Fakta om fattige barn i Norge
- I 2014 bodde 9,4 prosent av alle barn mellom 0 og 18 år i husholdninger med vedvarende lavinntekt. Dette tilsvarer om lag 92.000 barn og inkluderer hushold som har hatt lavinntekt over en periode på tre år.
- Definisjonen av lavinntekt i Norge er at husholdningens inntekt er under 60 prosent av gjennomsnittsinntekten i landet.
- UNICEF-rapporten «Fairness for Children» bekrefter disse tallene. Rapporten definerer fattige som de 10 prosentene av befolkningen med lavest inntekt.
- For barn i Norge handler fattigdom mye om å være ekskludert fra sosiale sammenhenger fordi man ikke har råd til å være med.
- I 2015 lanserte regjeringen sin todelte strategi mot barnefattigdom.
- Midlene er tiltak som reduserer effekten av fattigdom og økt forebyggende innsats f or å motvirke at fattigdom går i arv fra foreldre til barn.
- Kommuner og organisasjoner får i 2016 164 millioner kroner i tilskudd til ferie- og fritidsopplevelser og annet for 50.000 barn og unge.
Kilde: Bufdir
– Det skyldes at behovet for gratis ferietilbud er sterkt økende, sier generalsekretær Åsne Havnelid.
Organisasjonen opplyser at siden Ferie for alle startet for 15 år siden, har antall barn som lever i fattigdom økt kraftig i Norge.
I sommer har 2.270 barn og voksne deltatt på Ferie for alle. Totalt har det blitt arrangert 41 opphold rundt om i hele landet.
Gruer seg
Fattigdom i Norge er såkalt relativ fattigdom, det vil si bortfall av muligheter til å delta i samme aktiviteter som de fleste andre kan være med på.
– Mange barn i Norge gruer seg til sommerferien fordi de vet at den blir lang og stille, og at de ikke skal gjøre noe spesielt eller reise bort. Det er ikke alle som har råd til å reise bort i ferien, og derfor må vi snakke om at det å være hjemme også er ferie, sier Havnelid.
Mange barn skammer seg over at de ikke skal reise på ferie, slik «alle andre» gjør. Sosial eksklusjon kan ha store ringvirkninger videre i livet og kan koste samfunnet dyrt.
Les også: – Å ha dårlig råd er ikke ensbetydende med å ha et dårlig liv
Økende problem
Da Røde Kors startet tilbudet Ferie for alle i 2001, vokste 28.000 barn opp i vedvarende fattigdom i Norge. I dag viser beregninger at tallet er 92.000 barn.
I statsbudsjettet for 2016 styrket regjeringen arbeidet mot barnefattigdom med 164 millioner kroner, men også lokalt er det tatt noen grep for å bedre situasjonen. I forrige uke ble det for eksempel kjent at Ås kommune ansetter en såkalt fattigdomskoordinator for å gi familier med dårlig råd en tettere oppfølging.
Kulturdepartementet utlyste i juni 10 millioner kroner til framtidig innsats for at barn og unge skal kunne delta i organiserte fritidsaktiviteter uavhengig av foreldrenes økonomi. Søknadsfristen er 15. september. Pilotprosjektene skal skape grunnlag for et systematisk og varig samarbeid mellom frivillige, offentlige instanser og andre relevante aktører, opplyste departementet.
Les også: – Pengeproblemer er et skambelagt tema for nordmenn
No comments:
Post a Comment