Det har skiftet ham så mange ganger at Hans Fredrik Dahl i bind 6 av Pax leksikon skrev at «Venstre er det eldste av Norges folkepartier og det første til å smuldre opp». Bindet kom ut i 1981, da Venstre var nesten hundre år gammelt, og Dahl siktet ikke bare til den synkende oppslutningen.
Siden har partiet stort sett vært oppsmuldringen nær, dels i ublide møter med velgerne, dels med forvirrende endringer av ideologi, politikk og strategi.
Tre varianter
Venstre har alltid bakset med ordet liberal i tre varianter: Liberalisme, som i tradisjonell norsk forståelse betyr fri markedsøkonomi; liberal, som betyr frihet for enkeltmennesker; samt sosialliberal, som vektlegger sosialt ansvar.
På mange Venstre-landsmøter har jeg lurt på hvilken av variantene som for tiden er i varmen. Det har ikke alltid vært lett å gripe, men ett har vært gjennomgående: Venstre-folk har som regel vegret seg for å bekjenne seg som liberalister. Nettopp der skulle skillet mot Høyre og særlig Fremskrittspartiet gå.
Gi fra seg definisjonsmakt
Ulempen er at selve ideologien heter liberalisme og omslutter alle Venstres varianter. Ved å vegre seg for å bekjenne seg til den, har Venstre overlatt eierskapet og definisjonsmakten til de blå.
Jeg skal ikke være skråsikker, for jeg har ikke vært på alle landsmøter, men i går virket det som om Trine Skei Grande hadde bestemt seg for å omfavne liberalismen mer offensivt enn Venstre-ledere før henne.
Grande brukte ordene liberal og liberalisme om hverandre, særlig i starten av talen, der hun virket ekstra engasjert:
Russisk demokrati
- Jeg føler ferten av det totalitære, sa Grande med henvisning til situasjonen i Europa nå. Hun brukte Vladimir Putins begrep «russisk demokrati» som eksempel:
- Å sette ordet «russisk» foran «demokrati» er som å sette «elektrisk» foran «stol», tordnet Venstre-lederen. Hun hevdet riktig nok at dette var et sitat fra en venn.
- Hvis det er noe fascister, nazister, kommunister og islamister virkelig hater, er det liberalismen, sa Grande, og siterte villig vekk hva Mussolini, Hitler, Mao og andre av samme kaliber hadde sagt om nettopp ideologien hun nå dro til felts for.
- Verden trenger mer liberalisme, nesten ropte lederen til landsmøtet.
I denne startfasen minnet Grande litt om de nettopp nevnte folketalerne.
Lite sosialliberal
Noe slikt ville aldri Odd Einar Dørum ha sagt, neppe heller Lars Sponheim, Grandes to forgjengere.
I landsmøtetalen – én time uten manus – hørte jeg ikke at Grande brukte ordet «sosialliberal», men en sekretær forsikrer at hun brukte det én gang.
Dermed er det ikke sagt at Grande rent politisk er så ulik sine forgjengere. Bortsett fra at Venstre i hennes tid samarbeider med Høyre og Frp, viktig og kontroversielt nok, er partiet gjenkjennbart: Det handler fortsatt om klimaet, grønne skatter, skolen, human flyktningpolitikk, frivillig sektor og mest mulig demokrati.
Slapp ut damp
Trine Skei Grande hadde på forhånd sagt at hun ville bruke talen til å «slippe ut litt damp», noe som ble antatt å bety angrep på regjeringspartiene. Slike kom, og også noen på Ap, men Grande virket mest engasjert når hun snakket om liberalismen som bolverk mot verdens ondskap.
Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:
Følg Rossavik på Twitter.
Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter
No comments:
Post a Comment