Forslaget om hvorvidt foreldrepermisjonen skulle deles i to eller tre, ble en av hoveddebattene i oppvekstdebatten på Venstres landsmøte. Venstre har i samarbeid med Høyre og Frp motvillig måttet gå med på å redusere fedrekvoten fra fjorten til ti uker, men ønsker en utvikling i motsatt retning.
Abid Rajas oppvekstutvalg foreslo i utgangspunktet en tredeling av permisjonen, men Guri Melby, gruppeleder i Oslo Venstre, lanserte en todeling i Aftenposten fredag.
Her argumenterer Oslo Venstres gruppeleder Guri Melby for forslaget om todeling Venstre-politiker vil dele foreldrepermisjonen likt mellom mor og far
Sterkt engasjement i debatten
- Hvis vi virkelig mener noe om likestilling mellom kvinner og menn må vi gå inn for en todeling, sa Maren Hersleth Holsen.
- Jeg synes ikke Venstre skal tvangsstyre dette i den grad forslaget innebærer, mente Inger Noor som påpekte at ikke alle kan få til en slik todeling, noe som vil føre til at barn da får mindre tid med foreldrene.
- Todelt permisjon er ikke til barns beste og ikke til mors beste, mente Carola Karl Utvik og viste til mødre som f.eks. tar keisersnitt og vil trenge lang tid til å komme seg etter en fødsel.
- Noe av det sureste med samarbeidsavtalen var at vi måtte redusere fedrekvoten, sa tobarnsfar Trond Grønli Åm, som ikke ønsket en så “rigid ordning” som en todeling ville innebære. Han ønsket derfor en tredeling som vil innebære en fedrekvote på 15 uker.
Marit Helene Meyer mente en todeling ville være fint hvis fødselen og barselperioden var problemfri, men gikk imot og viste til biologiske forskjeller på kvinner og menn og hensynet til mors reproduktive helse.
Eneste borgerlige parti som ønsker tredeling
Den tredelingen av foreldrepermisjonen som oppvekstutvalgets foreslo, ble vedtatt. Den innebærer 15 ukers fedrekvote, 15 ukers kvote til mor og en felles kvote til fordeling på 16 uker med full lønn. I tillegg til kommer tre uker forbeholdt mor før fødselen.
Venstre er eneste borgerlige parti som ønsker en tredeling. Hverken Høyre, Frp eller KrF ønsker dette.
Venstre går ellers i en annen retning enn KrF når det gjelder kontantstøtte og i motsatt retning av Frp når det gjelder delt bosted etter samlivsbrudd. Landsmøtet konkluderte slik i disse og en rekke andre spørsmål:
- Samvær med foreldre etter skilsmisse: Barneloven skal være nøytral om barnets bosted etter samlivsbrudd. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har foreslått endringer om at delt bosted skal være utgangspunktet.
- Mor og far skal flytte inn og ut: Venstre vil utrede om barn i særlige tilfeller kan sikres bruksrett til foreldrenes felles bolig slik at foreldrene, og ikke barn, flytter inn og ut etter skilsmisse.
- Aldersgrenser for når barn skal høres: Barn skal høres i barnefordelingssaker og barnevernssaker fra de er seks år gamle.
- Kontantstøtten: Kontantstøtten skal avvikles, men opprettholdes som ventestøtte til barn som har søkt, men ennå ikke fått barnehageplass.
- Tvillinger og andre flerfødsler: Foreldrene skal gis mulighet til å være hjemme samtidig ved flerlingfødsler, i to uker før fødsel og 12 uker etter. I tillegg skal flerlingeforeldre få ti ukers lengre permisjon.
- Barnetrygden: Barnetrygden skal reformeres, og det skal totalt sett utbetales mindre i barnetrygd enn dagens 15 milliarder kroner. Lavinntektsgrupper skal få det partiet kaller full utbetaling, ellers skal den differensieres etter inntekt. Lederen av oppvekstutvalg, Abid Raja har uttalt at de høyest lønnede ikke skal få noe.
- Gratis barnehage for lavtlønnede: Barn i lavinntektsfamilier skal få tilbud om gratis heltidsplass. Oppholdsbetalingen skal deretter differensieres opp til makspris.
- Norskkrav til barnehageansatte: Oppvekstutvalget hadde foreslått at man skulle “kreve at alle ansatte i barnehagen behersker norsk språk” og utrede ordninger som sikrer en pedagogisk forsvarlig andel norskspråklige barn i alle barnehager. Den siste delen av forslaget falt: partiet går altså ikke inn for noen kvote.
- SFO-reform: Skolefritidsordningen skal døpes om til Aktiv fritidsordning (AFO). Det skal innføres statlige rammeplaner om innholdet og på sikt innføres utdanningskrav til AFO-ledere. Partiet vil gi gratis AFO etter skoletid til lavinntektsgrupper og gradere oppholdsbetalingen opp til en makspris. Det skal være leksehjelpstilbud med kompetent personale i AFO, og frivillige kultur- og idrettstilbud skal integreres.
- Nattåpne barnehager: Partiilederen selv, Trine Skei Grande, advarte sterkt mot at Venstre i i oppvekstprogrammet skulle bidra til at det blir flere nattåpne barnehager. Debatten avslørte stor uenighet om saken, og konklusjonen ble at man ikke sier noe om temaet i oppvekstdokumentet.
- Makstid i barnehage: Venstre slår imidlertid fast at det skal innføres en makstid for barn i barnehage og rett til sammenhengende ferie – dette skal skje i en slags arbeidsmiljølov for barn.
- Mobbeombud: Venstre går inn for mobbeombud i hvert fylke.
Her kan du lese om andre vedtak fra landsmøtet: Venstre sa nei til lav flyktninglønn Venstre stanser ikke 23. konsesjonsrunde Dyreglade Venstre vil frata Høyre-velgerne både gåselever og pels
No comments:
Post a Comment