EUs egne medlemsland svikter og tar bare i mot et fåtall flyktninger: 160.000 skulle flyttes fra Hellas og Italia på to år. Hittil har bare 1145 personer fått reise til et annet EU-land.
Også Norge har lovet EU å ta bli med på flyktningdugnaden. Statssekretær Marit Berger Røsland (H) bekrefter at avtaler for relokalisering av asylsøkere til Norge er i boks: 1500 flyktninger som er kommet til Hellas og Italia skal hentes til Norge.
– Norge har inngått avtaler med Italia og Hellas, og som trer i kraft henholdsvis 24. april og 12. mai. Det er ikke tatt stilling til hvor mange asylsøkere som skal relokaliseres fra hvert land, heller ikke hvilke nasjonaliteter som skal tas imot, skriver hun i en e-post.
40.000 venter i Hellas
Utlendingsdirektoratet vil hver annen måned gi beskjed om hvor mange asylsøkere Norge kan ta i mot.
- Det er bra at formalitetene nå er på plass slik at Norge kan bidra til de felles løsningene, skriver statssekretær Marit Berger Røsland.
Samtidig med at regjeringen sier de vil hente asylsøkere fra de to landene, er det i en rekke EU-land ingen vilje til å bidra. I den omtalte EU-rapporten tegnes et mørkt bilde for titusenvis av mennesker som er strandet i de to landene. Kommisjonen anslår at det i Helles alene befinner seg opp mot 40.000 personer som kvalifiserer til relokalisering. Problemet er at nesten ingen vil ha dem.
Fiasko for EU
Da Europakommisjonen gjorde opp status i mars, satte de et mål om å få relokalisert 6.000 personer innen neste rapportering. Tirsdag kom den, og resultatet var nedslående: Bare 208 personer er tatt i mot av andre land i denne perioden.
Siden EU sist høst besluttet å relokalisere 160.000 flyktninger og asylsøkere fra Italia og Hellas innen høsten 2017, har bare 1145 personer fått lov til å reise.
EU-kommissær for migrasjon, Dimitris Avramopoulos, er ikke nådig i sine kommentarer. I en pressemelding sier han:
"Det haster at EUs medlemsstater leverer på de politiske og juridiske forpliktelsene om å relokalisere personer med behov for internasjonal beskyttelse.”
Han ba også om at innsatsen økes dramatisk som svar på den humanitære krisen i Hellas og for å forhindre at situasjonen i Italia forverres.
Norge regnes inn i EU-kvote
Gjenbosetting er en annen sak. Det er en betegnelse som brukes for overføringsflyktninger – flyktninger som skal hentes ut fra Tyrkia, Libanon og Jordan i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Det var denne gruppen som førte til et dramatisk politisk oppgjør på Stortinget våren 2015.
Det endte med et vedtak om at Norge skal hente 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år, 2000 i 2015, 3000 i 2016 og 3000 i 2017. Hittil har Norge godkjent overføring av 3053 personer kvoteflyktninger.
3500 av kvoten i fjor og år er meldt inn som en andel av EUs gjenbosettingprogram på totalt 22.500 flyktninger. Det bekrefter Justisdepartementet.
70.000 kvoteflyktninger fra Tyrkia
Mens det på dette området også går som planlagt for norske myndigheter, sliter EU med å nå sine mål. 5667 kvoteflyktninger er hentet ut og overført EUs medlemsland, Norge og Sveits.
I tillegg EU og Tyrkia har inngått en omstridt avtale om at flyktninger og asylsøkere skal returneres fra Hellas. Avtalen innebærer at EU skal gjenbosette én syrisk kvoteflyktning for hver returnerte asylsøker og flyktning. Avtalen trådte i kraft 4. april, og siden da har 37 syriske flyktninger blitt overført til Tyskland, 11 til Finland og 31 til Nederland.
Europakommisjonen har foreslått at 54.000 plasser, som opprinnelig var forbeholdt personer som skulle relokaliseres fra Hellas og Italia, nå blir reservert overføringsflyktninger som hentes fra Tyrkia. Det innebærer at EU legger planer for å hente rundt 70.000 syriske flyktninger ut fra Tyrkia.
Hittil i år har det kommet 180.000 flyktninger inn til EU og Schengen-området. 153.000 har reise over Egeerhavet, fra Tyrkia til Hellas.
På grunn av de stengte grensene, befinner svært mange av disse seg fortsatt i landet – uten mulighet til å reise videre.
Båttrafikken fra Tyrkia til Hellas er kraftig redusert i april. Likevel kommer det fortsatt rundt 150 flyktninger i døgnet.
Italia opplevde en dramatisk økning i ankomstene i mars. Sist uke kom det nær 4000 personer. Hittil i år har det kommet 23.000 – i hovedsak med båt fra Libya.
No comments:
Post a Comment