Monday, August 18, 2014

Strike gives chaotic school – NRK

Strike gives chaotic school – NRK

Noen steder er hele den streikerammede skolen stengt, mens andre starter delvis opp med de lærerne som fortsatt er i arbeid.

Verken Kunnskapsdepartementet, Utdanningsforbundet eller kommunenes organisasjon KS har oversikt over hvordan elevene på hver enkelt skole som er tatt ut i streik, skal forholde seg.

Må sjekke selv

Det er nemlig opp til hver enkelt skole i hver enkelt kommune å avgjøre hvordan streikerammede skoler skal forholde seg, og om elevene må møte til første skoledag eller ikke.

Dermed må elever og foreldre sjekke nettsider eller på annen måte forsøke å finne ut om man skal møte opp som planlagt eller ikke.

Leder Anne Finnborud i Skolenes Landsforbund skjønner at elever og foreldre er frustrerte

– Det forstår jeg. Det er det som er ulempen med streik i offentlig sektor – at det også rammer tredjepart, sier Finnborud.

Utdanningsforbundets Ragnhild Lied mener synes det er beklagelig at tredjepart blir rammet, men påpeker at streik er et lovlig virkemiddel.

– Vi har prøvd å skjerme de yngste, sier hun til NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)



Partene i lærerstreiken, KS og Utdanningsforbundet, har så langt ikke klart å komme til enighet om en ny arbeidsavtale for lærerne. På bildet: forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes og leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– 64.000 elever rammes

5500 har allerede lagt ned arbeidet, mens ytterligere 2200 lærere går ut i streik fra torsdag av.

Beregninger Nettavisen har gjort, viser at så mange som 64.000 elever blir påvirket av streiken. I grunnskolen gjelder dette 37.774 elever, mens tallet på videregående elever er 26.456.

– Vi beklager situasjonen. Alle lærerorganisasjonene og alle lærerne beklager situasjonen. Det er KS, arbeidsgiveren vår som sitter med løsningen, mener Finnborud i Skolenes Landsforbund.

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, beklager også at elever og lærere nå blir rammet av konflikten, som har vart siden før sommeren.

Det er ikke planlagt noen møter med partene mandag, etter det NTB har fått opplyst. Tirsdag skal hovedstyret i KS, som altså er organisasjonens politiske ledelse, diskutere saken.

Elevene har rett på undervisning

Elevorganisasjonen skal ha et møte med Utdanningsforbundet mandag ettermiddag for å diskutere hva man kan gjøre for elevene i ungdomsskolen og i videregående opplæring, som i første omgang blir aller hardest rammet av streiken.

– Det er et problem at arbeidstid som går tapt i en streik, som regel ikke skal tas igjen. For elevene har jo rett på et bestemt antall timer med undervisning, sier leder Benjamin Skiaker Myrstad i Elevorganisasjonen til NTB.

Derfor har organisasjonen kontakt med flere parter i arbeidskonflikten for å vurdere mulige løsninger dersom streiken blir langvarig.

– Det er lurt å være forberedt på alt, og vi tror alle parter er enige i at det er viktig i å få klarhet i denne problematikken, sier Myrstad.

Foreløpig er ikke lærere som i hovedsak jobber i småskolen, fra første til og med fjerde trinn, tatt ut i streik. Men når streiken trappes opp fra torsdag, vil de første barneskolene også bli berørt.

(NTB / NRK)

LikeTweet

No comments:

Post a Comment