Friday, July 10, 2015

Found clocks for two million, Munch painting and five million in cash – Aftenposten

Gjermund Cappelen ble pågrepet av politiet 19. desember 2013. Bærums-mannen er nå tiltalt for grov narkotikaforbrytelse og korrupsjon.

Innførte ifølge politiet i 2013 1,3 tonn hasj til Norge. Cappelen har erkjent forholdet.

Har i avhør hevdet at politioverbetjent Eirik Jensen bidro til innføringen av store mengder hasj i en årrekke mot betaling, noe Jensen benekter.

Syv medhjelpere er medtiltalt i saken.

I desember 2013 fikk politiet pågrepet en mann som i mange år hadde unnsluppet lovens lange arm.

Selv kalte Gjermund Cappelen seg for investor, men i realiteten var mannen som bodde i et fornemt villastrøk i Bærum storsmugler av hasj.

«Dyre ferier, biler, kunst og klokker»

Det gjorde han gode penger på. «Siktede og hans familie har hatt et meget høyt privat forbruk gjennom en årrekke, blant annet ved dyre feriereiser, dyre biler, kunst og eksklusive klokker», heter det i den siste fengslingskjennelsen.

I tiltalen mot Cappelen og syv andre personer i hans hasjnettverk, kommer det frem ytterligere detaljer. Etter at politiet aksjonerte mot familiefaren i desember 2013, tok de beslag i blant annet:

  • 5,5 millioner i kontanter
  • Klokker til en verdi av to millioner kroner
  • Smykker til 1,3 millioner
  • 15 000 aksjer i selskapet Alevo
  • Klær og vesker til en verdi av 800.000 kroner
  • Munch-maleriet «Selvportrett med knokkelarm»

Kunstverket er et litografi som er blant Munchs mest kjente selvportretter, og anslås å ha en verdi på i underkant av én million, avhengig av stand.

Vil inndra 54 millioner

Totalt vil politiet inndra rundt 54 millioner kroner fra Cappelen, som de mener han har tjent på den illegale virksomheten.

- Jeg vet ikke hvordan de har kommet frem til den summen, men tar det til etterretning, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe.

Cappelen er også tiltalt for å ha oppbevart en hagle og .22-kaliber Browning-pistol ulovlig. En av Cappelens nærmeste underordnede på selgersiden er tiltalt for å ha oppbevert seks pistoler, fem hagler og en rifle.

Har innrømmet 25 tonn

Benedict de Vibe forsvarer Gjermund Cappelen, og forteller at Bærums-mannen vil erklære seg skyldig når saken kommer i retten 14. september. Totalt er Cappelen tiltalt for innførsel av nesten 1350 kilo hasj i perioden 2011 til 2013.

- Hans standpunkt er at han erkjenner straffskyld. Denne tiltalen er basert på fire innførsler som han har forklart til politiet at han tar ansvar for, sier de Vibe.

Cappelen selv har oppgitt at han har smuglet langt større mengder: Rundt 25 tonn helt fra midten av nittitallet. Dette skal han ha gjort i samarbeid med polititoppen Eirik Jensen, ifølge sin egen forklaring.

De to er fortsatt under etterforskning for innførsel av narkotika, som ikke er en del av saken det nå er tatt ut tiltale i. Jensen benekter straffskyld, og hevder selv at Cappelen har vært en av hans viktigste informanter.

De har hatt en vennskapslignende forhold i over 20 år. Slik svarte Jensen da Aftenposten konfronterte ham med at han overleverte tusenvis av kroner til Cappelen i desember 2013:

- På det tidspunktet var det ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell. Det er det som er litt av utfordringen i denne saken også, hvor kriminell han har vært, sa Jensen den gang.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment