Sunday, April 3, 2016

Thanking the Prime Minister that there were strikes – Aftenposten



- Løsningen ville ikke vært mulig uten regjeringens hjelp, sier meglingsmann Nils Dalseide.

* Lønnsoppgjøret i år var et hovedoppgjør, noe som betød at det ikke bare skulle forhandles om lønn, men også at tariffavtalene ble revidert.

* Privat sektor innledet lønnsoppgjøret, mens staten ledet an i de etterfølgende forhandlingene i offentlig sektor.

* LO hadde bestemt at oppgjøret skulle være forbundsvist, og at Fellesforbundet innledet.

* Den økonomiske rammen som Fellesforbundet ble enig med motparten Norsk Industri fra NHO om, er i tråd med frontfagsmodellen, som vil legge føringer for de andre oppgjørene i offentlig og privat sektor.

* Frontfagsmodellen ble lansert i 1966 av daværende SSB-direktør Odd Aukrust. Hans doktrine var at norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten holdes innenfor rammene av hva industrien tåler.

- Og definitivt ikke med det innholdet det har fått, føyer han til.

I tillegg til permisjonsordningen, lover Solberg partene en utredning om tjenestepensjon, på premisser partene liker.

Permisjonsordningen var i utgangspunktet ikke en del av meglingen. Men både Fellesforbundet og Norsk Industri har lenge ønsket å utvide ordningen der arbeidere kan fortsette å være ansatt i bedriften, mens de hever dagpenger og venter på nye oppdrag.

Skrev brev til Erna

Regjeringen har stått imot presset fra organisasjonene lenge, med prinsipielle argumenter mot hvordan ordningen fungerer.

Søndag morgen skrev Dalseide brev til statsministeren. Han fikk et meget kjapt og positivt svar.

Pensjon fra første krone

Arbeidsgiverne er strålende fornøyde med at de klarte å stå imot Fellesforbundets krav om at pensjonsordningene skulle inn i tariffavtalene, slik at det må forhandles om endringer i vilkårene.



Prisen de må betale er en utredning der Fellesforbundet mener at mandatet legger opp til at LO får gjennom flere av sine krav. I dagens tjenestepensjon kan arbeidsgiver velge å la være å betale pensjon det første året noen er ansatt, om det er snakk om små deltidsstillinger eller arbeidstageren er under 20 år.

Disse hullene vil LO ha tettet. Det forutsetter en lovendring, og det skal nå utredes i samarbeid med regjeringen.

Diskuterer videre

Fra begge leire under meglingen hevdes det at alt var i ferd med å skjære seg. Derfor var det helt nødvendig å få regjeringshjelp.

Men den andre store prinsippsaken måtte partene greie uten myndighetenes hjelp, den gjelder tillegg for arbeidere som blir sendt fra sitt vanlige arbeidssted og må bo hjemmefra i perioder. De skal ha dekket reise, kost, losji og et tillegg på 20 prosent.

Fellesforbundet klager over at enkelte bedrifter har funnet smutthull som gjør at utenlandsk arbeidskraft ikke får disse tilleggene. Også her er alt skjøvet over til videre utredninger.

Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen sier han liker løsningen, men avviser at utredninger bare er en måte å trenere saken på.

Fellesforbundets Jørn Eggum legger vekt på at premissene for utvalgsarbeidet legger til rette for at Fellesforbundet får viljen sin.

Null, men ikke til alle

Stein Lier-Hansen er en erfaren forhandlingsleder, som hadde debutanten Jørn Eggum på den andre siden av bordet. Eggum fikk en særdeles dårlig start da LOs representantskap gjorde det klart at resten av LO ikke ønsker pensjonsløsningen Eggum og Lier-Hansen har utredet.

Forbundslederens forhandlingsposisjon var i utgangspunktet svak. I dagens situasjon er det ikke lett å mobilisere industriarbeidere til streik.

Lier-Hansen avviser at han spekulerte i motpartens problemer, men innrømmer at han er svært godt fornøyd med oppgjøret.

Ikke minst er han glad for at de aller fleste arbeiderne ikke får tillegg etter nattens megling. De må satse på lokale forhandlinger om de skal få mer i lommeboken.

Jørn Eggum snakker ikke om nulloppgjør. Han legger vekt på at arbeiderne i tekstilindustrien, som er blitt hengende etter, får to kroner mer i timen.

Rammen for lønnsoppgjøret beregnes til 2,4 prosent. Prisstigningen antas å bli 2,5 prosent.

LO: Godt resultat

LO-leder Gerd Kristiansen er glad for at partene i hovedoppgjøret kom frem til enighet. Hun mener Fellesforbundet har fått et godt resultat i meglingen med Norsk Industri.

– Det anbefalte meglingsforslaget mellom Fellesforbundet og Norsk Industri innfrir på en god måte hovedkravene som ble vedtatt i LOs representantskap. Partene har kommet til enighet om vanskelige prinsipielle spørsmål, og unngått streik i krevende tider. Det står det respekt av, sier LO-leder Kristiansen.

Parat: Som forventet

Resultatet av frontfagsoppgjøret er på linje med det man kunne forvente, sier Parats forhandlingsleder Kjell Morten Aune.

Parat har i likhet med Fellesforbundet forhandlet med Norsk Industri i mange uker, og har nå signert en ny tariffavtale for to år.

- Har gitt og fått

– Det har vært krevende forhandlinger der begge parter har gitt og fått. Resultatet er moderat og ansvarlig. Dette vil bidra til å sikre norske arbeidsplasser sier Aune.

Lønn, reisebestemmelser og pensjon har vært sentrale tema i meglingen. Den økonomiske rammen for oppgjøret er beregnet til 2,4 prosent.

Rammene for oppgjøret vil skape presedens for alle tariffavtaler som skal forhandles denne våren, tror Parat-lederen.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment