Friday, August 26, 2016

Inserts additional security measures in Kristiansand after homo-resistance – Aftenbladet.no

Samme dag som “Skeive Sørlandsdager” setter i gang, er det hengt opp sorte bannere i Kristiansand med budskap om å kjempe mot homofile, meldte NRK Sørlandet torsdag ettermiddag.

Over E 18 ved Ikea blir bilister møtt med teksten “Knus homolobbyen”. Bannerne er signert frihetskamp.net, nettstedet til Den Nordiske Motstandsbevegelsen, som beskriver seg selv som en revolusjonær, nasjonalsosialistisk kamporganisasjon.

De har så langt ikke svart på Fædrelandsvennens henvendelser.

Har brent flagg

Regnbueflaggene som ble kappet ned fra Lundsbroa sentralt i byen, ble senere brent. På nettstedet har de torsdag lagt ut et innlegg der de beskriver aksjonen som har foregått natt til torsdag. Blant annet beskrives det hvordan de kuttet ned og brant regnbueflaggene som var hengt opp over Lundsbroa.

Fædrelandsvennen omtalte flaggfjerningen tidligere torsdag.

- Vi kommer til å anmelde dette som hatkriminalitet, for det er jo det det er. Vi har sett på nettsiden til gruppen som står bak, og det er jo den klassiske høyreekstreme ideologien som fremmes, sier Monica Strand Korgerud, styremedlem i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold Sør (FRI).

Frykter for sikkerheten

Foreningen, som tidligere var kjent som Landsforeningen for lesbiske og homofile, er i tett dialog med politiet. Strand Korgerud sier at det jobbes på spreng for at medlemmene skal kunne følge seg trygge under arrangementene knyttet til festivalen.

Flere har reagert med både fortvilelse og frykt etter at Skeive Sørlandsdager for andre gang er møtt med kraftig motstand på festivalens første dag.

Nå strammer FRI Sør inn sikkerhetstiltakene rundt festivalen og i paraden som skal gå til lørdag.

- Vi har fått tilbakemelding fra ei som bare sitter og gråter, og folk er bekymret og engstelige. Familiemedlemmer frykter også for sine barns sikkerhet når slikt skjer. Vi har jo Orlando friskt i minne, og ikke minst er retorikken på denne nettsiden den samme som i Breiviks manifest. Vi kommer til å sette inn ekstra sikkerhetstiltak under hele festivalen, sier Strand Korgerud.

5 ting du bør få med deg under «Stavanger på skeivå» 

- Skal ikke godtas

Forebyggende koordinator radikalisering i Agder politidistrikt, Rose Olsen, mener det er klokt av FRI Sør å markere at aksjonene mot dem ikke tålereres.

- I den grad slike handlinger er rettet mot en gruppe, på bakgrunn av for eksempel deres legning eller etnisitet, straffes det strengere enn annen kriminalitet. Vi kjenner til at ulike, kjente grupper henger opp plakater og klistermerker i byen med jevne mellomrom, og at de har gjort det over flere år. Jeg vil avvente å kommentere denne gruppen frem til politiet har sett på saken, sier Olsen.

Hun sier at de som ønsker å delta i paraden lørdag, trolig ikke trenger å frykte for sikkerheten.

- Vi har ingen grunn til å tro det, men det er viktig å undersøke hvem som står bak dette, sier hun.

- Ikke vårt Sørland

Pride-festivalen på Sørlandet er den eneste i landet som opplever motstand av denne typen. FRI-lederen håper at bannerne og de avkappede flaggene vil få flere ut i gatene under festivalen.

- Jeg håper at Sørlandet og sørlendingene viser seg fra sin beste side. Dette er ikke vårt Sørland, og ikke noe vi ønsker i vårt samfunn. Jeg håper at folk veiver med regnbueflaggene, og at de støtter oss gjennom sosiale medier og i paraden, sier Strand Korgerud.

Ønsker politikere i paraden

Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Mette Gundersen, reagerer kraftig på bannerne og flaggbrenningen, og håper på rekordstor oppslutning for Skeive Sørlandsdager og paraden lørdag.

Hun oppfordrer særlig politikere til å stille opp.

- Jeg vil oppfordre mine kollegaer i bystyre til å være med å slå ring rundt det lille og sårbare LHBT-miljøet vi har her i byen vår, for eksempel med å gå i paraden på lørdag.

Gundersen sier at kommunen denne uka startet arbeidet med å utarbeide en ny LHBT-melding for byen.

- Vi skal være så stolte av FRI Sør, som år etter år makter å avvikle skeive dager i Kristiansand, til tross for motstand og feige mørkemenn. Denne uken arrangerte kommunen sitt første innspillsmøte på det som skal bli en ny LHBT-melding for kommunen. Bystyret vedtok ny homomelding i fjor, etter forslag fra AP. Dagens oppslag i Fædrelandsvennen viser at det fortsatt er et sterkt behov for kamp for minoritetenes menneskeverd og rettigheter. I dag handlet det om LHBT-miljøet, sier Gundersen.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment