iskanten.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi har ikke flyttet iskanten, sier miljøminister Sundtoft etter at det i dag ble klart at regjeringen oppdaterer sin definisjon av iskanten slik at de aller nordligste blokkene i Barentshavet kan tildeles.

Selv om ministeren sier at iskanten ikke er flyttet, er det klart at den nye iskanten vil gå lenger nord enn den tidligere.

– Linja går lenger nord, fordi vi har oppdatert tallene. Når du ser hvor iskanten er basert på nyere tall, til og med 2014, går den lenger nord, sier hun til NRK.

Ifølge ministeren var de tidligere beregningene basert på tall for hvor iskanten lå i perioden 1967–1989.

– Det vi har gjort er å bruke den samme definisjonen som før, den samme definisjonen som Stortinget sluttet seg til i 2006 og 2011, men vi har oppdatert tallene med nye tall for hvor iskanten er, sier Tine Sundtoft.

Miljøorganisasjonene varsler søksmål

Den nye definisjonen kommer i den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten og baserer seg ifølge ministeren på nye råd fra Norsk Polarinstitutt.

En samlet miljøbevegelse raser mot den nye definisjonen som åpner opp for at oljebransjen kan gå lenger nord enn noen gang.



VIDEO: Heikki Eidsvoll Holmås reagerer sterkt på beslutningen.

VIDEO: Heikki Eidsvoll Holmås reagerer sterkt på beslutningen.

Det er fortsatt mulig å stanse regjeringens oljepolitikk, mener SVs miljøpolitiske talsmann Heikki Eidsvoll Holmås.

Han mener miljøminister Tine Sundtoft (H) overkjører miljøfaglige råd i sin iver etter å bore etter olje stadig lenger nordover.

– Det er fortsatt mulig å stoppe regjeringen oljesmurte politikk. Arbeiderpartiet må gjøre det som den miljøfiendtlige regjeringen ikke evner: Lytte til forskernes faglige anbefalinger, sier han.

– Sundtoft manipulerer



I januar i år demonstrerte miljøvernere mot at Regjeringen vill flytte iskanten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Oljerådgiver i Bellona Silje Lundberg mener Regjeringen overkjører alle vitenskapelige råd til fordel for oljeboring.

– I dag manipulerer Tine Sundtoft den mest oppdaterte kunnskapen, og viser med all tydelighet at hun gjør mer skade for klima og miljø enn hun gjør nytte, sier Lundberg.

– Det er konsensus i norsk politikk om å ikke tillate leteboringer ved iskanten. Dagens vedtak i statsråd vitner om et skittent spill hvor vitenskapen blir forsøkt tilpasset politikken. Det er lavmål, til og med for Sundtoft.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment