Friday, July 15, 2016

How she builds his new government – Dagens Næringsliv

Storbritannia

Theresa May overrasket alle med å utnevne Boris Johnson til utenriksminister, men hun har satset på statsråder med mye erfaring i sitt toppteam. Ingen er under 50 år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det er nok helt bevisst at hun har satset på erfarne folk. Det er vanskelig å tenke seg en statsminister i fredstid som har hatt større utfordringer, og da trenger en å roe og få inn folk med mest mulig solid bakgrunn. En kan vel ikke si at Boris Johnson er typen til å roe, men kanskje kommer han til å overraske, sier Per Edgar Kokkvold, som har fulgt britisk politikk tett i årtier.

Onsdag kveld ble det klart hvem May vil ha i de mest sentrale postene i sin nye regjering. De seks – fem menn og en kvinne – er alle mellom 52 og 67 år. Resten av regjeringen var fortsatt ikke klar torsdag formiddag.

Ikke bekymret for Johnson

– Jeg er ikke bekymret når det gjelder Boris Johnson. Men i løpet av valgkampen løy han mye til det britiske folk, sier den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault til Europe 1.

Med det er tonen satt før EU holder utenriksministermøte mandag. Forventningen i Brussel er at britenes nyslåtte utenriksminister og brexit-forkjemper Boris Johnson skal delta.

Det gjør han etter å ha kalt EU en «langsom og usynlig prosess av juridisk kolonisering» og et «politisk prosjekt som står i reell fare for å komme ut av demokratisk kontroll».

– Johnson er ikke en populær figur i Brussel, konkluderer nettavisen EUobserver.

– Risikoprosjekt

Som alle andre – visstnok også Boris Johnson selv – er Kokkvold svært overrasket over utnevnelsen av Johnson.

– Men ved å ta inn mange sterke neifolk i regjeringen viser hun at hun mener alvor når hun sier at brexit betyr brexit. Johnson er uten tvil den nei til EU-mannen som er mest kjent og populær. Men det er jo et risikoprosjekt. Han er jo alt annet en diplomat og har hatt mange merkelige og ganske skandaløse uttalelser og karakteristikker av andre politikere, sier Kokkvold til NTB.

Førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo kaller utnevnelsen av Johnson både pussig og uventet.

– Men det viser vel at Theresa May vil bygge broer og ta inn ulike sider i brexit-debatten, sier Bratberg.

Mindre ansvar

Han peker på at når Mays regjering nå får en egen brexit-minister og en handelsminister for internasjonal handel, kommer Johnson til å bli en utenriksminister med mindre ansvar enn det som er vanlig.

– Han blir muligens en litt opphøyet figur og skal ikke være så mye i maskinrommet. Det kan sikkert være lurt, sier Bratberg til NTB.

Statsviter Simon Usherwood ved universitetet i Surrey mener utenriksministerposten kan vise seg å bli en liten genistrek.

– De er ikke gode venner, men hun kan holde øye med ham. Han får det travelt med å reise jorden rundt og fortelle om britisk politikk i stedet for å planlegge sin kampanje fram mot neste valg, sier Usherwood til nyhetsbyrået Ritzau.

Lysende stjerne

Den eneste kvinnen May utnevnte onsdag kveld var 52 år gamle Amber Rudd. Hun har gjort en rask politisk karriere. Rudd ble valgt inn i Parlamentet i 2010 og har det siste året vært energi- og klimaminister i Camerons regjering.

– Hun er en lysende stjerne. Dersom Boris Johnson skikker seg vel, tror jeg det blir han og Rudd som vil kjempe om partilederjobben når Theresa May en dag går av, sier Per Edgar Kokkvold.

– Hun har jo hatt en kort parlamentarisk karriere, så dette er et kraftig løft for henne. Men hun er en veldig dyktig og populær politiker det blir spennende å følge, sier Bratberg.

Til den viktige jobben som finansminister har May hentet inn Philip Hammond, som var utenriksminister i Camerons regjering. Hammond erstatter George Osborne, som var Camerons nærmeste medarbeider.

– Når Osborne nå er ute, er det en måte å sette punktum på for Cameron-kapittelet der Osborne var så sentral. Nå ønsker May å markere at en ny ære begynner, sier Bratberg.

Les mer på DN.no:

Markedene forventer rentekutt  

Britisk presse fyrer løs etter «Boris-sjokket»  

Boris Johnson blir britisk utenriksminister  

Nordea-strateg advarer om økt risiko for en obligasjonskollaps: – Skjer det vil rentene eksplodere

Asia i dag: Vil selge arvesølvet til Kina

Bjørn Nicolaisen byttet ut advokatpraksisen med salg av mikrofiberkluter på «home­parties»: Solgte kluter for 1,8 milliarder  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper

 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment