Saturday, April 2, 2016

Government can help the Office mediator – Aftenposten



  • Aftenposten er i meglingslokalene og følger utviklingen utover natten

Riksmekler Nils Dalseide utelukker ikke at han tar kontakt med statsministeren eller statsråder i løpet av natten. Først og fremst kan det bli for å få en garanti om at politikerne vil snakke med LO og NHO om det LO-medlemmene oppfatter som hull i pensjonsordningen, som at man ikke får pensjonsinnbetalinger det første året, før man har fylt 20 år eller om man har små deltidsstillinger.

Men det kan også være at Fellesforbundet og Norsk Industri ber regjeringen om å utvide permitteringsreglene. Både arbeidstagere og fagbevegelsen har bedt om mulighet til å permittere arbeidskraften i 52 uker. I dag kan bedrftene permittere arbeidsstokken i opp til 30 uker. Arbeidsminister Anniken Hauglie sa i februar at hun ikke har et religiøst forhold til disse reglene.

For Fellesforbundets Jørn Eggum kan det fremstilles som en stor seier dersom reglene endres. Også bedriftslederne i Norsk Industri vil sette pris på det. Dermed kan et politisk signal skape velvilje hos begge parter.

Enige om overtid

Klokken 23.30, en halv time før fristen, bekreftet Dalseide det man ikke har trengt å være spåmann for å forutse, meglingen fortsetter på overtid.

Så langt har ikke partene i årets lønnsoppgjør snakket om lønn.

- Det begynner å nærme seg tiden for det, sier Dalseide.

Nå møter han ikke lenger de store delegasjonene. Det spisser seg til og han snakker bare med forhandlingslederne og deres nærmeste.



Erfarne forhandlere Aftenposten har snakket med sier at jobben hans blir vanskeligere av at de økonomiske rammene er trange, derfor kan han ikke bruke penger for å dempe misnøye på andre punkter. Dalseide sier at det er for tidlig å si sikkert at det blir et problem i natt.

- Det kan være slik.Men det er avhengig av at de ser likt på den økonomiske situasjonen, sier han.

Alt tyder på at Fellesforbundet er enig med Norsk Industri i at oppgjøret må bli moderat. Men moderat er et tøylig begrep.

Uansett, det gjenstår spørsmål om både pensjon og sosial dumping. Og Dalseide sier at begge sider må bevege seg mye, om de skal komme i nærheten av enighet.

Prinsipper og penger

Så langt denne lørdagen har Riksmekler Nils Dalseide bare klart å rydde unna noen av de mindre sakene i industriens lønnsoppgjør. De vanskelige sakene er fortsatt helt åpne.

- Det er viktige prinsipper, og da finnes det ingen mellomløsning, sier Riksmekleren til Aftenposten fem timer før fristen går ut ved midnatt.

- Jeg kan si allerede nå at vi må ta natten til hjelp.

Det er uvanlig at meglere varlser overtid så tidlig. Vanligvis liker de å legge press på partene ved å peke på fristen.

- Men vi er enige om å ikke kopiere 2014, sier Nils Dalseide.

Da satt Fellesforbundet og Norsk Industri 18 timer på overtid. Dalseide lover at han ikke har satt igang et nytt rekordforsøk.

Derfor satte han raskt partene i gang med gruppearbeid. På den måten har de jobbet seg gjennom de lange kravlistene fra både arbeidsgivere og Fellesforbundet. For to år siden skyldtes en del av forsinkelsene at man fortsatte kranglingen om småting på overtid.

Klokken 21.15 var han fortsatt ikke trett.

- Nei, men det kommer vi til å bli, sa han.

Under rekordovertiden i 2014 så det ut til at partene våknet til nytt liv ved lunsjtid, forteller megleren.

- Når du tror du blir enig får du ny energi, i tillegg til den du får fra kaffe og cola, sier han, og føyer til at det neppe er et sundt liv i lengden.

Nå er det de store spørsmålene som står på dagsorden etter midnatt.

Storstreik truer

Fellesforbundet har lagt et kraftig press på både seg selv og motparten, ved å varsle streik i 800 bedrifter. Blir de ikke enige går 26.000 ansatte i streik. Det vil lamme store deler av verftene langs kysten og mange hjørnesteinsbedrifter i innlandet. I løpet av en uke vil ringvirkningene bli store, som at tyslke bilfabrikanter ikke får aluminiumsdeler fra norske underleverandører.

Men ingen ønsker streik. Mange av Fellesforbundets medlemmer frykter for fremtiden. Særlig de som leverer til oljeindustrien er opptatt av å bevare arbeidsplassene.

Alvoret understrekes også av at LO-leder Gerd Kristiansen har innkalt LO-sekretariatet til møte søndag kveld. Denne gruppen, der alle LOs forbundsledere kommer sammen, har vanligvis møter på mandager. Men situasjonen oppleves tydeligvis som så alvorlig at Kristiansen ikke vil vente et døgn.

Pensjon og sosial dumping

Dalseide vil ikke si noe om hvilke småproblemer han har ryddet av veien, eller hva de vanskelige sakene som gjenstår er.

Men pensjon er fortsatt vanskelig. Fellesforbundet ville at 2016 skulle bli det store pensjonsoppgjøret, helt til de ikke fikk med seg resten av LO på kravene sine. Derfor er det uklart hva de håper å få presset arbeidsgiverne til.

Men mye tyder på at de ikke lenger tror de får pensjon inn i tariffavtalene. Derimot er det ting ved loven om tjenestepensjon hele LO ønsker å forandre. Det gjelder for eksempel at arbeidsgivetrne kan bestemme om ansatte skal spare opp pensjon det første året.

Det kan godt være at Norsk Industri går med på å sende et felles brev til NHO, LO og regjeringen, med oppfordring om å tette det LO oppfatter som hull i pensjonsordningen. Dalseide vil hverken bekrefte eller avkrefte at det kan bli aktuelt å be Erna Solberg om hjelp. Han nøyer seg med å si at den typen samarbeid ikke er noe nytt i Norge.

Arbeidsgiverne i Norsk Industri vil halvere det såkalte utenbystillegget som ansatte får når de må pendle bort fra det vanlige arbeidsstedet sitt.

I dag er dette tillegget på 20 prosent. Fellesforbundet mener at mange bedrifter sniker seg unna å gi dette tillegget til utenlandske ansatte, og krever at hullet i dagens avtaler tettes. Kilder i forbundet holder fast på at det er stor vilje til å streike på akkurat dette punktet. Billig arbeidskraft oppleves som en trussel, også av de som jobber i leverandørindustrien.

Det er denne typen problemer Dalseide sliter med, og hvor det er vanskelig å finne kompromisser.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment