Halvannen time på overtid kom svaret fra Høyres stortingsgruppe:
– Vi anbefaler ikke regjeringen å gå videre med OL-søknaden, sa parlamentarisk leder Trond Helleland i en pressekonferanse i vandrehallen.
– Vi har hatt en god diskusjon som ble veldig lang siden alle hadde en mening. Da vi summerte opp var vi omtrent delt på midten, og da følte ikke vi det var riktig å gå videre med et klart råd, sier Helleland.
– Mange ønsket å stramme inn på kostnadene, gjøre noe med skattekravene til IOC og pampefaktoren som var rundt OL, sier han.
Statsminister Erna Solberg sier det ikke var tilstrekkelig støtte til å kunne bruke 35 milliarder kroner på et Oslo-OL i 2022, og at regjeringen dermed ikke vil gå videre med saken.
– Uten entusiasme er det ikke naturlig å gjennomføre dette, sier hun.
Oslo trekker søknaden
Dermed trekker Oslo kommune søknaden om statsgaranti og statstilskudd etter at det ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022.
«Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet,» skriver byrådsleder Stian Berger Røsland i en pressemelding.
Parlamentarisk leder i Frp, Tom Harald Nesvik, er lettet.
– Jeg er fryktelig lettet. Også på vegne av breddeidretten i hele landet som nå kan puste lettet ut. Og ikke minst på grunn av de pengene vi sparer. Skattebetalernes penger kan brukes mer fornuftig enn en tre ukers fest i 2022, sier han.
Rart håndverk av regjeringen
– Jeg er først og fremst veldig overrasket over at dette ble resultatet etter at vi har hørt at store deler av stortingsgruppa har vært positive, sier Rigmor Aaserud, nestleder i Kulturkomiteen (Ap).
– Det er et rart håndverk av regjeringa. Høyre sitter med kulturministeren og Høyre styrer Oslo. Derfor burde de ha klart å avklare denne saken for en stund siden og ikke nå på målstreken.
Hun er stortingsrepresentant fra Oppland og representerer dermed flere av søkerkommunene. Derfor var hun klar for å kjempe for et OL.
– Er du skuffet?
– Man kan være skuffa på vegne av idretten som har ønska seg dette, og brukt masse tid og krefter på en søknad vi nå ikke får behandlet. Nå får vi tenke fremover og tenke på alle anleggene som mange ønsker å bygge rundt omkring i Norge, også i Oslo.
– Hva tror du er grunnen til at flere i Høyre har snudd?
– Det er vanskelig å spekulere i. Høyre har hatt tilgang til mange flere opplysninger i denne saken enn vi har. De kjenner i detalj arbeidet i avtaleverket med IOC og de kjenner godt til kvalitetssikringa. I dag ble det også kjent hva kostnadsfordelingen hadde blitt mellom Oslo kommune og staten. Det kan jo være noe der som har vært avgjørende.
Flere ombestemte seg i dag
Ja-siden så lenge ut til å være i flertall, men bare i løpet av det siste døgnet har flere endret mening.
– Min oppfatning er at det er flere nei-folk og flere tvilere i dag enn i går. Så det blir et mer spennende gruppemøte enn jeg hadde trodd, sa nei-mann Arve Kambe på vei inn til møtet.
I går kom det fram at de foreslåtte kuttene i Oslo-OL bare vil redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, ikke med 8,8 milliarder kroner slik Oslo 2022 tidligere har anslått.
– Usikkerheten rundt kostnadsreduksjonen som ble kjent i går. Påvirker det?
– Det er klart det gjør det. Det er klart at dette koster penger. Men det mest usmakelige oppi dette er alle privilegiene IOC krever. Det går rett inn i vårt verdisett, og er noe vi ikke kan forsvare. Det er kommet mye opp de siste dagene som gjør at en kanskje blir enda mer betenkt, uttalte Ingunn Foss som tidligere har sagt at hun ville stemme ja.
No comments:
Post a Comment