Thursday, August 11, 2016

- The municipality wrong – Dagens Næringsliv

Eiendomsskatt

Advokat mener Oslo kommune ikke kan begrense retten til søksmål ved å sette klagefrist.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I dag, torsdag, går fristen for å klage på eiendomsskatt ut. Oslo kommune hadde fått inn 2600 klager per torsdag morgen. Den digitale løsningen for å melde inn klage hadde så stor pågang, at nettsiden brøt ned onsdag.

Nå mener advokat Elin Sætre Løfsgaard, skatteadvokat i Deloittes advokatfirma, at Oslo kommune tar feil når de legger til grunn at klageadgangen må være benyttet for at man skal kunne ta ut søksmål mot kommunen i etterkant.

- De som tror de blir nødt til å saksøke kommunen, kan slappe av. Fristen for å ta ut et søksmål i en sak om eiendomsskatt, er seks måneder siden man mottok skatteseddelen, sier hun.

I og med at kommunen sendte ut de fleste skattesedlene i perioden april – juni, mener Løfsgaard at de fleste vil kunne vente med å ta affære til en gang mellom oktober og desember.

- Dermed kan man bruke høsten på å samle seg om et eventuelt gruppesøksmål, sier hun.

Det er varslet et gruppesøksmål mot Oslo kommune, som kan ende i Høyesterett. I gårsdagens Dagens Næringsliv sa skatteekspert Bettina Banoun at hun tror Oslo kommune prøver å hindre at folk får tilbakebetalt eiendomsskatten hvis den senere dømmes ulovlig i Høyesteretten.

- Feiltolket loven etter endring

Eiendomsskattelovens paragraf 29 som innførte henvisningen til forvaltningsloven, ble endret i 2012. Lovendringen gir, ifølge Løfsgaard, ikke kommunen adgang til å begrense retten til søksmål – gjennom en klagefrist.

Lovbestemmelsen ble satt i kraft i 2013, og er dermed ganske ny.

- Oslo kommune har feiltolket loven. Andre kommuner, som har hatt eiendomsskatt i mange år, gjør dette riktig. Ingen andre har forsøkt å begrense søksmålsfristen på samme måte, sier advokat Løfsgaard.

1. Gå inn på Eiendomsskattekontorets nettside: https://www.oslo.kommune.no/skatt-og-naring/skatt-og-avgift/eiendomsskatt/klage/

2. Bruk teksten fra advokat og bystyremedlem Morten Steenstrup (H):

“Jeg klager med dette over eiendomsskatten jeg er ilagt. Jeg mener at det system som er benyttet er ulovlig ved at bunnfradraget er utformet slik at det er blitt en ulovlig fritaksordning for ca. 80 prosent av boligeierne. Jeg mener at vedtaket rettet mot meg som en av de ca. 20 prosent av boligeierne som er ilagt eiendomsskatt er ugyldig. Jeg ber derfor om å få bekreftet at eiendomsskatten ikke vil bli innkrevd.”

Vis mer

Hun understreker allikevel at det er enklere og rimeligere å få en klage behandlet, og at for noen vil det beste alternativet være å klage nå.

- Fordel å løse tvister på lavt nivå

Finansbyråd Robert Steen svarer i en epost til DN at kommunen anser at det er en fordel å løse tvister på et lavest mulig nivå. Her sikter han til klagenemda.

- Dette vil som regel være i både klager og kommunens interesse, både ut fra et mål om å få opplyst alle relevante sider av saken og ut fra et kostnadsspørsmål.

Han viser til at kommunen har stilt vilkår om uttømming av klageadgangen i medhold avparagraf 27 b i Eiendomsskattloven.

- Det bygger på en oppfatning om at det er rettslig adgang til dette også i saker om eiendomsskatt.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

25-åring arver milliardformue  

«Sjokktall» gjør pundet enda billigere for nordmenn

– Verden er i endring og alle må vi endre oss

Disse husholdningene har høyest inntektsvekst

Se DNtv:

 

Hør ny utgave av DNs podcast Finansredaksjonen:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment