Monday, August 18, 2014

Burundi leader for NRK: – The missing players have forsaken Norway – NRK

Burundi leader for NRK: – The missing players have forsaken Norway – NRK

Sju personer fra Burundis delegasjon ble plutselig borte midt under sjakk-OL i Tromsø.

Først forsvant fire kvinnelige spillere og en mannlig sjakkspiller fra Burundi. Deretter kom det fram at også to burundiske ledere hadde blitt borte fra turneringen.

Kvinnene ble sist sett da de spilte femte runde i sjakk-OL onsdag 6. august.

Siden har ingen sett dem, men overfor NRK opplyser nå lederen for Burundis delegasjon at de har forlatt landet.

– De har rett og slett skjult sine intensjoner, men jeg vet at de har krysset Norges grenser og at de nekter enhver kontakt med oss fra der de må være i dag, skriver Deo Ntagasigumwami i en e-post til NRK.

– Vi er klar over at de med Schengen-visum har rett til å reise i mange land i Europa, men tidspunktet de valgte å dra er ikke det vi ville anbefalt, dersom de bryr seg om vår mening, uttaler Ntagasigumwami noe sarkastisk.

– Kritikkverdig

Han legger ikke skjul på at han som leder for delegasjonen er skuffet over de sju personenes oppførsel.

– Slik oppførsel fra disse aktørene er selvfølgelig kritikkverdig, og jeg er lei meg for det, medgir Ntagasigumwami, som er president i det burundiske sjakkforbundet.

Hva som ligger bak forsvinningen, har vært et mysterium under et sjakk-OL som også opplevde to dødsfall i løpet av turneringen.

Kvinnelaget ble strøket fra sjakk-OL lørdag 9. august.

– Da laget uteble fra runden både fredag og lørdag, måtte vi foreta oss noe, forteller pressesjef Jarle Heitmann til NRK.

På kvelden lørdag 9. august oppsøkte arrangøren i Tromsø de savnede, burundiske landslagsspillernes leiehus. Huset var fraflyttet. De andre som forsvant, bodde på hotell.

Lagkaptein Deudone Muheto uttalte til NRK at han trodde de hadde reist til Oslo.



LETTE ETTER KVINNENE: Kommunikasjons- og PR-ansvarlig for sjakk-OL i Tromsø, Jarle Heitmann, sier arrangøren lette etter deltagerne da de uteble fra turneringen, men at de etter det ikke har foretatt seg noe i saken.

Foto: Ulla Rafaelsen

– Vi måtte stryke laget. Utover det har ikke arrangøren noen rolle. De er frie til å reise med Schengen-visum, og politiet mistenkte ikke noe kriminelt, sier Heitmann.

Han er ikke kjent med opplysningene fra Burundi-delegasjonen om at spillerne har forlatt Norge.

Etterforsker ikke

Politiet i Tromsø ble orientert om saken, men så ingen grunn til å etterforske dette.

– Så langt vi er kjent med, har det ikke skjedd noe straffbart. Alt tilsier at de har reist frivillig, og de er ikke formelt savnet, sa stasjonssjef Morten Pettersen på politistasjonen i Tromsø i forrige uke.

Han mente det ikke var naturlig at politiet jobbet med denne saken, og varslet heller ikke andre distrikt.

– De har lovlig opphold i Schengen. Vi har ikke grunn til å etterforske dette, uttalte Pettersen til NRK.

Alle deltagerne fra Burundi har et visum gyldig i Schengen-området i tre måneder.

Slik vurderes visumsøknaden

UDI opplyser til NRK at det er den norske ambassaden i den ugandiske hovedstaden Kampala som har utstedt visumene. UDI gir retningslinjer og er klageinstans.

– Et visum til Norge gis også til hele Schengen-området. Her er Norge bundet av internasjonal lovgivning, sier Steinar Munch Rotevatn i UDI, enhetsleder i visum- og au pairenheten i UDI.

Han forklarer at det er særlig tre kriterier som vurderes i en visumsøknad.

  1. Det gis visum til de som har til hensikt å returnere. Her ser man på tilknytningen til landet, som familie, jobb, økonomi og eiendom.
  2. Det vurderes hvilket land det søkes fra ut fra en skala over utvandringspotensialet. De 126 visumpliktige landene kategoriseres ut fra dette. Landene med lavt utvandringspotensial, som Kina og Russland, har kategori grønn. Land med høyt utvandringspotensial, som Somalia, Irak, Afghanistan og Syria, har kategori rødt. Burundi er på kategori gul, og litt under midten med tanke på utvandringsrisiko.
  3. Det tredje kriteriet som vurderes er formålet med besøket, om det for eksempel er for å besøke venner, delta på et arrangement eller å være turist.

Summen av disse kriteriene danner grunnlaget for om det innvilges visum. 95 prosent av alle visumsøknader blir innvilget.

Ett av verdens fattigste land

Burundi er ett av verdens aller fattigste land. Landet grenser til Rwanda i nord, og har vært preget både økonomisk og sosialt av konflikten mellom tutsier og hutuer.

Les mer om Burundi på FN-sambandets side Globalis.

I årene 2003–2006 fikk Norge i overkant av 100 asylsøknader fra burundiere hvert år. Dette har sunket til under ti de siste årene. I fjor fikk fire personer fra Burundi asyl i Norge, to fikk avslag.

NRK har vært i kontakt med Burundis ambassade i Oslo. De sier de bare kjenner saken fra media, og at de ikke var klar over Burundis deltakelse i Sjakk-OL heller.

Norsk organisasjons for asylsøkere (NOAS) er i kontakt med alle asylsøkere i Norge. De opplyser til NRK at de ikke har møtt spillerne fra Burundi.

– NOAS har ikke vært i kontakt med noen av sjakkspillerne fra Burundi, sier Line Khateed i NOAS avdeling for informasjon og veiledning.



Burundi ligger i Øst-Afrika og grenser til Rwanda i nord.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment